Guvernul vrea să oprească cumulul pensiei cu salariul la stat. Se vor alinia și primăriile liberale din Neamț la dorința Guvernului?

pietricica turism

În fața situației disperate a bugetului, Guvernul Orban a venit cu o serie de măsuri de austeritate. Printre ele și aceea că pensionarii care lucrează la stat nu vor mai putea cumula pensia cu salariul. Evident, cu unele excepții:

– personalul din cadrul societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat. Acest personal (pensionari) poate fi menținut pe post prin decizia ordonatorului principal de credite, numai în cazul în care postul nu poate fi ocupat de o persoană care nu a dobândit calitatea de pensionar și numai dacă neocuparea postului afectează buna funcționare a instituției;

-asistenții personali ai persoanelor cu handicap pensionați pentru limită de vârstă în baza principiului contributivității;

-Personalul din sistemul de învățământ preuniversitar, sănătate și cultură;

-Personalul Academiei Române pensionat pentru limită de vârstă în baza principiului contributivității, poate fi menținut pe post numai în cazul în care postul nu poate fi ocupat de o persoană care nu a dobândit calitatea de pensionar și numai dacă neocuparea postului afectează buna funcționare a instituției;

– personalul angajat cu contract individual de muncă pe post de pilot în cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă.

Rămâne de văzut dacă măcar primăriile liberale vor înțelege sensul măsurii luate de Guvern și vor renunța la pensionarii care populează atât primăriile cât și unele instituții descentralizate, unde oricum salariile au luat-o razna. Economiile ar fi cu adevărat substanțiale. Evident că și alte instituții publice, precum Consiliul Județean sau alte primării pot fi presate să facă același lucru, în condițiile în care consilierii de dreapta pot face amendamente de acest fel când se discută schemele de personal. (V.B.)

8 COMENTARII

 1. Sa nu-i uitam pe cei care cumuleaza pensia cu salariul la Politia Locala Piatra Neamt, pe consilierii Presedintelui Consiliului Judetean si multi altii….

 2. Tara arde si baboiu se piaptana…Las ca vor fi iarasi retrocedari pe ascuns de miliarde de euro.Crizele asa zis financiare tot asa zisii politicieni le fac.La ei nu a fost sau e ,,CRIZA”!!!!!!!!!!!!!

 3. Lege cu multe exceptii…foarte constitutional.Cum ai spune,ca daca te numesti Ion sau Ladislau AI VOIE SA FURI sau SA FACI ORICE ILEGAL,cu incalcarea totala a Codurilor contraventiopnale si penale.Romanesc!

 4. Cum vine pdl-ul,cum e criza!Tot in crize o tine tarisoara asta frumoasa si scumpa!Oamenii din Ungaria,Polonia,Bulgaria sunt asteptati sa munceasca,sa puna umarul!Aici cum vine PDL-ul,e criza!Hai sa ne uitam la politicieni,sa vedem cum o duc..tot intr-o CRIZE!

  • Niculae.
   Cum vine asta Domnule Prim Ministru Orban, pentru unii muma si pentru altii ci… (criza adica). Criza trebuie sa o sufere tot aia mici si saraci, ca aia de la Ciolan merg pe principiul cine in-parte, parte-si face. Ce ati zis in campanie !?, “Taiem pensiile speciale” si ce ati facut !?, ati taiat pesnsiile unor amarati, ca de alea speciale nu v-ati atins. Ooff, de ce nu ati spus voi cinstit ce aveati de gand sa faceti !? , ca mai vedeati voi voturi muuuuulte !! multe. Dar nu-i nimic, vin acum alegerile din nou si stiu ce sa fac si ce sa votez ca m-ati convins, voi tot cu minciunile si taierile sunte-ti, pui de PD-listi.
   Apropo !, ati mentinut cumulul pensiei cu salariul pentru Parlamentari, pe motiv ca au mandat constitutional, da. Dar ce funcionarii publici sunt neconstitutionali ?? ( vezi, au raport de serviciu neconstitutional) (Adica ei sunt mai presus de lege sau mai egali decat ceilalti cetateni, doar pentru ca ei au primit niste voturi pe o lista ??). De ce eparlamentarii ca si celelalte exceptii sa nu aleaga asa cum este ocbligat un functionar sa demisioneze si sa ramana doar pensionar, la fel de bine poate si domnul deputat/senator sa demisioneze si sa ramana doar pensionar iar in locul luii sa vina urmatorul de pe lista, ca doar NU-l obliga cineva sa fie musai parlamentar, este o obtiune ca oricare alta, INSTITUTIA DEMISIEI ESTE LA FEL DE VALABILA ca pentru oricine, in caz contrar (ca ar fi tinut obligatoriu parlamentar) ar fi NECONSTITUTIOPNAL.
   Oricum stiu ca nu faceti decat ce vreti voi, darr, ati comis-o a doua oara si VIN ALEGERILE ! ???.

 5. am fost la doctor si dupa mi-a spus sa merg la cabinetul lui particular ca are aparatura mai buna si reactivi mai buni dar se plateste, oare ei de ce cumuleaza si iau salariul de la stat foarte bun si au si clinica privata si ne exploateaza pe enoriasi….rusine nu faceti nimic doar vrajeala cum ati facut si in 96-2000 aveti specialisti….in ce in mintit…vai de capul vostru

 6. Ba idiotilor eu imi pierd locul de munca din cauza a doi pensionari la stat care țin locul ocupat două relicve care își taraie basinile si lingai la director

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.