Motor Start – proiect Erasmus al Colegiului de Transporturi Piatra Neamț în Spania

Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamţ doreşte să îşi îmbogăţească oferta educaţională, prin Proiectul Erasmus +KA102 ”Motor Start”, cu un set de mobilităţi la agenţi economici din Europa. Ca urmare a obiectivelor și țintelor prevăzute în Planul de Acțiune al Școlii și în Planul European de Dezvoltare, proiectul are ca scop asigurarea unor stagii de practică, cu o durată de 90 de ore, la două unităţi economice de service auto, Rafael Almenar şi Motor Village, din Valencia, Spania, pentru 24 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a, învăţământ professional, calificarea Mecanic auto. În plus, proiectul îşi propune să îmbunătăţească competenţele cheie şi competenţele specializate cu abilităţi, cunoştinţe şi atitudini actualizate cerinţelor pieţii muncii, precum şi să reducă abandonul şcolar din învăţământul profesional până la sfârşitul anului şcolar 2019-2020 cu 5% comparativ cu anul şcolar 2018-2019.

Mare parte dintre elevii Colegiului Tehnic de Transporturi provin din mediul rural şi medii defavorizate. Stabilirea grupului ţintă s-a realizat deja, pe baza unei proceduri interne de selecţie, obiective şi transparente. Beneficiarii vor urma, înainte de mobilitate, un program de pregătire lingvistică, pedagogică şi culturală – activităţi desfăşurate în şcoală.

Stagiile de practică se vor desfăşura în două fluxuri de mobilitate cu următoarea structură: fluxul 1 – 12 elevi, clasa a XI-a învățământ profesional, 15 zile de practică, 6 ore pe zi, în perioada 23.03.2020-10.04.2020, la firmele Rafael Almenar S.A. (8 stagiari) şi Motor Village (4 stagiari) şi fluxul 2 – 12 elevi, clasa a X-a învățământ profesional, 15 zile de practică, în perioada 08.06.2020-26.06.2020, 6 ore pe zi, la firmele Rafael Almenar S.A. (8 stagiari) şi Motor Village (4 stagiari). Fiecare dintre cele două grupuri de elevi va fi însoţit de un profesor de specialitate.

În timpul activităţilor de practică, stagiarii vor dobândi competenţe tehnice de specialitate: operaţii de diagnosticare a componentelor motoarelor termice, organe fixe ale motorului (bloc motor, cilindri, chiulasă, admisie şi evacuare), organe mobile (piston, segmenţi, arbore cotit, bielă), rectificare suprafaţă de etanşare chiulasă, diagnosticare etanşeitate cilindri, reglare joc termic supape, avans injectoare, pompă alimentare, distribuţii pe lanţ şi pe curele).

La sfârșitul perioadelor de practică, pentru elevii participanți la mobilitate, vor fi emise documentele Europass Mobility, care vor conține toate rezultatele învățării. Aceste rezultate vor fi transferate și validate în școală printr-o procedură internă.

După realizarea activităţilor de mobilitate, elevii beneficiari vor realiza un set de activităţi demonstrative pentru ceilalţi colegi din şcoală, pentru agenţii economici de practică curentă şi îşi vor expune experienţa de mobilitate în cadrul activităţilor de prezentare a şcolii în comunitatea locală.

Beneficiile desfășurării proiectului de stagii de practica Erasmus+ se reflectă în îmbunătățirea competențelor tehnice de specialitate a elevilor, dezvoltarea sferei de colaborare cu agenți economici din străinătate în vederea diversificării ofertei educaționale, creșterea nivelului de internaționalizare a școlii, utilizarea unor instrumente noi de recunoaștere și validare a învățării, îmbunătățirea relației cu agenții economici locali. De asemenea, îmbogățirea ofertei educaționale va duce la creșterea credibilității și a prestigiului Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra Neamț.

reclama psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.