Ești dependent de cumpărături? 3 întrebări care te vor ajuta să NU mai cheltuiești impulsiv

Acum câțiva zeci de ani, oamenii câștigau suficienți bani pentru a-și cumpăra tot ce și-ar fi dorit. Din păcate, contextul socio-politic al acelor timpuri le limitau mult opțiunile de cumpărare. Azi, se găsesc magazine peste magazine cu produse și servicii foarte variate, pline de reduceri și oferte speciale. În plus, pentru mulți, cumpărăturile au ajuns să fie o activitate terapeutică, ajungând să cheltuiască doar pentru că le place sentimentul pe care o achiziție li-l oferă. Cumpărăturile compulsive însă, au efecte negative asupra psihicului, asupra bunăstării financiare, precum și asupra mediului înconjurător. Cum poți renunța la acest obicei?

Iată 3 întrebări pe care să ți le pui ori de câte ori ești tentat să cumperi ceva nou:

  1. Pot cumpăra ceva care să mă ajute să refolosesc ceea ce am deja?

Mulți dintre cei care fac cupărături sub impulsul momentului ajung să adune obiecte sau articole vestimentare pe care nici măcar nu apucă să le folosească. Pentru o persoană a cărei dependență este bine înrădăcinată, măsurile stricte s-ar putea să nu funcționeze. În loc să renunțe complet la cumpărături, aceștia ar putea încerca să cumpere în așa fel încât să folosească ceea ce au deja.

Spre exemplu, dacă ai o jachetă pe care nu o porți deoarece fermoarul s-a stricat și ești tentat să cumperi una nouă, ai putea alege să achiziționezi materiale pentru a o repara pe cea veche. Te poți interesa unde găsești fermoare metalice, nasturi, ață, ac sau alte obiecte utile care să te ajute să profiți la maxim de lucrurile pe care le ai deja. Satisfacția pe care o primești din a salva un obiect poate înlocui sentimentele pe care le primești atunci când ești la shopping.

  1. Când voi folosi acest obiect?

Atunci când cumperi compulsiv ai tendința de a achiziționa multe obiecte pe care nu vei ajunge să le folosești. Aruncă o privire prin casă. Ai cărți pe care nu le-ai citit? Jocuri video pe care nu le-ai jucat? Încă ai haine care mai au eticheta pe ele? Ai o colecție de aparate electrocasnice care adună praful prin sertarele de la bucătărie? Dacă răspunsul este “da” la cel puțin una dintre aceste întrebări, înseamnă că există o problemă. Data viitoare când vrei să-ți dai banii pe ceva, întreabă-te dacă vei avea timp să îl folosești și fii sincer cu tine însuți.

  1. Dacă voi cumpăra acest obiect, unde îl voi pune?

Este surprinzătoare eficiența acestei întrebări simple. Atunci când ai un spațiu limitat, cum este cazul majorității locuințelor din România, faptul de a te gândi la cât de mult spațiu îți poate fura un obiect de care te poți lipsi, poate să te împiedice să îl cumperi. Dacă te forțezi să te gândești la depozitare, vei ajunge în scurt timp la concluzia că investiția respectivă nu este pentru tine.

Aceste trei întrebări simple te pot ajuta să începi lupta cu dependența de cumpărături. Notează-le pe un sticker lângă laptopul tău sau salvează o notiță permanentă pe ecranul telefonului. Ai putea și să porți un bilețel cu aceste întrebări în portofel. Astfel le vei revedea ori de câte ori ești tentat să cumperi fără să ai nevoie.

Sursa foto: Shutterstock.com, pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.