Se lucrează și noaptea la drumul Bicaz-Poiana Largului, pentru ca termenul de 15 noiembrie să fie respectat

pietricica turism

Aflat în șantier, drumul dintre Bicaz și intersecția de la viaductul Poiana Largului, are 73 de puncte în care se lucrează simultan. Contrar tradiției de pe șantierele patriei, pe acest drum chiar se lucrează. Sunt echipe de muncitori și ingineri pe tot traseul, au fost aduse foreze din toată țara și se muncește inclusiv noaptea, în zonele unde casele nu sunt atât de aproape de drum încât zgomotele să deranjeze somnul localnicilor. Amenajarea de șantier este exact lângă Primăria Hangu, dar responsabilul de lucrare, inginerul Dan Popescu, nu era acolo, ci în punctul unde lucrările de consolidare se fac cu pilonii cei mai mari în diametru (1,8 m). Ne-a declarat că reprezentanții celor trei firme care ”împart” proiectul și-au propus să respecte termenul, 15 noiembrie, pentru finalizarea lucrărilor. Tocmai de aceea s-a luat decizia să se lucreze și în timpul nopții.

Este o lucrare foarte mare pentru orice constructor din țară”, a precizat Dan Popescu, din cadrul firmei Aqua Parc SRL Roznov. ”Am făcut o asociere de trei firme, ca să putem lucra simultan în toate cele 73 de puncte, pe care le-a identificat ISU Neamț ca fiind afectate de alunecări de teren. Reconsolidarea implică piloni, minipiloți, armături și beton. Instalațiile de forat sunt aduse din toată țara. Sunt instalații care, de obicei, se folosesc la constrirea podurilor, care au piloni, și la clădiri înalte. Întâi se forează, apoi se pune armătura, se pun pilonii și se toarnă beton. În partea dinspre lac, se face o elevație la marginea drumului, adică un perete din beton, pe care vine parapetul final. Deja am început să lucrăm și în ture de noapte, pentru că vrem să terminăm neapărat  la termen. Deși avem 12 instalații cu care forăm, o parte din ele nu pot lucra noaptea, pentru că fac mult zgomot, ziua e altceva. Ploile ne-au afectat cel mai mult, mai ales în luna iulie, când au fost multe precipitații”.

În toate cele 73 de secțiuni de lucru, inclusiv deja celebrele denivelări, pe care orice nemțean care a parcurs drumul respectiv le cunoștea foarte bine, se va turna asfalt după încheierea lucrărilor de consolidare. Însă nu pe tot drumul. Așa că, după 15 noiembrie, drumul de la Bicaz la Poiana Largului va avea porțiuni cu asfalt nou, ca în palmă, care vor alterna cu porțiuni peticite în mod repetat de-a lungul anilor. Dan Popescu spune că va fi un alt proiect, prin care se va asfalta tot tronsonul de la viaduct până în apropierea Barajului Bicaz. Și un alt proiect urmează să fie întocmit pentru lucrări de consolidare în alte 30 de puncte, identificate tot de ISU Neamț ca având risc de surpare a terenului.

În varianta ideală, ar fi trebuit să se lucreze în același timp pe întregul tronson, și în punctele în care s-au produs deja alunecări, și în care există riscul să se întâmple, iar la sfârșit să se toarne asfaltul. Din cauza costurilor foarte mari, probabil, lucrările se fac pe proiecte diferite, cel aflat acum în derulare fiind în valoare de peste 300 de milioane de lei.

În afară de starea vremii, care influențează în mare măsură ritmul lucrărilor, un alt factor perturbator este traficul. În mod normal, zona nu ar trebui traversată decât de riverani, drumul fiind închis, cu avize de la poliție, cu indicatoare și cu piloți la ambele capete, însă nu toți șoferii respectă restricțiile, iar motocicliștii chiar își doresc să parcurgă porțiunile denivelate, unde a fost ”ras” tot asfaltul vechi.

Avem oameni care opresc mașinile și le explică șoferilor că nu e o idee bună să meargă pe un drum pe care se lucrează”, spune Dan Popescu. ”Cu toate astea, mulți nu ascultă și trec, iar noi nu putem să-i întoarcem din drum. Mai sunt și unii care-și lasă baia de ulei în drum, se întâmplă dacă merg cu viteză, este răspunderea lor. Nouă ne-ar conveni să nu se circule deloc, să putem lăsa materialele în drum, am câștiga timp. Așa trebuie să le depozităm pe marginea drumului, unde avem loc, și apoi să le mutăm acolo unde le instalăm”. (C. MIRCEA, B. CĂLIAN)

GALERIE FOTO:

1 COMENTARIU

  1. Nu te poti kk in judetul Neamt fara Aqua Parc Roznov SRL , cumnata domnului presedinte Arsene. Ca daca o faci, s-ar putea sa n-o mai faci cata vreme PSD are grija ca noi sa avem…griji. Asadar, Aqua Parc SRL Roznov.DNA stie de ce…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.