Carte eveniment: ”Evreii din Târgu Neamț. Istoria unei comunități”.

pietricica turism

Luni, 7 octombrie, în sala Bibliotecii de la Liceul Vasile Conta din Târgu Neamț a fost lansată cartea prof. Emanuel Bălan, „Evreii din Târgu Neamț. Istoria unei comunități”. Cu același prilej a fost organizat și simpozionul „Holocaustul, un avertisment al istoriei”.

La eveniment a participat inspector școlar prof. Elena Preda, Marcel Grimberg, vicepreședintele comunității evreiești din Piatra Neamț, numeroși profesori și elevi.

Marcel Grimberg: „Îi mulțumesc domnului profesor Emanuel Bălan, pentru că s-a aplecat asupra istoriei evreilor din Târgu Neamț. În perioada interbelică erau aproximativ 2.500 de evrei în Târgu Neamț. Este o lucrare foarte bine documentată și ne dă ocazia să aflăm lucruri pe care nici eu nu le știam. De exemplu, scrisoarea de mulțumire a Patriarhului Nicodim, care în 1947 mulțumește comunității evreiești din Târgu Neamț că s-a rugat pentru sănătatea lui, în timp ce se afla în convalescență la Mânăstirea Neamț”.

Prof. Emanuel Bălan: „Cartea nu e scrisă doar pentru evrei, ci pentru majoritate. Comunitatea de evrei din Târgu Neamț a dat numeroase personalități. Câteva dintre aceste personalități apar în această carte. Unul dintre ei este poetul Erwing Lawton, cel mai mare poet canadian, care s-a născut la Târgu Neamț sub numele de botez Lazarovichi. În 1980 este nominalizat pentru premiul Nobel la literatură și a fost textierul marelui muzician Leonard Cohen, la începutul carierei acestuia. A doua personalitate este Moshe Idel. Este unul dintre cei mai mari filosofi și istorici ai Cabalei. A treia personalitate este Sorin Istrail. Este cel care a fost membru al colectivului de cercetare care a descoperit genomul uman. Cartea nu este o cercetare, ci este o prezentare a istoriei comunității evreiești din Târgu Neamț, din cele mai vechi timpuri și până în 2015”.

C.T. STURZU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.