Intervenție bâlbâită: un bărbat care a căzut pe stânci, a fost lăsat o oră în albia Tarcăului

O intervenție, bâlbâită în dulcele și tradiționalul stil mioritic, a avut loc astăzi, la Brateș, Tarcău, unde un bărbat a căzut, din propria-i curte, vreo 15 metri, lovindu-se de stânci, în albia râului Tarcău. Soția sa a alergat la o pensiune din vecinătate, unde este semnal telefonic și a rugat pe cineva să sune la 112. Și de aici a început povestea. Operatorul a întrebat dacă se poate ajunge la victimă, iar apelantul a spus că da, gândindu-se că există drum, probabil, nu că omul, care cântărește peste 100 de kilograme, nu poate fi scos ușor din albia râului.

Așadar la 15,35 a fost primul apel la 112 și la urgență a plecat o ambulanță, cu un asistent medical, de la Bicaz. Peste 24 de minute asistentul însuși a sunat la 112 să spună că victima este în comă, cu multiple leziuni, și nu poate fi scoasă din albia râului. Abia atunci au fost solicitați pompierii și a fost alertat Serviciul Salvamont. Ambele structuri au trimis echipaje la locul accidentului. Pompierii au ajuns primii, la ora 16,40 și au reușit să scoată victima, care zăcuse în albie mai bine de un ceas. Salvamontiștii s-au întors din drum, iar între timp, la locul accidentului a ajuns și o ambulanță cu medic, trimisă de la Piatra-Neamț. Bărbatul a fost intubat și transportat la spital, unde a ajuns la ora 18,40, adică după mai bine 3 ore de când căzuse în albie. Imediat ce a fost predat la UPU, omul a intrat în stop cardio-respirator. La ora 18,45 au început manevrele de resucitare. Diagnosticul initial era de politraumatism, comă de gradul IV.

La primul apel la 112, adică la ora 15,35 a fost solicitat și un elicopter care să se ducă direct la Brateș să preia victima. Apoi, cineva a decis că nu e nevoie, pentru că bărbatul poate fi scos din albie de pompieri și transportat la spital. La ora 17, șefa Serviciului de Ambulanță a cerut elicoper de la Iași, dar se terminase programul de zbor de zi. Și așa, între atâtea instituții care se ocupă cu intervențiile în caz de urgență, se mai duce o viață, din cauza măreței competențe și a minunatei comunicări. De ce n-o fi pus operatorul de la 112 de la început pe ascultare și ISU, și Salvamont rămâne un mister. Ne mulțumim să recunoaștem că exercițiile, chiar și cele cu victime multiple, care trebuie extrase din locuri dificile, se desfășoară exemplar. În situații reale, nimic nu mai funcționează, iar bâlbâielile și deciziile luate prost costă vieți.

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *