Eduard Corduneanu, consilier județean PSD – declarat incompatibil definitiv la Înalta Curte

Consilierul județean Eduard Corduneanu a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate, care l-a declarat incompatibil.

”Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că CORDUNEANU EDUARD s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 06 mai – 14 iulie 2016, ca urmare a neîncetării raportului de serviciu pe durata campaniei electorale pentru alegerile locale din data de 05 iunie 2016, respectiv după validarea mandatului de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Neamț”, au constatat inspectorii de integritate.
Corduneanu a atacat raportul ANI în instanță, iar Curtea de Apel Bacău a decis să-i respingă acțiunea, ca nefondată. Asta se întîmpla în septembrie 2017.  A urmat, firesc, un proces la Înalta Curte, care s-a încheiat după prima ședință, pe 23 ianuarie 2020.

”Respinge recursul formulat de reclamantul Corduneanu Eduard împotriva sentinţei nr. 120/2017 din 19 septembrie 2017 a Curţii de Apel Bacău – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, a decis instanța.

Existența unei hotărâri judecătorești definitive, apărute cu doar câteva luni înainte de alegeri nu este neapărat un pericol pentru mandatul lui Corduneanu.  Practica a demonstrat că există soluții de amânare dacă este nevoie, iar în altă ordine de idei redactarea hotărârii oricum mai poate salva o perioadă generoasă din mandatul dlui Corduneanu.

Motivul pentru care Eduard Corduneanu a fost declarat incompatibil este dubla sa calitate din timpul campaniei electorale din 2016: director al Agenției pentru Protecția Mediului Neamț și candidat pentru funcția de consilier în cadrul CJ Neamț.

Teoretic, Eduard Corduneanu ar trebui să piardă dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Fostul director al APM mai are o experiență, din anul 2010, când de asemenea a fost declarat incompatibil, pentru că, în 2009, a deținut simultan funcția de conducere și calitatea de consilier județean. Lucrurile erau evidente, așa încât raportul ANI nici n-a fost contestat.

În ceea ce privește situația de față, sunt de așteptat hotărârea jdecătorească precum și interpretările generate de noul cod administrativ, în viziune secretarului județului, într-un județ specializat în incompatibilități și în soluții din ce în ce mai originale de rezolvare a acestora.

C.M.

2 comments

 • Radu

  ianuarie 27, 2020 at 4:21 pm

  Si faptul ca si-a atribuit doua contracte de salubrizare cata vreme a fost presedinte al ADI ECONEAMT cum e? legal? moral?
  Sau Rossal Roman nu e a lui ?

  Răspuns

 • Radu

  ianuarie 28, 2020 at 6:46 pm

  Sper ca ai citit asta “domnlule” Corduneanu si esti mandru. Sper sa iti bata mascatii la usa la 6 dimineata

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *