Veste proastă pentru Ionel Arsene de la Guvern?

pietricica turism

Proiectul Guvenului Orban, asumat de PNL și președintele Klaus Iohannis, de alegere din rândul consilierilor a președinților de consilii județene va genera controverse majore, cel puțin tot la fel ca și cel al alegerii primarilor în două tururi. Luni, 27 ianuarie, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care schimbă modul de alegere a președinților de consilii județene. În prezent, aceștia sunt aleși în mod direct de cetățean, dar conform proiectului „președinții și vicepreședinții consiliilor județene, precum și viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile județene, respectiv de către consiliile locale”.

În Neamț va fi interesant de văzut cine va fi avantajat de această posibilă reglementare. Aparent, cel mai afectat ar fi Ionel Arsene, care consideră că în urma votului uninominal  ar putea să obțină mai ușor un nou mandat. Avînd în vedere trendul actual al electoratului, cele mai mari șanse le-ar avea PNL-ul să câștige alegerile, dar este puțin probabil că va obține 50% din voturi, ca să numească singur președintele. Alegerea indirectă a președintelui ar rezolva o problemă la liberali, aceea a candidatului. Din listă poți alege pe oricine, un candidat, altul decît președintele în exercițiu, pus să candideze pe vot uninominal ar fi avut pretenții, în caz de victorie la președinția filialei. Pentru Mugur Cozmanciuc, alegerea din rândul consilierilor județeni ar rezolva o problemă altfel destul de delicată.

Partidele mici se bucură și ele, redevin importante la negocieri și pot cere funcții și privilegii. Să ne amintim de cazul PMP de acum patru ani în Neamț. (V.B.)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.