Centrele de permanență sunt evaluate de Direcția de Sănătate Publică Neamț împreună cu primarii localităților unde acestea există. Precizarea DSP vine după ce o serie de știri false, privind închiderea sau comasarea acestor centre, au impacientat opinia publică. De altfel, se fac adevărate eforturi de a contracara efectele (politice și sociale) ale acestui fake-news propagat cu viteză pe canalele media (detalii aici).
În ce-i privește pe cei din Sănătate, intenția ministerului de resort era de a comasa și reorganiza aceste centre pe criterii de eficiență și arondare, dar asta pe timpul ministrului Sorina Pintea. Noul ministru dă asigurări că nu e de acord cu ideea. Oricum, analiza la nivel local se face. Iar decizia finală va fi luată tot local, majoritatea centrelor funcționând în spații puse la dispoziție de primării, care suportă și o parte din cheltuielile cu materiale sanitare, utilități.
”În acest moment se analizează la nivel local activitatea centrelor de permanență din județ, astfel încât să se identifice cele mai bune soluții pentru asigurarea în condiții optime a asistenței medicale specifice acestui tip de unități sanitare, populația județului neavând de suferit. Proiectul de comasare și reorganizare a centrelor de permanență propune ca în mediul rural unui centru să i se atribuie 30.000 de locuitori, iar în rural 5.000 de locuitori”, a declarat Anca Brândușa Movilă, directorul DSP Neamț.
În județul Neamț, există 26 centre de permanență. Conform Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, acestea sunt câte 7 în Piatra Neamț și 7 în Roman, câte unul în orașele Bicaz, Roznov și Târgu Neamț, câte unul în comunele Văleni, Oniceni, Poienari, Sagna, Moldoveni, Tămășeni – zona Roman, la Galu, Grințieș, Dămuc pe Valea Muntelui, la Urecheni – zona Târgu Neamț. (C.I.)