OUG privind anticipatele a stârnit scandal imediat după publicarea în “Monitorul Oficial”

Ordonanţa de Urgenţă (OUG) referitoare la organizarea alegerilor anticipate a fost publicată vineri (14 februarie) seară în “Monitorul Oficial”. Aceasta a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ, iar liderii PSD au acuzat că OUG legiferează turismul electoral.

Principalele noutăţi aduse de OUG sunt următoarele: vor fi 3 zile de vot în diaspora; numărul parlamentarilor aleşi în diaspora se va dubla, de la 6 la 12; stabilirea datei anticipatelor (dacă va fi cazul) se va face cu 50 de zile înainte de desfăşurarea acestora (faţă de 90 de zile în prezent) şi posibilitatea de a vota oriunde în ţară, pe liste suplimentare (faţă de actualele prevederi care legiferează că se poate vota oriunde doar dacă te afli în judeţul de domiciliu).

Consiliul Legislativ a avizat negativ OUG emisă de Guvernul Ludovic Orban, susţinând că aceasta a fost trimisă spre avizare în ziua în care cabinetul a fost demis prin moțiune de cenzură, nemaiavând astfel dreptul de a promova ordonanțe de urgență. “Nesolicitarea avizului consultativ al Consiliului Legislativ duce la neconstituţionalitatea legii sau ordonanţei simple sau de urgenţă”, se mai precizează în avizul negativ.

Reacţia PSD a venit de la liderul interimar, Marcel Ciolacu. “PNL a legiferat astăzi TURISMUL ELECTORAL! O ordonanță nelegiuită, cu aviz NEGATIV de la Consiliul Legislativ, care va transforma România într-un rai al fraudelor electorale! O batjocură la adresa democrației! Ce garanție vor avea românii că reprezentanții lor vor fi aleși corect?! Atât timp cât oricine va putea vota oriunde?! Este corect ca un bucureștean să decidă reprezentantul unui brașovean? Sau invers? Lucrurile sunt clare: Orban încalcă statul de drept și s-a folosit de funcția pe care vremelnic o deține pentru a servi DOAR interesele PNL! Nimic pentru interesele românilor! Vom sesiza de urgență Avocatul Poporului ca să oprească acest șir întreg de abuzuri și ilegalități! Legiferarea turismului electoral de către PNL trebuie stopată la Curtea Constituțională!”, a scris politicanul pe Facebook. (M. CONSTANTINESCU; IMAGINE: Pawel Kuczynsky)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *