Județul Neamț este premiant la obezitate! Modalități de luptă împotriva acestui fenomen!

Potrivit unei statistici furnizate de Asociația Europeană pentru Studiul Obezității, Neamț este unul dintre județele din România cu cele mai multe cazuri de obezitate recunoscute și înregistrate de către medici ca fiind o boală cronică. Se pare că, în 2018 au fost raportate 12.115 astfel de cazuri, numărul fiind în creștere. În prima parte a anului 2019, numărul bolnavilor a ajuns la 12.223. Aceste statistici sunt, bineînțeles, cât se poate de îngrijorătoare. Care sunt metodele la care pot apela nemțenii pentru a combate acest fenomen?

TOP 3 lucruri care te feresc de obezitate

  1. Sportul nu este o alegere, ci o necesitate

Din cauza erei tehnologiei, tot mai multe locuri de muncă implică un stil de viață sedentar. De asemenea, deoarece copiii au foarte multe forme de divertisment care nu necesită mișcare, sportul este neglijat. Ei ajung nu doar să acumuleze kilograme în plus, dar și să aibă probleme cu coordonarea corpului. Cumva, sportul a ajuns să fie considerat o opțiune, uneori un moft, când, în realitate, este o necesitate.

Specialiștii recomandă ca toate persoanele să facă cel puțin o oră de mișcare pe zi. Sună mult, dar partea bună este că minutele pot fi răsfirate de parcursul celor 24 de ore. Astfel, dacă îți este greu să rezervi o oră doar pentru mișcare, ceea ce ar putea fi chiar obositor, ai putea să faci exerciții în reprize de 5, 10, sau chiar 30 de minute, pe parcursul unei zile întregi.

  1. Atenție la gustările dintre mese

De cele mai multe ori, oamenii sunt îndemnați să fie mai atenți la cât mănâncă, momentul în care se hrănesc sau alimentele pe care le aleg. Totuși, un accent mai mare trebuie pus pe gustări, mai ales în cazul copiilor. Acestea pot avea un conținut foarte mare de zahăr și de grăsimi, mascate de o aromă foarte bună. Astfel, chiar dacă încearcă să aibă o dietă echilibrată în rest, „micile” gustări de pe parcursul unei zile pot adăuga în continuare kilograme nedorite.

În loc să fie eliminate, sfatul specialiștilor este să fie înlocuite cu variante mai sănătoase. O opțiune recomandată sunt fructele uscate bio de la prova.ro, care sunt dulci și gustoase fără a fi periculoase pentru sănătate.

  1. Educația este importantă

Din nefericire, românii sunt un popor care încurajează mâncatul în exces, încă de când copilul este mic. Pentru a fi considerat sănătos, el trebuie să fie gras și rotunjor în concepția majorității. Cei mici sunt forțați să mănânce mai mult decât au nevoie, chiar dacă susțin că sunt sătui. În acest context, este nevoie de o reeducare a societății.

Asociația Europeană pentru Studiul Obezității recomandă demararea unui program de informare a populației în legătură cu obiceiurile alimentare ce trebuie evitate, pentru a nu se ajunge la obezitate.

Aceste informații trebuie comunicate de la o vârstă fragedă copiilor. În caz contrar, populația va fi susținută în anii următori de generații bolnăvicioase, care vor costa sistemul foarte mulți bani, dar și multe resurse. Ai grijă de corpul tău, de sănătatea sa, fiind dispus să îți creezi un stil de viață echilibrat și benefic, conform nevoilor și programului tău!

Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com