Amănunte incredibile în Scandalul ”Coronavirus” din Neamț- primele două dosare penale și ce trebuie să urmeze și altele

pietricica turism

Mesagerul de Neamț transmitea ieri, în premieră, că în Neamț sunt cel puțin 4 persoane monitorizate, deoarece s-ar fi întors recent din China, ei fiind cetățeni chinezi cu afaceri în Neamț. N-am dat date concrete, deoarece eram conștienți de necesitatea de a nu crea panică inutil, crezând că situația este stăpânită de autorități. În realitate, este vorba despre 5 cetățeni chinezi, care locuiesc în două orașe din Neamț și se dovedește că ”monitorizarea” a avut loc doar la nivelul formal, cu care ne-am obișnuit.

Ieri dimineață, când deja aveau informația primară, am cerut date Direcției de Sănătate Publică Neamț despre aceste cazuri. Directoarea instituției nu a răspuns la telefon. Un alt oficial ne-a răspuns senin că nu există asemenea cazuri în județ, deși chiar el a semnat hârtii care dovedeau acest lucru. Am întrebat la Prefectură, iar George Lazăr, a confirmat indirect informația, spunând că Instituția Prefectului nu a fost informată despre aceste cazuri, el aflând din alte surse și de aceea a cerut demiterea conducerii DSP Neamț.

Ieri seară, ministrul de interne anunța că în cazul a doi cetățeni se va deschide dosar penal deoarece nu au respectat interdicția de a se izola la domiciliu.

În aceste condiții am verificat chiar noi unde ar putea fi acei cetățeni chinezi. Și am descoperit lucruri care arată exact dimensiunea și profesionalismul unor oficiali nemțeni.

Trei dintre cetățenii chinez monitorizați TELEFONIC, aveau interdicție de a părăsi locuința până mâine, 26 februarie. Deci se știa despre ei de cel puțin 10 zile și nici măcar Prefectul nu a fost anunțat, ca să nu mai vorbim despre autoritățile locale.

Ei bine, respectivii au fost zilnic la magazinul pe care-l administrează, în ture, și au stat la casă. Au dat bonuri fiecărui cetățean care a cumpărat ceva din magazin, deci au intrat în contact cu el. Alături de ei lucrează personal autohton, tot în ture, care au mers apoi acasă, au făcut cumpărături, au dus copiii la grădiniță sau școală.

DSP-ul nu a anunțat Prefectura și s-a mulțumit să creadă pe cuvânt niște persoane că respectă interdicția! Nimeni nu a verificat dacă ei chiar stăteau acasă. De ce? Pentru că incompetența, nepăsarea și indolența au caracterizat dintotdeauna structura DSP-ului la nivel de conducere.

Inconștiența a mers și mai departe, nici măcar oficialii responsabili cu viața locuitorilor din respectivul oraș nu au fost anunțați că au persoane monitorizate. Dacă ar fi fost anunțați sigur făceau un efort și monitorizau dacă chinezii mergeau sau nu la magazin.

Scenariul pozitiv este acela în care respectivii nu sunt bolnavi și totul este în regulă. Dar dacă nu este așa, cine răspunde pentru toată această bâlbâială? Cu ce ne poate încălzi un dosar penal pentru niște chinezi care probabil nici măcar n-au luat în serios rugămintea de a sta acasă?Și care dacă ar fi fost în China nu crâcneau la orice măsuri dure, așa cum se întâmplă acum.

Adevăratele dosare penale ar trebui făcute celor care nu și-au făcut treaba. Politruci dezobișnuiți să-mi mai facă meseria, fricoși în a lua decizii, tâmpi în a urma protocoale în litera nu în spiritul lor, cu o singură scuză în momentul în care sunt dați în vileag: nu avem bani și personal. Intervenția prefectului, care a cerut demiterea conducerii DSP este salutară, dar nu suficiență.

Valentin Bălănescu

Ceilalți doi cetățeni chinezi au interdicție de a părăsi locuința până pe 1 martie. Suntem siguri că în acest moment sunt monitorizați cu adevărat, dar și în acest caz se pune problema dacă au respectat până ieri seară interdicția. Nu este deloc greu de verificat și de luat măsuri.

1 COMENTARIU

  1. Desi toata lumea da vina pe porcii mistreti pentru raspandirea pestei porcine africane , in relitate vinovat este tot homo sapiens porcus. Pentru ca o epidemie sa fie combatuta eficient este nevoie tocmai de trei lucruri care lipsesc in zona noastra si anume disciplina , responsabilitate civica si profesionalismul organelor din institutiile abilitate.
    Despre ce profesionalism sa vorbim la DSP cand acum cateva zile afirmau ca virusii se inmultesc findca e iarna blanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.