Ca răspuns la abrogarea pensiilor de serviciu, judecătorii de la Tribunalul Neamț  vor boicota alegerile

Judecătorii de la Tribunalul Neamț nu și-au suspendat activitatea nici înainte, nici după abrogarea pensiilor de serviciu, în schimb în ședința Adunării Generale, care a avut loc în ziua de 3 februarie, au decis, cu majoritate de voturi, să acționeze în mai multe direcții. În primul rând vor redacta un protest scris pe care-l vor adresa Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justitiei, prin care să se solicite instituțiilor implicate în garantarea independentei magistratilor normarea activității judecătorilor prin raportare la volumul de activitate al judecătorilor din Uniunea Europeană, ceea ce va fi o mare problemă pentru că numărul magistraților este insuficient comparativ cu numărul de dosare. Judecătorii cer, de asemenea, ”asigurarea resurselor materiale adecvate în scopul desfășurării în condiții optime a actului de justiție-sedii instanțe, infrastructură, informatică, etc”. Este cunoscut faptul că la Piatra-Neamț atât Judecătoria, cât și Tribunalul funcționează în sedii închiriate, în vreme ce construcția Palatului de Justiție este ”în conservare” de ani întregi.

Poate una dintre cererile foarte greu de realizat este cea referitoare la ”stabilitatea legislativă necesară asigurării predictibilității actului de justiție”, în condițiile în care stabilitatea legislativă în România este un obiectiv irealizabil de 30 de ani. Magistrații cer ca bugetul instanțelor să fie preluat de CSM și solicită inițierea demersurilor legislative în acest sens, dar anunță și că vor boicota alegerile din acest an, întrucât refuză să participe ”la constituirea Birourilor Electorale Judetene și de Circumscripție cu prilejul desfășurării alegerilor locale și parlamentare”.

Iar conform legii electorale, din birourile electorale pot face parte doar judecătorii aflați în exercițiu, prin tragere la sorți. Conform aceleiași legi, ”tragerea la sorți se face pe funcții, președinte și locțiitor, și se consemnează într-un proces-verbal semnat de președintele tribunalului, care constituie actul de învestire”. În condițiile în care judecătorii vor refuza să facă parte din birourile electorale, alegerile nu vor mai fi posibile. (C.M.)

One comment

  • Codul penal

    februarie 5, 2020 at 6:12 pm

    Jigodii penale care iau șpăgi de sute de mii de euro și tot nu sunt mulțumiți,niste incompetenți notorii!

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *