Cariile la bebeluși: De ce apar și cum pot fi prevenite?

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale dințișorilor de lapte este caria de biberon. Asociată cu hrănirea îndelungată cu biberonul a băuturilor îndulcite – lapte, ceai sau suc -, caria de biberon mai este cunoscută drept caria galopantă din cauza evoluției sale extrem de rapide. Potrivit studiilor, aproximativ 10% dintre copii de până în 3 ani au o astfel de  afecțiune.

Dar care motivul apariției lor și cum pot fi prevenite?

Alimentația copilului și neigienizarea dinților

Modul de hrănire al copilului este principalul motiv care poate duce la apariția cariilor de biberon. Practic, nu biberonul sau suzeta provoacă deteriorarea dinților, ci neigienizarea după masă. Lichidele dulci pe care le consuma cei mici, de la sucuri din fructe, la ceaiuri îndulcite și până la laptele matern ce conține lactoză (o formă de zahăr), duc la alterarea smalțului dinților copiilor dacă, după hrănire, nu se efectuează o igienizare optimă a dințișorilor. Majoritatea părinților consideră că nu este necesară igiena danturii de lapte a celor mici, lucru complet eronat și foarte periculos pentru sănătatea dentară a copiilor.  În unele cazuri, acest tip de carii are o legătură strânsă cu unele complicații din timpul nașterii. Copiii care au avut carii de biberon vor avea de suferit și ca adulți, când se vor confrunta cu probleme dentare frecvente grave.

Cum recunoști caria de biberon?

Apariția unor pete albicioase pe incisivii maxilari sunt primul semn. Dacă nu se intervine printr-o vizită la medicul stomatolog, acestea se transformă în pete maronii. Apoi, dinții încep să se macine, cei mici încep să simtă dureri și să plângă. În anumite cazuri, cariile de biberon sunt însoțite și de abcese dentare. Din acest motiv, vizita la dentist este obligatorie la apariția primelor pete pe dințișori. Pentru cei mari, de peste 18 ani, probleme dentare grave se pot rezolva aici, la cabinetul stomatologic. În cazul bebelușilor, medicul poate interveni și trata problema altfel, evitând, astfel, problemele mult mai grave care pot apărea în viitor (boli dentare, parodontoză etc.).

Cum pot interveni părinții pentru prevenirea apariției cariei de biberon?

  • În primul rând, odată cu diversificarea alimentației, după vârsta de 6 luni, copilul nu mai trebuie hrănit (nici cu biberonul, nici la sân) în timpul nopții. În situația în care cel mic nu poate adormi fără biberon, este recomandat ca acesta să nu conțină nimic altceva în afară de apă (niciodată suc, ceai sau lapte).
  • Apoi, trebuie luată în calcul igienizarea frecventă și corectă a cavității bucale. Chiar dacă cei mici nu au încă dinți, după fiecare masă se recomandă ștergerea gentilă a gingiilor cu un șervețel umezit sau cu o bucată de tifon umedă.
  • La apariția primilor dinți de lapte, trebuie început periajul dentar, fără a se renunța la ștergerea gingiilor în zonele în care nu au ieșit încă dinții.
  • De asemenea, odată cu primii dințișori ieșiți, trebuie să înceapă și primele vizite la medicul stomatolog pentru controlul de rutină. Potrivit specialiștilor, cei mici trebuie consultați de un medic dentist la cel mult 6 luni de la erupția primului dinte, dar nu mai târziu de vârsta de 1 an a copilului.
  • Nu în ultimul rând, o grijă sporită a modului de hrănire al copilului este un aspect foarte important pentru sănătatea orală.

Așadar, printr-o alimentație corectă și printr-o igienă orală corespunzătoare, nu va exista riscul îmbolnăvirii gingiilor și a dinților de lapte ai celor mici.

sursa foto: shuterstock.com

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *