Cum a creat prefectul Soroceanu probleme electorale PSD-ului. Astăzi cazul Borlești.

Daniela Soroceanu a ajuns prefect de pe poziția de secretar al județului Neamț, ceea ce presupune, cel puțin la nivel teoretic, o foarte bună cunoaștere a legii. După greșeala monumentală făcută în „cazul Dulamă”, când instanța a constatat o interpretare a legii originală și i-a anulat decizia, un nou ordin de prefect va produce prejudicii, de data aceasta unui candidat al Partidului Social Democrat. Este vorba despre ordinul privind aplicarea sancțiunii disciplinare pentru Vasile Puică, primarul comunei Borlești.

Actualul primar a fost declarat de către Agenția Națională de Integritate ca fiind în conflict de interese administrativ. Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins recursul și Prefectura a fost nevoită să emită un ordin care să țină cont de raportul ANI. Acesta, așa cum a fost el emis, dacă îl citești doar din punctul în care apar deciziile (vezi foto), pare să pună punct carierei politice a domnului Puică pentru următorii 3 ani.

Articolul 1 din decizie are trei subpuncte. În primul i se ia primarului 10% din indemnizație pe o perioadă de șase luni. Al doilea este cel care va crea sigur probleme: „de la data încetării de drept a mandatului de primar a domnului Vasile Puică, va opera interdicție de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pentru o perioadă de trei ani”. Orice om înțelege că la alegerile locale din acest an Vasile Puică nu va putea candida deoarece îi este interzis potrivit acestui ordin.

În partea de justificare a acestei decizii, prefectura, sub semnătura doamnei Soroceanu, a domnului Doru Ungureanu, subprefect, și a șefului serviciului de verificare a legalității actelor, contencios administrativ și procese electorale, Paula Măndița, face trimiteri la documente și legi. Una dintre aceste trimiteri este la Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, art. 25, alin(2), de unde suntem trimiși într-o ceață juridică: „Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Dacă există o excepție a funcțiilor electorale, așa cum apare în acest aliniat, s-ar putea înțelege că domnul Puică poate candida deoarece calitatea de primar se obține în urma unui proces electoral. Este și punctul de vedere al avocatului acestuia, domnul Liviu Florescu Purcariu, care consideră că în decizie, la punctul 2 ar fi trebuit să apară întreg acest aliniat nu numai să se facă trimitere la el și să nu se țină cont de conținut.

De aici încolo s-ar părea că pentru a putea candida, domnul Puică ar trebui să își depună candidatura, Biroul Electoral Județean să decidă dacă o acceptă sau nu, dacă i-o acceptă și vor exista contestații, candidatura va fi decisă de un judecător. Dacă nu i-o acceptă Biroul Electoral Central, tot un judecător va decide, deoarece domnul Puică este decis să candideze și va ataca și el hotărârea comisiei.

În acest moment primarul Vasile Puică este hotărât să candideze

Dincolo de această discuție strict juridică, de interpretare a legii, mai există o decizie a Curții Constituționale din 2014 care ar trebui să îl îngrijoreze pe Vasile Puică. Aici noțiunea de „aceeași funcție” este interpretată ca fiind „orice funcție eligibilă” dintre cele enumerate la art. 1, care au obligația declarării averii și intereselor, printre ele numărându-se și funcția de primar.

În final, rămâne problema profesionalismului și a încrederii pe care le transmit aceste ordine semnate pe vremea prefectului Daniela Soroceanu. În acest moment unul dintre primarii credincioși PSD-ului și lui Ionel Arsene nu are siguranța că va putea participa la alegeri. Actualul prefect de Neamț, av. George Lazăr chiar a afirmat că pariază pe neparticiparea lui Vasile Puică la alegeri.

Ca să nu mai vorbim că această nesiguranță îi obligă pe cei din PSD să pregătească și un candidat de rezervă.

V. Bălănescu

5 comments

 • constantin

  ianuarie 21, 2020 at 2:31 pm

  Nu este nici o pierdere pentru comuna, daca Puica nu mai candideaza.Sa nu uitam ca el a devenit viceprimar prin fraudarea legii.Faptul ca in comuna Borlesti s-au facut niste investitii ele au avut rolul de a imbogati pe cei ce au atras fonduri.Puica se lauda cu investitii privind caminele culturale, cel de la Borlesti si cel de la Nechit.Ce uita sa ne spuna primarul “descurcaret” este ca cele doua camine sunt nefunctionale .Caminul de la Borlesti a fost bagat in renovare inutil.El fusese reamenajat de primarul Iliuta si era functional complet pentru cel putin 20 ani.Acum sta in paragina de 4(patru ani) iar activitatile culturale se tin in curtea primariei sau in prund. Asa zisul camin de la Nechit este o mica cladire pentru mesele si praznicile enoriasilor.Prietenul lui Puica ,Arsenie a facut mare tam-tam la europarlamentare pentru o cladire inutila.In satul Nechit sunt foarte putin tineri(pana in 50) iar populatia din sat nu depaseste 120 persoane.La gradinita construita ultra rapid gardul a costat mai mult decat cladirea.Cred ca in curand “cineva” v-a verifica activitatea in constructii a celor doi consateni apropiati PUICA si Vlase sustinuti de cumatru Arsenie pentru a stabili valoarea reala a lucrarilor facute in mandatul LUI PUICA.Oricum suntem cateva persoane care vom contesta cu argumente candidatura lui Puica.Sper ca atuncea Arsenie sa aiba mai putina influenta si sa nu mai procedeze la fortarea legii.

  Răspuns

 • Alexandra

  ianuarie 22, 2020 at 9:00 am

  Vad in celelalte publicatii articole elogioase la adresa domnului Puica, ar fi interesant sa mergeti pe teren sa vedeti ca toate marile investitii au fost facute de mantuiala (vezi gradinita din Balanu unde copiii stau in sali pline de igrasie), se observa cu ochiul liber proasta calitate a materialelor folosite si a dotarilor, dar propabil supraevaluate in facturi. Sper ca aceasta comuna sa scape de personajul trist, sluga lui Arsene, cu un limbaj demn de Viorica Dancila.

  Răspuns

 • Mircea irimia

  ianuarie 22, 2020 at 9:10 am

  Am si eu o intrebare cine a platit bani lui savin?

  Răspuns

 • Nicu

  ianuarie 22, 2020 at 5:29 pm

  Bubulina…

  Răspuns

 • Nicu

  ianuarie 22, 2020 at 5:30 pm

  I se trage de la pasul de defilare din 1 Dec. 2018. I-a imprastiat mintile

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *