”În România, e destul de dificil să ajungi să trăiești din rock, dar putem visa şi noi, nu?”/ Interviu cu Octav Stavro (Contraband X)

După mai multe schimbări de componență, Contraband X a ajuns la o formulă stabilă în vara anului 2017 și a susținut primele concerte locale, apoi a început înregistrările pentru primul material discografic. Cele șapte piese incluse în materialul de debut, ”Ruins of Mankind”, a fost lansat în primăvara anului trecut. Cu Liviu Ustinescu cooptat ca vocal, Contraband X a început lucrul la cel de-al doilea material discografic. După lansarea a două single-uri, Blind și The End of Sanity, după trecerea de la groove death metal spre un metal progresiv, primul concert Contraband X în noua formulă a avut loc la sfârșitul lui august 2019, în festivalul Bucovina Rock Castle, când a fost lansat și noul album, ”False Healer”. Pe 9 noiembrie, Contraband X se vor afla în SPOT, pentru un concert cu prietenii de la Hiraeth. Mai multe despre trupă spune chitaristul Octav Stavro.

– În primul rând, ce înseamnă groove death metal? Și cu ce diferă, ca stil, de alt gen de rock?

– Este o combinație de groove și death metal. O variantă ceva mai lentă și tărăgănată a death-ului. Totuși, odată cu schimbarea componenței, au survenit și niște schimbări considerabile de stil. Momentan, am putea zice că ne îndreptăm mai mult spre metal progresiv.

 

– Cine a dat numele formației și ce reprezintă pentru voi acest nume?

– Numele ”Contraband” a stat pe buzele noastre de la început, gândindu-ne la spiritul ”întreprinzător” românesc de a pirata orice. Până la urmă, cântăm în underground, unde totul e o contrabandă. X-ul e acolo pentru a crea confuzie.

– Primul vostru album, ”Ruins of Mankind”, a fost lansat în martie 2018. Unde a fost înregistrat și ce impact a avut?

– ”Ruins of Mankind” este un material de sufragerie, fiind înregistrat în propriul studio improvizat. În principiu, a generat un feedback pozitiv, atât ca material de studio, cât și în prestațiile live.

– Care este componența trupei și ce influență are fiecare asupra formației? Mă refer la cine compune și cu ce contribuie ceilalți.

– Spre deosebire de 2018, când trupa număra doar patru membri, acum suntem șase, în urma recrutării unui solist și a încă unui chitarist, respectiv Liviu Ustinescu și Petre Iftimie. Ceilalți membri sunt Ciprian Florea – bass, voce, Octav Stavro – chitară, Andrei Afloarei – chitară și Armand Popa – tobe. În general, sunt idei individuale, care sunt expuse la sala de repetiții și dezvoltate în grup. Fiecare membru contribuie la toate piesele cu propriile idei.

– Pentru o trupă înființată de numai doi ani, care considerați că este secretul vostru pentru timpul relativ scurt în care v-ați impus pe scena muzicală românească?

– Impus este mult spus, pentru că, în acest moment, am cântat doar în zona Moldovei. Însă seriozitatea și consecvența ne-au ajutat să ne remarcăm în primul an de la lansarea materialului de debut.

– Anul acesta, ați cântat pentru a doua oară la Bucovina Rock Castle, un festival deja cu renume în rock-ul românesc. Cum vi s-a părut? Odată cu aceste festivaluri, ieșiți din zona underground?

– Ne-a plăcut! Să cântăm pe scena mare la BRC, alături de trupe ca Leprous sau Tesseract, a fost o experiență aparte. A fost prima ”ieșire” live în noua formulă și, totodată, prima oară când am cântat live materialul nou. Am ajuns în această postură câștigând concursul de trupe debutante de la ediția precedentă. Nu consideram că vom ieși din underground, dar cu siguranță este o rampă de lansare pentru o trupă atât de tânără.

– Pentru cei care încă nu știu, care este mesajul transmis prin piesele voastre?

– EP-ul ”Ruins of Mankind” are o temă legată de dezastre ecologice provocate de umanitate. Pe albumul nou, abordăm tema bolilor mentale și a dependențelor fiziologice și psihice. Fiecare piesă în parte reprezintă o instanță sau o anumită tulburare psihică.

– Odată cu al doilea album, se schimbă ceva în stilul vostru, devine mai progresiv? 

– Într-adevăr, pe noul material am renunțat la sound-ul și stilul de pe primul EP, îndreptându-ne spre progressive metal, cu influențe de djent și, pe alocuri, chiar fusion. Piesele sunt mai elaborate, uneori cu o tentă ușor experimentală, o direcție pe care o vom aborda mai intens pe următorul material. Spre deosebire de primul material, vocea este preponderent clean, însă nu lipsesc și pasaje cu growl sau scream.

– Ultima voastră piesă, ”Seduced”, care a avut deja un ecou în mediul online, va fi urmată și de un videoclip? Sau aveți alte piese la care vă gândiți pentru videoclip?

– Noul album include deja două piese cu videoclip, respectiv ”Blind” şi ”The end of Sanity”. Ne vom opri aici momentan. Următorul videoclip va fi, cel mai probabil, pentru o piesă de pe următorul material.

– Piatra Neamț are un studio care să se preteze genului vostru muzical?

– Așa cum spuneam anterior, primul material a fost înregistrat într-un studio improvizat la sala de repetiții. Pentru albumul nou, am înregistrat în același studio, însă vocile le-am înregistrat la un studio în București, unde au fost mixate și masterizate toate piesele de pe album. Din câte știm noi, ar exista posibilități de înregistrare și în Piatra Neamț, însă am ales să ne descurcăm pe cont propriu.

– Aveți așteptări că o să trăiți doar din muzică?

– În România, este destul de dificil să ajungi să trăiești din acest gen muzical. Dar putem visa şi noi, nu?

– Crezi că Underground Metal Fest, unde ați cântat şi voi, ar putea deveni un festival precum Young Rock for Youngs, din anii ’90?

– Young Rock for Youngs a fost un eveniment binevenit la vremea lui, dar un festival de metal necesită condiții mult mai bune în prezent. Din păcate, fest-ul menționat de tine nu a ieșit prea bine, fiind o experiență mai degrabă neplăcută pentru noi. Nu știm dacă cineva mai încearcă să reînvie un festival ca Young Rock for Youngs, dar ar fi o idee binevenită, în condițiile unei organizări profesioniste.

Bogdan CĂLIAN

FOTO: Facebook/ Contraband X și Octav Stavro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.