Amuzat de recomandările Patriarhiei, un preot declară: ”Icoanele nu s-au igienizat niciodată”

Cuprinsă de îngrijorarea care se manifestă la nivel național, iar ”îngrijorare” este un cuvânt decent în contextul dat, Patriarhia Română a întocmit un set de recomandări ”din punct de vedere liturgic și duhovnicesc”, dincolo de spălatul pe mâni, acoperirea  gurii și a nasului în caz de tuse și strănut și dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate- lucruri deja recomandate deja de Ministerul Sănătății.

Prima recomandare a Patriarhiei pentru oamenii care au simptome de gripă de orice fel este să evite locurile aglomerate, ”inclusiv spațiul bisericii”, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire, și să asculte Sfânta Liturghie la Radio Trinitas  sau la Trinitas TV. Mai mult, BOR s-a gândit și la teama de împărtășanie cu aceeași linguriță, așa că a stabilit că în mod excepțional” oamenii pot veni cu… o linguriță de acasă.

”Menționăm că în Biserică, Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române. ”Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă. Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează. Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepționale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situație de epidemie.

Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toți credincioșii săi la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate și responsabilitate, cerându-i Milostivului Dumnezeu ocrotirea și binecuvântarea Sa, deoarece, în primă şi ultimă instanţă, El este Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, iar sănătatea, viaţa şi mântuirea sunt darurile Sale, pe care noi însă trebuie să le cultivăm cu credinţă, speranţă şi iubire”.

BOR i-a îndemnat pe preoți să vorbească în biserici despre măsurile de precauție, la slujba de duminică. Părintele Constantin Țuțuianu, de la Parohia Valea Viei, ne-a declarat că nu va vorbi despre coronavirus în biserică și a spus că mai marii BOR sunt ”comici”: ”Dacă nu ar fi așa de amuzanți, nu ar fi ei. Icoanele nu au fost igienizate niciodată, dar nici nu s-a pus problema vreodată că s-ar putea infecta cineva. Sigur, sunt șterge când se face curățenie, dar asta nu înseamnă că sunt igienizate sau dezinfectate. Cât despre lingurița de împărtășanie, chiar nu vreau să comentez așa ceva, pentru că aș cădea în ridicolul isteriei generale”.

C.M.