Gheorghe Ștefan – proces în reluare după ce Curtea de Apel București i-a anulat o condamnare de 8 ani

Ziua de vineri, 13 septembrie 2019, i-a purtat noroc lui Gheorghe Ștefan, căruia i-a fost anulată condamnarea într-unul din dosarele ”Poșta Română”. Practic, Curtea de Apel București a constatat că nu a fost respectată procedura de citare cu una dintre părți, motiv pentru care a dispus rejudecarea procesului.
În temeiul art. 421, punctul 2, litera b, Cod de procedură penală, cu aplicarea art. 6, punctul 1 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, admite apelurile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi de apelantul-intimat-inculpat Ştefan Gheorghe împotriva sentinţei penale nr. 1.000/15.V.2017 a Tribunalului Bucureşti – Secţia I penală, din Dosarul nr. 42057/3/2015. Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală şi dispune trimiterea cauzei, spre rejudecare, la aceeaşi instanţă de judecată, respectiv la Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală. În temeiul art. 424, alin. 4, Cod de procedură penală, constată că ultimul act procedural valabil cu privire la inculpatul Ştefan Gheorghe este încheierea de şedinţă din data de 6.X.2016, astfel că desfiinţează inclusiv încheierea de şedinţă din data de 15.XII.2016, prin care s-a dispus disjungerea. Definitivă“, se arată în minuta Curţii de Apel Bucureşti.

În acest dosar, Gheorghe Ştefan fusese condamnat la 8 ani şi 2 luni închisoare, iar instanța dispusese confiscare a 35.000 de  euro și 422.000 de lei de la el.
Gheorghe Ștefan a fost trimis în judecată în noiembrie 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani (8 acte materiale) și instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. Alături de el, au calitatea de inculpați Florin Aurelian Ciobotaru, fost director general adjunct în CN Poșta Română SA, Cosmin Dragoș Mihăilescu, Marian Constantinof, Dan Mihai Toader și Emmanoil Sorillos.

În cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al unui partid politic (fiind membru în biroul permanent național al partidului), pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, și-a impus un apropiat, pe inculpatul Florin Ciobotaru Aurelian, în funcția de director general adjunct având în coordonare Direcția comercială a CN Poșta Română SA”, susțin procurorii DNA.

Ulterior, Gheorghe Ștefan și Florin Aurelian Ciobotaru au convenit cu inculpatul Marian Constantinof ca o societate comercială nou înființată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relația contractuală cu CN Poșta Română SA, privind prestarea, în unitățile poștale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS.

”În schimbul folosirii influenței sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru Florin Aurelian să înceteze contractele CNPR cu SC Smart Telecom Solution SRL și să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL (pe care Marian Constantinof o controla prin interpuși), Gheorghe Ștefan i-a cerut lui Marian Constantinof să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obținut această din urmă societate comercială, în executarea contractelor încredințate”, se arată în rechizitoriu.

La presiunea lui Ștefan, Florin Ciobotaru Aurelian a încetat raporturile contractuale cu SC Smart Telecom Solutions SRL, deși compania a fost obligată la plata unor despăgubiri de 4,5 milioane euro. Pe post de consilier juridic a semnat Cosmin Dragoș Mihăilescu. Ulterior, a fost încheiat un contract cu Posh Telecom Solutions SRL.

”Prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relația comercială pe care în realitate o desfășura cu Payzone Romania SA, CN Poșta Română SA a achitat nejustificat, în perioada mai – octombrie 2009, suma de 224.979,56 euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei”, mai arată procurorii DNA, care au stabilit, de asemenea că ”valoarea totală a sumelor date lui Gheorghe Ștefan sau altora, la cererea lui, este de 422.138,07 lei (circa 100.000 de euro) și 35.306 euro”.

Revenind la decizia Curții de Apel București, ultimul act procedural valabil, și anume încheierea de ședință a Tribunalului București din 6 octombrie 2016 era o amânare cauzată de ”lipsa inculpaților deținuți”, iar disjungerea din 15 decembrie 2016 avea următorul conținut: ”În baza dispozi?iilor art.46 al. 1 şi 2 C.Pr.Pen. dispune disjungerea din prezenta cauză a soluţionării cauzei privind pe următorii inculpaţi, pe latură penală şi pe latură civilă: Florin Aurelian Ciobotaru, Cosmin Dragoş Mihăilescu, Dan Mihai Toader, Emmanouil Sorillos, Marian Constantinof, SC Smart Telekom Solutions SRL şi pe latură civilă cu privire la inculpatul Gheorghe Ştefan. Dispune formarea unui nou dosar privind pe inculpaţii Florin Aurelian Ciobotaru, Cosmin Dragoş Mihăilescu, Dan Mihai Toader, Emmanouil Sorillos, Marian Constantinof şi SC SC Smart Telekom Solutions SRL, pe latură penală şi civilă, precum şi pe inculpatul Gheorghe Ştefan, pe latură civilă. Cu apel odată cu fondul. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15.12.2016”.

Acum, Gheorghe Ștefan va fi judecat din nou, cu riscul de a primi aceeași pedeapsă. Sau nu.

C.M.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.