Primăria Girov a scăpat de vechile datorii

pietricica turism

În anul 2016, actuala administrație publică locală a comunei Girov a preluat o misiune aparent imposibilă: plata a 30 de miliarde lei vechi, reprezentând arierate neplătite de ani de zile. Era vorba de contracte și facturi neplătite, care au început să curgă taman după ce primarul Vasile Ciubotaru a preluat frâiele comunității. După trei ani jumătate, executivul local se poate lăuda, pe bună dreptate, cu plata la zi a vechilor datorii. În paralel, s-a reușit și cofinanțarea unor proiecte în valoare de 3 milioane de euro, investiții aduse, realizate sau în curs de finalizare.

Misiunea nu a fost ușoară și, de fiecare dată, mi-am spus că trebuie să fac ordine în finanțele primăriei. Ceea ce s-a și întâmplat, nu cu multă vreme în urmă. Pentru o comună ca a noastră, 30 miliarde lei vechi erau o grea povară, în condițiile în care lipseau investițiile, iar speranțele în îndreptarea situației nu prea se întrezăreau. Am avut parte de un grup de salariați din primărie de foarte bună calitate, în frunte cu viceprimarul Ion Purcel. Au înțeles că trebuie să mergem până la capăt. Mai mult, am avut 97 de procese, iar pentru o comunitate locală este o un balast greu de înlăturat”, declară primarul Vasile Ciubotaru.

Comuna Girov are nevoie de o infrastructură puternică, de servicii publice de calitate, cu care să atragă investitori de toate calibrele, iar până acolo, sunt multe de făcut. Primarul speră, totuși, ca, într-o bună zi, locuitorii să beneficieze de tot ce le trebuie: alimentare cu apă în toate satele, canalizare, rețea de gaz metan și, evident, drumuri moderne.

* ”Am avut peste 90 de procese!”

– Domnule primar, ați scăpat comuna de datorii?

– Am scăpat, zicem noi, am achitat tot. Au fost peste 30 de miliarde lei vechi! Dacă îmi aduc bine aminte, pentru că am aflat după aceea, a fost vorba și de o asfaltare de un kilometru, de aici, din centrul comunei Girov până la Conțești. Neplătită! Au urmat datoriile școlilor, balastările, lemnele pentru școală și multe altele. A mai fost instalația electrică pe raza altei comune, adusă și plătită tot de noi, de comuna Girov. Plus un punct de transformare electrică, mutat de pe o proprietate privată pe domeniul public și câte și mai câte…! Numai la școală peste două miliarde datorii…!

– Ați fost cea mai vitregită administrație publică locală din județ?

– Poate au mai fost și altele, dar eu vorbesc strict de comuna Girov.

– O fi fost altă primărie, cu datorii mai multe?

– Din acest punct de vedere, nu știu. Pe noi ne-au interesat strict problemele noastre. Imaginați-vă poziția mea și a viceprimarului, când tot auzeam că, aproape zilnic, veneau firme care ne anunțau că le suntem datori. Erau momente grele, în care simțeam nevoia să mă retrag din administrația publică locală. În cele din urnă, am reușit să rezolvăm toate situațiile grele. De fiecare dată, ne întrebam ”Unde sunt contractele? Pentru că la primărie nu erau! Sau erau parțial. Când întrebam unde sunt contractele, toată lumea dădea din umeri.

Mai mult, tot din bugetul local, am fost nevoiți să asigurăm cofinanțările la proiectele aduse în comună, în valoare de trei milioane euro, proiecte pe care le aveam în derulare și pe care le-am finalizat. Fondurile respective au fost aduse în perioada noastră, timp de aproape trei ani și jumătate, cu aproximație. Firește, unii ar putea spune că avem buget imens, dar nu este adevărat.

Mai este o problemă: amenzile neplătite ale oamenilor. Sunt debite de amenzi de câteva miliarde bune, bune. Trebuie să iau în calcul că este o parte din venit, dar, din moment ce nu sunt plătite, ce să mai zicem? Iată, acum, de la biroul financiar-contabil și de la juridic, pentru fiecare amendă în parte, se întocmește câte un dosar și se merge la instanță, pentru a fi transformat în muncă în folosul comunității.

