Gheorghe Ștefan, Vasile Blaga și, mai ales, Horațiu Berdilă – ”protejați” de DNA

Horațiu Berdilă, cunoscut ca om afaceri (dubioase), dar și ca făcând parte în trecut din anturajul lui Gheorghe Ștefan, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA și a acceptat o pedeapsă de 2 ani și 8 luni cu suspendare, pentru evaziune fiscală. De asemenea, conform unui comunicat al DNA, în care nu i se dezvăluie identitatea, el a plătit prejudiciul de 18 milioane de lei, produs prin evaziune fiscală.

Potrivit unor informații apărute în presa centrală, inițial, Berdilă a scăpat de dosarul penal, prin clasare, susținând că nu a vrut să încalce legea, dar a fost nevoit, pentru că nu avea altfel cum să facă rost de bani, ca să le dea șpagă lui Gheorghe Ștefan și lui Vasile Blaga, ambii trimiși în judecată pentru că au primit 700.000 de euro ca să-i acorde lui Berdilă contracte cu statul.

Berdilă a avut calitatea de denunțător în dosarul în care Ștefan și Blaga au fost anchetați, iar fostul primar de Piatra-Neamț a și recunoscut că a primit bani și a încheiat un acord, în acest sens, cu procurorii DNA. Vasile Blaga nu a mers cu acord de recunoaștere, dar a fost achitat în primă instanță, procesul fiind încă în desfășurare.

Comunicatul DNA, în care toți cei trei protagoniști ai poveștii au datele cu caracter personal protejate, arată astfel:

Într-o cauză disjunsă din dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1466 din 28 noiembrie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui om de afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011 – 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operaţiuni comerciale fictive.

În realitate, plățile făcute de inculpat către societățile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către un fost primar de municipiu și fost vicepreședinte al unui partid politic pentru facilitarea derulării în bune condiții a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorități contractante.

Prin această modalitate, societatea administrată de inculpat s-a sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 lei şi TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, societatea administrată de inculpat a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 lei, asupra asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurator.

În prezenţa avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni”.

Pentru identificarea personajelor, stau mărturie alte două comunicate DNA, din vremea când GDPR-ul nu stârnea atâta zel: aici și aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *