Măstăcăneanu, Negură și Handaric – condamnați pentru țepe cu fonduri SAPARD

După 10 ani de la data comiterii faptelor și alți 3 de procese, Viorel Măstăcăneanu, Mihai Negură și Valentin Handaric – 3 nume (cândva) sonore în mediul de afaceri din județul Neamț în trecutul recent – au primit prima sentință pentru țepe cu fonduri SAPARD. În ziua de 6 noiembrie, Tribunalul Neamț l-a condamnat pe Valentin Handaric la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani, pe Măstăcăneanu la 2 ani, 2 luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 2 ani și 6 luni, și pe Mihai Negură la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de 2 ani și jumătate. Totodată, instanța l-a obligat pe Mihai Negură, în solidar cu SC Nefură SRL, să plătească suma de 855.607 lei către AFIR. Viorel Măstăcăneanu are și el de acitat 100.782 de lei, iar Valentin Handaric și SC New Star SRL au fost obligați să plătească accesoriile fiscale aferente sumei de 855.607 lei. Fiind vorba despre prima instanță, hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău, care va pronunța sentința definitivă.

Procurorii DNA au stabilit că inculpații au implementat câte un proiect denumit «Investiții pentru îmbunătățirea prelucrării primare a lemnului – utilaje pentru gaterarea buștenilor, tocarea și brichetarea deșeurilor» finanțat prin fonduri SAPARD.

Cei trei inculpați au folosit cu rea credință documente și declarații false, inexacte, ce au fost depuse la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 855.607 lei, fonduri nerambursabile SAPARD, pentru fiecare proiect în parte”.

Procurorii au stabilit  că cele 3 proiecte erau identice, iar procedura de evaluare a ofertelor pentru achiziționarea liniei tehnologice pentru gaterarea buștenilor a fost pur formală, selecția ofertelor fiind “aparentă”. Toți cei trei oameni de afaceri au depus la APDRP 5 oferte de la societăți din Italia și una de la o firmă din România, Valentin Handaric fiind cel care s-a ocupat cu procedura de achiziție, atât pentru firma sa, cât și pentru societățile prietenilor săi.

Viorel Măstăcăneanu – fost președinte al clubului de fotbal FC Ceahlăul și unul dintre apropiații lui Gheorghe Ștefan – era implicat, la vremea derulării proiectelor în afaceri forestiere și imobiliare. Valentin Handaric, acționar la New Star Borlești, a fost consilier al lui Gheorghe Popescu (viceprimar de Piatra Neamț la începutul mandatului 2004-2008 al lui Gheorghe Ștefan) la Administrația Fondului de Mediu, iar Mihai Negură a fost consilier județean în perioada 2004-2008 și a făcut parte din echipa aceluiași Gheorghe Ștefan.

C.Mircea

 

One comment

  • TICU

    noiembrie 7, 2019 at 3:12 pm

    LA MAI MULTIII…

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *