Firma care taie pădurea din Ceahlău – trimisă în judecată de DNA

SC Rustrans SRL Bacău, firma care a obținut 32,4 hectare de pădure în comuna Ceahlău în schimbul unui împrumut de 130.000 de dolari, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, cu tot cu administratorul Viorel Rusu. În același dosar va fi judecat și un alt om de afaceri care, la fel ca Viorel Rusu, și-a recunoscut vinovăția.


Faptele datează din perioada 2012-2013, când Viorel Rusu a construit un sediu administrativ, un dig și un bazin piscicol și a depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale mai multe documente false și inexacte (facturi, ordine de plată, etc.) în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene. Celălalt om de afaceri l-a ajutat să facă rost de ”documente justificative nereale privitoare la cheltuieli în sumă totală de 8.860.716 lei, făcute pentru implementarea proiectului și care urmau să fie decontate din fonduri europene, în condițiile în care cunoștea că SC Rustrans SRL realizează acest proiect în regie proprie”, se arată în comunicatul DNA.”Urmare a acceptării la plată a cererilor de rambursare, SC Rustrans SRL ar fi obținut suma totală de 4.870.191 lei din Fondul European pentru Pescuit, din care a restituit ulterior suma de 533.446 lei. În cauză, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu 4.336.745 lei, sumă ce a fost achitată integral de către SC Rustrans SRL”.

Firma Rustrans SRL este cunoscută în județul Neamț și, mai cu seamă, în comuna Ceahlău, unde exploatează și acum lemn de pe cele 32,8 hectare de pădure câștigate discutabil. Povestea pădurii înstrăinate de fostul primar Costică Șchiopu are legătură cu una din cele mai răsunătoare țepe petrecute în județ: proiectul ”Gaz metan pe Valea Muntelui”.
În anul 2005, primarul a trecut 32,8 ha de pădure din domeniul public al comunei în domeniul privat și, ulterior, a garantat cu acea suprafață un împrumut dela Rustrans, știind foarte bine că n-are cum să-l restituie în 60 de zile. După scurgerea termenului, Viorel Rusu, patronul Rustrans, a scos pădurea la licitație și a și câștigat-o tot el, pentru că a avut un singur ”contracandidat”. La scurt timp a început exploatarea forestieră, care continuă și în prezent. Curtea de conturi a stabilit că prin pierderea pădurii, comuna Ceahlău a fost prejudiciată cu suma de 1,7 milioane lei.

Viorel Rusu are la activ mai multe denunțuri făcute la DNA Bacău care au dus la condamnarea unor personaje foarte importante precum Gabriel Berca, fost ministru de interne, Romeo Stavarache, primarul Bacăului, Constantin Apostol, fostul sef al Agenției de Dezvoltare Nord-Est.

C.M.

 

adolescenteen news

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.