Carte eveniment: ”Evreii din Târgu Neamț. Istoria unei comunități”.

Luni, 7 octombrie, în sala Bibliotecii de la Liceul Vasile Conta din Târgu Neamț a fost lansată cartea prof. Emanuel Bălan, „Evreii din Târgu Neamț. Istoria unei comunități”. Cu același prilej a fost organizat și simpozionul „Holocaustul, un avertisment al istoriei”.

La eveniment a participat inspector școlar prof. Elena Preda, Marcel Grimberg, vicepreședintele comunității evreiești din Piatra Neamț, numeroși profesori și elevi.

Marcel Grimberg: „Îi mulțumesc domnului profesor Emanuel Bălan, pentru că s-a aplecat asupra istoriei evreilor din Târgu Neamț. În perioada interbelică erau aproximativ 2.500 de evrei în Târgu Neamț. Este o lucrare foarte bine documentată și ne dă ocazia să aflăm lucruri pe care nici eu nu le știam. De exemplu, scrisoarea de mulțumire a Patriarhului Nicodim, care în 1947 mulțumește comunității evreiești din Târgu Neamț că s-a rugat pentru sănătatea lui, în timp ce se afla în convalescență la Mânăstirea Neamț”.

Prof. Emanuel Bălan: „Cartea nu e scrisă doar pentru evrei, ci pentru majoritate. Comunitatea de evrei din Târgu Neamț a dat numeroase personalități. Câteva dintre aceste personalități apar în această carte. Unul dintre ei este poetul Erwing Lawton, cel mai mare poet canadian, care s-a născut la Târgu Neamț sub numele de botez Lazarovichi. În 1980 este nominalizat pentru premiul Nobel la literatură și a fost textierul marelui muzician Leonard Cohen, la începutul carierei acestuia. A doua personalitate este Moshe Idel. Este unul dintre cei mai mari filosofi și istorici ai Cabalei. A treia personalitate este Sorin Istrail. Este cel care a fost membru al colectivului de cercetare care a descoperit genomul uman. Cartea nu este o cercetare, ci este o prezentare a istoriei comunității evreiești din Târgu Neamț, din cele mai vechi timpuri și până în 2015”.

C.T. STURZU

 

 

 

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.