Descoperă tot ce trebuie să ştii despre obţinerea certificatelor energetice

Certificatele energetice sunt documente necesare pentru conform legii atât pentru recepția imobilelor noi, cât și pentru vânzarea sau închirierea celor existente.

Ele sunt obligatorii în România şi reprezintă o metodă facilă prin care clădirile pot fi împărţite în funcţie de consumul energetic aferent fiecărui imobil.

În rândurile ce urmează sunt prezentate principalele elemente pe care solicitanții trebuie să le ia în calcul înainte de a începe formalităţile pentru obţinerea certificatelor energetice.

Pregătirea actelor clădirii sau apartamentului

Primul pas pe care proprietarii de imobile trebuie să îl facă în vederea obţinerii acestui act este contactarea unui auditor energetic atestat.

Acesta vă va spune dacă pentru imobilul dumneavoastră este nevoie de un astfel de certificat (și în majoritatea cazurilor este necesar), ce acte ale construcției sunt necesare pentru emiterea lui și programează împreună cu dumneavoastră o vizită pentru a face măsurători și observații la imobil.

Dumneavoastră pregătiți actele clădirii și la data stabilită de comun acord specialistul analizează construcția.

Pe baza datelor obținute în teren și din documentație, specialistul face o serie de calcule și eliberează actul cerut.

Eliberarea certificatelor energetice şi valabilitate

În mod normal, dacă are toate actele necesare ale construcției și a făcut vizita în teren, un auditor energetic poate emite certificatul chiar în aceeași zi.

Cât despre valabilitatea certificatelor, acestea pot fi folosite până la 10 ani, însă dacă vă veți renova clădirea și doriți acest lucru, puteți solicita și mai rapid altul.

Persoanele care, în urma analizei realizate de către auditorii atestați îşi doresc să obţină o clasă energetică mai bună pentru clădirea lor, trebuie să facă îmbunătăţirile care le sunt recomandate, iar ulterior să cheme specialiştii din nou la faţa locului. Practic, nu este exclus ca imobilele care iniţial au fost încadrate în clasa D să fie ulterior încadrate într-o clasă superioară.

Pentru ce tipuri de clădiri sunt necesare certificatele energetice?

Din punct de vedere legal, certificatele energetice trebuie obţinute pentru majoritatea imobilelor: spaţiile destinate birourilor, pentru clădirile rezidenţiale, indiferent dacă este vorba despre vile individuale ori apartamente, dar şi pentru spitale, restaurante, hoteluri, spații comerciale etc.

Dacă aveți sau nu nevoie de acest document vă poate informa cel mai bine un auditor energetic atestat.

Mai mult, important de precizat este că în imobilele publice sau private vizitate frecvent de public, acest document trebuie afișat la loc vizibil (altfel existând pericolul unor amenzi).

Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre certificatele de performanță energetică puteți să studiați Legea nr. 372/2005, modificată și completată prin Legea 159/2013 și Ordonanța nr. 13/2016 a Guvernului României.

Dacă vor urma acești pași, solicitanții certificatelor de performanță energetică pot obține rapid documentul dorit.

alegeri locale psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.