Incredibil: Scandal între USR și PLUS în Neamț după un ”ultimatum” neverosimil între aliați

Dacă la nivel central relațiile dintre USR și PLUS s-au deteriorat vizibil în urma episodului candidaturii lui Nicușor Dan, nici în teritoriu lucrurile nu stau cu mult mai bine. Am putea spune, dacă ne raportăm la exemplul pe care îl prezentăm astăzi, că stau chiar mai rău.

Iulia Bulai și Ionuț Meraru la momentul primei înțelegeri

În urmă cu câteva zile, pe 14 februarie, un comunicat de presă primit de la USR anunța, ca pe o victorie, acordul privind candidatura pe liste comune ”la alegerile locale pentru Consiliul Județean Neamț și Municipiul Piatra Neamț. Neamț este al treilea județ la nivel național, după Bihor și Sibiu, în care cele două formațiuni politice semnează acorduri pentru a candida împreună la alegerile locale.

Astfel, în urma negocierilor purtate în ultimele săptămâni, s-a decis ca pentru Primăria Piatra Neamț să candideze reprezentantul PLUS, Cosmin Asandei, în timp ce propunerea USR, Marius Irimia, va fi candidatul pentru funcția de viceprimar. În privința alegerilor pentru Consiliul Județean, USR va da candidații atât pentru funcția de președinte, cât și pentru cea de vicepreședinte, alegerile interne pentru desemnarea candidaților urmând să aibă loc în cadrul Conferinței Județene a USR Neamț de mâine, 15 februarie.

De asemenea, tot prin negociere a fost stabilit și algoritmul după care vor fi ocupate pozițiile pe liste, dar acesta va fi făcut public după definitivarea alegerilor interne care vor hotărî și ordinea pe listă din fiecare organizație.

Atunci totul părea rezolvat, pentru că s-au stabilit nu numai candidații la funcțiile de primar, viceprimar , președinte al consiliului județean, ci și modalitatea de întocmire a listelor de consilieri. Numai că, între timp, USR pare că s-a răzgândit și a dat, este expresia domnului deputat Iulian Bulai, un ultimatum aliaților din Neamț!

Despre ce este vorba? Înțelegerea semnată chiar de deputatul Bulai cu privire la Piatra Neamț și Consiliul Județean a fost denunțată tot de către el: ”În acest moment suntem în următoarea situație: cei din PLUS nu au răspuns ultimatumului pe care USR l-a trimis în legătură cu acceptarea candidaturii la Primăria Piatra Neamț. Cei de la PLUS nu au răspuns așa că oferta noastră nu mai este pe masă. Eu a trebuit să mă supun cererii filiale, care a dorit o altă componență la nivelul consilierilor locali și județeni”.

Legendă: U înseamnă USR, P înseamnă PLUS

De fapt aici este miza, locurile ocupate pe o prezumtivă listă comună, unde, în noua variantă cei de la PLUS ar fi pur și simplu umiliți. Față de înțelegerea inițială, pe lista de la Consiliul Județean primul om de la PLUS ar fi fost pe poziția a cincea!

 

Un mesaj care a circulat puțin timp pe rețele de socializare, arată cum stau lucrurile de fapt. Că cei de la USR își doresc din primele 10 poziții la Consiliul Local Piatra Neamț 7, iar la cel județean tot așa.

Mesaj pe Facebook postat de USR Timișești

Ionuț Meraru, președintele PLUS Neamț nu a dorit să comenteze ultimatumul primit, dar a ținut să precizeze că ”din punctul meu de vedere avem o înțelegere semnată de către Birourile Județene PLUS și USR, înțelegere pe care intenționăm să o respectăm.”

Mai ales dacă în momentul în care a fost semnată înțelegerea fiecare dintre părți se presupune că avea mandat să o facă, iar o schimbare radicală nu se suprapune pe modul de a face ”un alt fel de politică” decât vechile partide.

Valentin Bălănescu

 

 

 

 

 

 

 

 

alegeri locale psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.