Elevii se pot înscrie la burse sociale

pietricica turism

În perioada 16-25 septembrie, elevii nemțeni se pot înscrie pentru a primi bursele sociale, inclusiv cea prin programul „Bani de liceu”. Anul trecut, au fost 1.959 de liceeni din județul Neamț care au primit cei 250 lei pe lună, potrivit datelor publice de pe site-ul dedicat, al Ministerului Educației Naționale. Cu toate că Inspectoratul Școlar Județean Neamț nu a dat publicității niciun comunicat oficial, școlile din județ au început să anunțe părinții ce documente le trebuie pentru a-și depune dosarele, până pe 25 septembrie, dacă doresc să aplice pentru bursa socială, bursa de boală sau cea care se acordă pentru cei orfani.

Venitul brut lunar pe membru de familie în perioada iunie-august 2019 trebuie să fie de până la 500 lei pentru „Bani de liceu”. Pentru bursa socială, trebuie depusă adeverință cu venitul net mediu lunar pe ultimele 12 luni, pentru fiecare membru de familie, plafonul de încadrare fiind de până la 50% din salariul minim garantat pe economie. Părinții care nu au venituri trebuie să întocmească – la notar – o declarație pe proprie răspundere.

Cum, la capitolul ajutoarelor financiare date de la bugetul de stat pentru elevi nu s-a schimbat nimic anul acesta, față de anul trecut, maldărul de documente din dosar este același. Ar mai fi de menționat că, în HG 666/2019, nu se prevede decât că bursele de performanță, de merit, de studiu și cele de ajutor social nu se majorează față de cele de anul școlar trecut. Dar se specifică și că, acolo unde bugetul local are, administrația publică locală sau județeană poate decide cuantumuri mai mari.

Potrivit calendarului publicat pe site-ul MEN, anchetele sociale și evaluarea eligibilității cererilor se derulează în perioada 26 septembrie – 15 octombrie. Cererile se centralizează pe portalul Ministerului Educației Naționale timp de trei săptămâni, în perioada 25 septembrie – 16 octombrie. Prima listă cu beneficiarii care întrunesc condițiile va fi publicată pe site-ul MEN în ziua de 17 octombrie, după care cei nemulțumiți pot depune contestații între 18 și 21 octombrie. Conform calendarului publicat, pe 25 octombrie va fi publicată lista finală a beneficiarilor. (C.I.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.