Bătălia toaletelor de la Roznov

pietricica turism

Orașul Roznov este teatrul unui mic război local, în care Ionel Ciubotaru, primarul ales al PSD, a ajuns în situația paradoxală de a lupta pe față cu consilierii propriului partid, pe care el însuși i-a promovat. Din motive strict politice, pesediștilor roznoveni li se alătură și consilieri de la alte partide, care-și fac un calcul simplu: la localele de anul viitor, ar fi tare bine să nu-l aibă contracandidat pe actualul primar.

Cel mai recent front deschis între cele două tabere, cărora li s-a alăturat și prefectul de Neamț, se referă la niște WC-uri. La o școală. Care WC-uri, brusc, au devenit mult mai importante decât o grămadă de alte chestii care le lipsesc roznovenilor. Este vorba despre toaletele pentru Școala Generală nr. 1 Slobozia, de care, indirect, răspunde unul din cei mai vocali contestari ai primarului, consilierul Ioan Stroia, de asemenea director adjunct al școlii coordonatoare din Roznov. Școala din Slobozia are doar un WC în curte și, foarte adevărat, este o rușine pentru un oraș precum Roznov, în anul 2019.

* Scurt istoric cu două investiții și WC-uri în prim-plan

În 2018, Guvernul aproba un ordin prin care orașul Roznov intra în Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru finanțarea obiectivului ”Extindere școală Generală nr. 1 în localitatea Slobozia”. Suma alocată de la bugetul de stat se ridică la 644.683 lei, cu tot cu TVA. Bani mulți pentru un oraș mic din Neamț. Finanțarea locală ar fi fost de 84.945 lei, deci o investiție totală de peste 730.000 lei.

În iunie 2019, Inspectoratul Școlar Neamț trimitea către Primăria Roznov o adresă, prin care anunța că Ministerul Educației a repartizat bani pentru ”realizarea lucrărilor de investiții necesare aducerii grupurilor sanitare la standardele în vigoare”.

Orice om normal la cap s-ar bucura că există două finanțări pentru școală și ar căuta soluții să le fructifice pe ambele. Mai ales că unitatea de învățământ are trei corpuri, A, B și C, și fiecare ar trebui să aibă băi proprii. La Roznov, din cauza războiului politic, s-a ajuns în situația în care încăpățânarea și orgoliul pun în pericol cel puțin una dintre finanțări.

În ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută, primarul Ionel Ciubotaru a introdus pe ordinea de zi proiectul privind ”aprobarea indicatorilor tehnico-economici” pentru ”Extindere Școală Generală nr. 1 în localitatea Slobozia”, plus asigurarea cofinanțării pentru cheltuielile nesuportate prin PNDL. Proiectul se baza pe o hotărâre anterioară, votată de aceiași consilieri în 2017, când au aprobat întocmirea documentației.

Potrivit hârtiilor, corpul A ar fi beneficiat de o extindere care să cuprindă, printre altele, un grup social la fiecare etaj, conform normativelor în vigoare. A picat la vot cu brio, întrucât consilierii au considerat, printre altele, că nu sunt pe deplin lămuriți cu costurile studiilor și alte mizilicuri. De fapt, votul lor nu are nimic de-a face cu realitatea. Pur și simplu, nu vor ca investiția să fie legată de numele primarului.

Un al doilea proiect a fost supus votului în aceeași ședință. Făcea referire la indicatorii tehnico- economici pentru ”amenajarea grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora”. La aceeași școală. Acest proiect a trecut, iar consilierii spun că el se aplică în același corp A de care vorbea și proiectul respins. Valoarea investiției aprobate este de 185.000 lei.

Recapitulare: tu, consiliu local de oraș, ai un proiect de 730.000 de lei pentru extindere cu tot cu WC-uri și îl respingi, și mai ai un proiect, de 185.000 de lei, pentru WC-uri, pe care îl aprobi.

Practic, în acest punct, Roznovul își poate lua adio de la banii PNDL și ai Ministerului Educației, fiindcă nu mai aprobă nimeni o extindere cu grupuri sanitare acolo unde e deja o investiție similară în clădire.

* Varianta primarului

Ionel Ciubotaru spune că, în decembrie 2018, după ce s-au evaluat proiectele pe țară, Roznovului i s-a mai aprobat o investiție, de 729.628 lei fix – extindere la școala din Slobozia.

De comun acord cu domnul director adjunct și cu arhitectul șef al orașului Roznov, am hotărât să facem o toaletă la grădiniță, corpul C, și una în corpul B, ca să nu afectăm corpul A, unde avem o altă investiție. Am primit o adresă de la școală, în care conducerea cere să investim întâi în corpul A. Eu le-am spus că nu putem face două toalete într-o clădire. Din două motive: ar trebui să stricăm o sală de clasă pentru una din toaletă și, 2), avem un alt proiect pentru această investiție. Pe 30 septembrie 2019, am venit cu două proiecte. Aprobarea indicatorilor tehnico-economici la corpul A și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru celelalte două clădiri. Primul proiect, privind extinderea corpului A, s-a respins, iar pentru al doilea au venit domnii consilieri, în număr de 11, și au zis că nu-i bine să ne apucăm de lucru în corpurile C și B, ci să ne apucăm de lucru în C și A. În consecință, am venit cu un alt proiect de hotărâre, cu amendament pentru modificarea unui articol: ca, din bugetul pentru corpul A, să facem o toaletă în corpul B”, spune primarul de Roznov.

Acum să vă explic de ce am hotărât ca cele două toalete, dintr-o altă finanțare, să le facem în alt corp. Pentru că avem o finanțare de 185.000 de lei pentru finalizarea unui proiect până la jumătatea lunii decembrie și, după cum am spus și la începutul anului școlar, după vacanța mică, vom avea încălzire prin centrală, cu gaz metan, în cele două corpuri. La fel și toalete. Astfel ar rămâne liber de sarcini și corpul A, pentru finanțare, și nu am pierde suma de 729.628 de lei de la Ministerul Dezvoltării”, adaugă el.

* Varianta consilierilor, prin vocea viceprimarului Constantin Hodor

Fost coleg de echipă și de partid cu Ionel Ciubotaru, viceprimarul Hodor este cel care expune varianta consilierilor. În principiu, e vorba de prețuri mari și acuzații la adresa primarului, care ar fi știut și nu le-ar fi spus despre adresa Inspectoratului, cu noul proiect, ca să-l protejeze pe cel mai mare: ”De ce nu ne-a spus nimic din iunie despre proiectul cu banii veniți de la Ministerul Educației? Noi vrem să facem rapid toalete în corpurile unde avem acum clase, în A și C unde este grădinița. Celălalt proiect este prea scump, cum să faci două toalete cu atâția bani?

Varianta că s-ar putea folosi ambele proiecte pentru a da în folosință și corpul B, acum o magazie, nu pare deloc o fantasmagorie, mai ales că s-ar putea face. Numai că se lovește de aceleași argumente: ”Dacă ne spunea din vară, era altceva. Unde faci lucrarea acum, în prag de iarnă, cum muți clasele în timpul anului școlar?

Regrete în privința pierderii finanțării PNDL nu se observă, doar o tentativă de a drege busuiocul: viceprimarul vorbește de o refacere a documentației, de la extindere corp A spre celelalte corpuri de clădire. Adică alte studii, alte documente, care contrazic teza că s-ar dori economii și desființează acuzațiile la adresa primarului despre banii mulți cheltuiți pentru așa ceva.

* Varianta cetățenilor

Consultați doar când e nevoie de ei ca element de presiune, părinții din Slobozia au doar două ofuri. Primul: ”Vrem și noi pentru copii noștri condiții decente, în așa fel încât să nu mai fie nevoiți să facă naveta la Roznov sau în altă parte”.

Al doilea ține de reprezentare. Școala din sat nu mai are personalitate juridică, sunt sub 300 de copii și aparține administrativ de liceul din Roznov. În consiliul de administrație al școlii nu există nimeni de la Slobozia, care să fie vocea comunității de aici. De ce? N-a ieșit nimeni la vot.

După cum se vede, votul e și piedica, e și soluția în Slobozia, Roznov. Oare cum vor vota localnicii când vor fi puși să aleagă un primar și consilieri locali?

 

Valentin BĂLĂNESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.