Primarul de Roman anunță că trece la Apavital, directorul Apa Serv zice că nu se poate

pietricica turism

Ovidiu Lucian Micu, primarul de Roman, a fost delegat astăzi, 13 februarie, de Consiliul Local, să se ocupe cu rezilierea contractului și cu schimbarea furnizorului de apă. Municipiul Roman ar urma să devină membru al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ARSACIS Iași și să încheie contract cu Apavital. Decizia vine după nenumăratele probleme pe care le au cetățenii orașului cu furnizarea apei.

Săptămâna trecută, romașcanii au avut apă cu program restrictionat, două ore pe zi, iar de săptămâna aceasta este program de furnizare pe timpul zilei și se oprește apa 5 ore, noaptea”, ne-a declarat primarul de Roman. ”Apa Serv avea varianta să cumpere apă de la Apavital, nu să lase orașul fără apă. Am cerut, din luna ianuarie, conducerii Apa Serv să-mi spună ce măsuri ferme se pot aplica pentru restabilirea programului de furnizare a apei și nu am primit niciun răspuns. Suntem conștienți că schimbarea operatorului va genera niște costuri, în primul rând va trebui să achităm partea noastră de cofinanțare la investiții, dar avem și libertatea să solicităm despăgubiri pentru că nu și-au respectat obligațiile, vom vedea în ce termeni se va produce rezilierea. Îmbucurător este că de la conducerea Apavital am primit asigurări că se vor face investiții la Roman”.

Dincolo de deciziile luate în ședința de Consiliu Local – acordarea unui mandat primarului pentru a emite notificarea de încetare a contractului din culpa operatorului și de a efectua toate demersurile în vederea predării serviciului și a patrimoniului, și împuternicirea primarului pentru a reprezenta municipiul Roman Adunarea generală a Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iași – ARSACIS-, Vlad Angheluță, directorul Apa Serv spune că este exclusă rezilierea contractului.

Contractul nu este încheiat cu noi, ci cu ADI Aqua Neamț, iar rezilierea presupune niște penalități foarte mari. Și nici nu se poate rezilia peste noapte un astfel de contract. Apoi, la Roman a fost o problemă îndelungată cu o captare întreagă, iar 70% din conducte au durata de viață expirată și, din acest motiv, pierderile din rețea sunt de 54%. Responsabilitatea de întreținere a rețelei de distribuție a apei este a proprietarului. Nu s-a ocupat nimeni de asta. Și acum trăiește cineva cu impresia că va veni Apavital și va face minuni? Nu se va întâmpla asta!”.

C.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.