– Să se șteargă datoriile?

– Da, pentru că sumele respective figurează ca venituri, în condițiile în care nu încasăm un leu din ele. Un rrom are amenzi de peste un miliard și jumătate, bani vechi, amenzi adunate ani la rând. Noi avem amenzi din 2011-2014. Alții au amenzi diin 2017-2018, cu sume mai mici. La noi, situația cu amenzile este dezastruoasă!

– Dinspre primăria dvs. bate o adiere cum că ar mai fi niște datorii…

– Nu știu. Probabil, vă referiți la încă una, care, de vreo două-trei săptămâni, este dată spre analiză și se referă la așa-zisa cadastrare pe Legea 165, privind perioada 2013-2014. Este vorba de o valoare de peste un miliard lei vechi.

– V-ați cam învățat cu plata datoriilor…

– Important este un lucru: noi, cei care am venit la Primăria Girov în 2016, nu am venit să stăm de pomană sau să ocupăm niște funcții. Eu sunt profesor de istorie, am o profesie. Toată echipa pe care o am aici este decisă să facă treabă. Ați mai auzit de vreun scandal în Primăria Girov? A fost o singură încercare, dar a eșuat. Au venit cu presa și se credea că o să refacă USL la nivel de Neamț, plecând de la Girov. Să dea jos un vice și să pună altul. Le-am spus că, la nivel local, mă interesează doar politica Girovului. Unii au înțeles, alții nu. Să nu uitați că am fost în proces și cu un înalt demnitar, nu dau nume.

– Până la urmă, cum a hotărât instanța?

– Instanța a hotărât anularea contractului și revenirea la situația anterioară. Nu pot intra în amănunte. Poate firma respectivă a fost de bună credință, în privința iluminatului public, dar am încheiat contract cu tine, ca firmă? Dacă da, eu îl duc la capăt. În condițiile de atunci, m-am trezit cu o factură de plată, de 1,5 miliarde lei vechi, neasumată, fără contract. La primărie nu s-a găsit niciun contract, deși firma respectivă avea un astfel de act. Ca atare, în luna august 2016, am cerut contractul pe care îl deținea firma și am ajuns în instanță. Cel mai mult m-a durut că, din cauza acestor contracte preluate, am fost nevoiți să le plătim până la ultimul leu. A fost hotărârea instanței. La un moment dat, eu am întrebat-o pe fosta secretară câte procese avem. Mi-a spus că două, în condițiile în care am avut mai mult de 90! Și asta în condițiile în care, înainte, nu era consilier juridic, nu era cine să ne reprezinte în instanțe. Atunci ne reprezenta o firmă de avocatură….

– De la Roman?

– Exact! Și care s-a dus în instanță cum m-am dus eu, care nu eram primar. Aceea este una dintre firmele care au reprezentat interesele comunei, pentru că au fost mai multe, dar toate procesele au fost pierdute.

* ”Tot respectul pentru cei care știu să-și păstreze pământul”

– E, cumva, o minirevoluție la nivel local, din cauza cadastrării?

– Aproape. Noi vrem să ajungem la Prefectură cu cadastrarea și intabularea pășunilor din comună. Vrem să luăm pe fiecare sat în parte și să vedem care este situația. Luptăm de trei ani, pentru că, la nivelul comunei, nu ne ies peste 200 ha, cu suprapuneri și multe altele. Vin oamenii la noi și ne spun că în comuna cutare se face cadastrare gratuită și că la Girov nu se face nimic. Eu le spun că asta a fost acum câțiva ani, când s-au trimis adrese la toate UAT-urile, să se înscrie în acest program. Din cele 78 de comune, s-au înscris doar 7-8. De ce numai atâtea? Acum se fac lucrările în comunele care s-au înscris, iar în celelalte se stă.

– Nu a fost interes la acea vreme…

– Păi, asta este problema. Într-o discuție recentă, am aflat că o comună din zona Roman, care trăiește din autofinanțare…

– …Cordun.

– Nu am spus-o eu, are peste 100 miliarde lei vechi buget local. Tot respectul pentru dumnealor, pentru că știu să-și păstreze pământul! Comuna este și strategic așezată la drumul european și, iată, am aflat că numai de la un depozit comuna ia 20 miliarde lei vechi impozit anual. Am văzut ce lucrare este acolo… Atunci când ai bani la bugetul local, cauți să plătești datorii, dar și să rezolvi din marile probleme ale comunității. Totul se realizează din bugetul local, inclusiv cofinanțările la proiectele mari.

Am să vă dau câteva exemple, din ce s-a făcut pe plan local în trei ani și jumătate: am modernizat baza sportivă, puntea celebră de la Dănești, Dispensarul uman, celebrul acoperiș al primăriei, pentru că toată lumea se întreba ce culori sunt pe instituție. Acum dăm drumul la o nouă lucrare, modernizarea centrului civic, până la ieșirea din comună. Mai avem o mare problemă, pentru care i-am chemat și pe cei de la ICS, Apa Serv și alți specialiști – canalizarea din satul Girov. La un moment dat, am vrut să accesez pe PNDL apă și canalizare pentru satul Căciulești, pentru că mai avem trei sate fără alimentare cu apă potabilă. Cu ajutorul Consiliului Județean, am făcut toate demersurile ce au ținut de noi, ca respectivele sate să intre în master-planul județului.

* 10 km de asfalt

– La ce v-ați referit când ați spus de cele trei milioane de euro, aduse în comună? 

– Este vorba de asfaltare, de aproape 10 km, prin PNDL, de modernizarea Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Dumitreasa” Girov, tot prin PNDL, în valoare de 1,6 milioane lei, apoi, prin AFIR, betonarea străzilor din comună, cu rigole și tot, în lungime de aproape 7 km.

– Totuși, ați scos satul Popești din noroi…

– Nu numai. Am fost acuzat, inclusiv de cetățenii din satul meu natal, Căciulești, cum că favorizez pe alții. Când a venit vremea să stabilim zonele cu proiectanții – pentru că sunt o grămadă de studii până să faci teancul, iar apoi să-l depui pentru finanțare – am fost întrebat de unul din ei ”Domnule primar, dar pentru satul dvs., nimic?” I-am răspuns că satul meu va fi ultimul pe listă, pentru că la alții sunt priorități mai mari. La Căciulești ar fi nevoie de 2,8 km, dar am repartizat drumurile din alte sate, ca să nu apară discuții, cum că primarul face numai în satul lui. Unii au înțeles povestea, alții nu. Dar, dacă noi am demarat proiectul și am intrat în master-planul județului Neamț  pentru apă, pe relația Căciulești – Gura Văii, ce facem? Turnăm acum asfalt, apoi îl spargem ca să aducem apă? Nu se poate! Am mai luat în calcul următoarele: transport școlar, altfel foarte important. Dacă se asfaltează, vin toți agenții de transport, iar dacă nu, nu vine nimeni, pentru că își strică mașinile, iar costurile sunt enorme. Sunt mulți care fac naveta la Piatra Neamț, lucrează la oraș, și din Popești, și din Gura Văii, și din Verșești. Acum se prelungesc traseele. Mulți motivau că drumurile sunt proaste.

– Și aveau dreptate.

– De acord. Din drumul județean până în Gura Văii sunt 2 km. Și în celelalte sate a fost turnat beton și acum se circulă civilizat și fără probleme. Nu mai spun că am găsit un drum care figura asfaltat din 1998, dar… nu vreau să mai dezvolt subiectul. În prezent, în satul Girov, tot ce înseamnă partea dreaptă, spre Dănești, toate străduțele sunt asfaltate, inclusiv strada Tineretului, celebră în privința asfaltării cu o zi înainte de alegeri, după care s-au evaporat toate utilajele.

– Din acest an, a fost reînființată echipa de fotbal de la Girov?

– Echipa este a comunei, iar, prin hotărârea Consiliului local, am refăcut baza sportivă de pe malul stâng al Cracăului. Noi nu oferim bani jucătorilor. La noi se joacă de plăcere. Nu m-am implicat în acest domeniu. Noi întreținem baza sportivă, dar nu vrem să ajungem ca în vremurile trecute.

– Mai organizați festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă?

– Să ajungem până acolo și vom vedea. Acușica vin zilele școlii și multe alte activități.

* Cadastrarea pajiștilor

– Ce proiecte vor urma?

– Am depus, din luna mai 2019, un nou proiect de asfaltare, în lungime de 5 km, pentru satele Căciulești și Doina. Din câte știu, în septembrie – octombrie trebuia să se dea drumul la proiecte, dar, cum, în acest moment, este o nebunie la nivel politic național… Acum câteva zile ne-a venit, prin AFIR, aprobare pentru un teren multifuncțional la Școala Căciulești, pentru elevi , dar nu numai. Dacă ne ajută Bunul Dumnezeu, la anul terminăm și școala. Urmează vechiul cămin de nunți, care o să fie renovat și dat în folosul comunității, pentru diferite ocazii. Deocamdată, vrem să acoperim acest obiectiv, evident, tot din bugetul local.

– Câți salariați are comuna, bugetari și la firmele private?

– Din păcate, nu vă dau un răspuns cert, pentru că nu știu câți sunt. Dar, dacă tot ați pomenit de privat, la primărie vin cetățeni care se ceartă între ei și cer ca primarul sau viceprimarul să le rezolve proiblema. Ei bine, nu se poate, pentru că nici primarul și nici viceprimarul nu sunt instanțe de judecată. Sunt litigii cu pământul sau cu imobile, iar noi îi îndrumăm spre instituțiile abilitate ale statului. Unii cred că primarul le rezolvă situația și nu prea înțeleg că nu așa stau lucrurile. Le spun de fiecare dată să meargă la cei care să rezolve aceste probleme, nu la primărie. Nu mai vorbesc de fondul funciar. Primăria nu este instanță de judecată. O să terminăm cu cadastrarea pajiștilor, pentru că, de o săptămână, cadastriștii bornează pășunile.

– Nu o să mai fie scandal?  

– Eu sper că nu, pentru că scandalul a fost iscat de unii și de alții, care aveau anumite interese. Au fost vreo 37 de procese. S-a zvonit că primarul și vicele dau pământ, dar nu a fost așa.

– S-au mai arat pășunile?

– Din câte știu, nu, dar cu ani în urmă au fost arate.

– Veți face liniște în zona Livadă Turturești?

– O să ajungem și acolo cu cadastrarea. Ca să încapă mai mulți, s-au lungit parcele. În loc să fie proprietăți pătrate, până în 2013 s-au făcut parcele în formă dreptunghiulară. Pe atunci, se mai putea intra și prin pășuni și prin alte locuri. Acum, nu!

Constantin NEGRU

2 COMENTARII

  1. Bună ziua dnul Constantin Negru,va rog din suflet să-l întrebați pe dnul primar Ciubotaru Vasile,cand o să ne ajute măcar cu un fir de electricitate provizoriu până se vor pune stâlpi,pe strara 3 din Caciulesti,aici unde 3 familii cu câte 2-3 copiii,scolari fiind nu avem curent.?? Se inserează la ora 16… dimineața este întuneric când trebuie să trimit copiii la școală… Când am mers în primăria Girov,mi s-a spus….,, de ce ați acceptat lotul de pământ dacă nu avea curent”asta a fost rezolvarea dnului primar… Am 2 cereri dintr-un an,cu nr de înregistrare…ca la carte,dar degeaba.. Până la urma vom apela la Televiziune,poate atunci se va găsi o rezolvare. 7 copiii stau în beznă în sec.XXI… Nu stiu nici măcar cum se aprinde un TV… dapai să-și mai facă o temă pe internet,asa cum dnii profesori le cer. Intrebati-l, va rog!! Doinita Ababei,mama a trei copiii.

  2. Intrebare …recuperarea datoriilor si a fraudelor facute in vechile oranduiri cand se face ? Sau noi populatia achitam prin intermediul primarilor vacantele si traiul luxos al catorva baieti destepti care au gasit de muls comuna , iar cineva din pix sau din rea vointa nu vrea recuperarea furturilor ,pana la prescriere . Curios este si modul de finantare …foarte rapid prin pndl …cineva face jocuri frumoase ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.