Rețeaua școlară 2020-2021: Se pune lacăt pe 12 școli deja închise

Oficial, prin proiectul rețelei pentru anul școlar viitor, 12 unități nu mai primesc plan de școlarizare. Li se pune lacăt, după ce, teoretic, decizia de închidere a fost discutată de școli și primării și adoptată de comunități (?!), prin reprezentanții din consiliile locale. Practic, tot procesul este înconjurat de secretomanie instituțională, de dezinformări și de multe scuze, pornind de la cea mai des folosită – lipsa banilor. În acest moment, proiectul planului de școlarizare a fost trimis de Inspectoratul Școlar Județean Neamț spre aprobarea Ministerului Educației, deci surprizele sunt excluse.

Teoretic, cele 12 unități nu vor mai avea elevi din toamnă. Practic, unele sunt deja închise, din toamna trecută, chestiune peste care s-a sărit la conferința de presă a Inspectoratului Școlar. Cât despre clădiri, unele sunt vechi și nu s-au mai investit bani în ele tocmai în ideea că vor fi desființate, unele urmau să intre în reabilitare, iar în altele s-au băgat bani chiar de curând.

Lista cuprinde atât școli din zona orășenească (Școala primară Izvoru Alb, Bicaz), din mediul privat (Grădinița ”Happy Land” Piatra Neamț) și din mediul rural: Grădinița Vad (Dragomirești), Grădinița Traian (Săbăoani), Școala primară Bătrânești (Icușești), Școala primară Căușeni (Boghicea), Grădinița Bărcănești (Cândești), Grădinița Boboteni (Hangu), Grădinița Hociungi (Moldoveni), Școala primară Stejaru (Ion Creangă), Școala gimnazială Ingărești (Urecheni), Școala gimnazială ”Constantin Romanescu” Dreptu (Poiana Teiului).

 Școală nouă, fără copii, la Căușeni

Cea mai tristă situație este la Școala primară din satul Căușeni, comuna Boghicea. Este singura unitate nou construită în județ. Banii au fost dați de Consiliul Local Boghicea, pe vremea primarului Eugen Mihai, acum directorul școlii gimnaziale din comună. Unitatea de la Căușeni a fost dată în folosință în 2014, acum își închide porțile. Anul acesta, în școală, învață 12 elevi, toți într-o singură clasă, cu un singur învățător: 6 sunt în clasa a IV-a, ceilalți în clase mai mici. Învățătorul e rămas în sistem, după ce, anul trecut, a împlinit 65 de ani și a primit prelungire de activitate cu încă trei ani. În școala cu două săli de clasă, grupuri sanitare și alimentare cu apă prin puț forat, nu mai sunt copii care să-i justifice menținere: ”Este, într-adevăr, o problemă, reducerea populației școlare și, din această cauză, o vom închide. Sunt 6 elevi care, din toamnă, vor începe ciclul gimnazial și vor învăța la școala din centru. Ceilalți 6 sunt în clasele I-III și-i vom aduce și pe ei la centru. Singurul cadru didactic de la Căușeni este un domn învățător pensionabil, se află în primul an de prelungire a activității după vârsta de 65 de ani. Problema este că școala din Căușeni este relativ nou construită și nu am vrea să o punem în conservare. Avem câteva proiecte, poate un after-school, poate un muzeu al satului, mai ales că avem și deschiderea primăriei pentru acest proiect, necesar într-o localitate încărcată de istorie. Vom vedea ce se poate face, mai ales că urmează să începem lucrările de reabilitare la corpul A al școlii din centru și mă gândesc că, din toamnă, am putea muta activitatea de acolo la Căușeni. Vom vedea ce soluții vom găsi împreună cu primăria, dar copii sunt tot mai puțini și nu ne mai încadrăm în condițiile legale de normare a unui post la Căușeni”, spune directorul Eugen Mihai.

Școală închisă de anul trecut, anunțată la desființare pentru anul viitor

Singura școală primară de oraș care se va desființa e la Izvoru Alb. Este școală de oraș, fiindcă aparține de Școala Gimnazială ”Regina Maria” din Bicaz, dar, practic, e școală de țară, din satul pierdut între munți, la 17 km de orașul Bicaz. Distanța și drumul nu tocmai ”prietenos” au fost și motivele pentru care a fost păstrată până acum unitatea cu 5-7 copii. Învățătoarea Ioana Gherasim a fost celălalt argument pentru care nu s-a închis: fiind localnică, și-a asumat responsabilitatea de a-i aduce la școală și de a-i duce înapoi acasă pe copiii din Izvoru Alb și Secu. Asta pe vremea când existau copii. Scriptic, școala din Izvoru Alb a rămas în documentele IȘJ și în acest an școlar. Practic, nici măcar singurul elev înscris nu a mai venit la școală. Din septembrie 2019. ”La școala primară din Izvoru Alb a fost un singur elev înscris, în vârstă de 6 ani, dar, în luna iulie a anului trecut, a plecat cu părinții săi în Germania. Școala se va închide de tot anul viitor, fiindcă nu sunt copii. Doamna învățătoare Ioana Gherasim este educatoare la grădinița din cartierul Dodeni. Acum, sunt câțiva copii din Secu, care învață la școala din cartierul Mărceni, dar stau la internat, în oraș, de luni până vineri, fiindcă distanța e mare, iar o parte din cazare este suportată de Consiliul Local”, explică directorul Cristina Sasu.

Rămânând la educația urbană, o altă unitate care, conform IȘJ Neamț, se închide din toamnă este grădinița particulară ”Happy Land” din Piatra Neamț. În documentele inspectoratului, grădinița figurează cu două grupe a 30 de copii pentru acest an școlar, dar, în realitate, este închisă de anul trecut.

Ingărești și Hangu: formal, școlile există

Școala Gimnazială Ingărești, din comuna Urecheni, este de vreo doi-trei ani în ”suferință” pentru că nu sunt copii. Pentru acest an școlar, inspectoratul a aprobat 4 clase, a 71 de preșcolari și elevi din cele două sate, Ingărești și Plugari. În toamnă, însă, școala nici nu s-a mai deschis. În toată comuna, mai e o singură școală, în centru, unde învață toți copiii, mai ales că s-a primit și un microbuz.

Formal, Școala gimnazială de la Ingărești există, dar copiii care mai erau, vreo 12 de grădiniță și 28 elevi de școală primară, au fost aduși, încă din toamnă, la singura școală din comună care mai funcționează. Așa că, din septembrie 2020, structura de la Ingărești, unde aduceam și câțiva copii din satele învecinate, va fi desființată de fapt și de drept. S-a luat această decizie din cauză că populația școlară este tot mai redusă. În câțiva ani am rămas fără niciuna din cele trei structuri. Erau și costuri cu structura. Avem, în centru, o grădiniță nouă, care s-a dat în folosință, realizată prin fonduri guvernamentale. În plus, după discuțiile cu inspectoratul școlar și cu primăria, am mai primit un microbuz școlar, avem două acum, putând astfel asigura transportul copiilor la școala din centrul comunei. Școala de la Ingărești este în conservare, o parte din baza noastră materială a fost adusă la centru, în special mobilier școlar. Menținerea structurii nu se mai justifică, având în vedere că nu vor mai fi copii suficienți, nemaivorbind de cheltuieli, de organizarea programului”, declară directorul Mihai Marcel Tănăselea.

În aceeași situație este și Grădinița cu program normal de la Boboteni, comuna Hangu. Pentru acest an, a primit aprobare pentru o grupă formată din 16 copii. Din luna septembrie 2019, însă, grădinița n-a mai funcționat și copiii au fost aduși la Școala Gimnazială Hangu. Grădinița din Boboteni va fi închisă, oficial, fiindcă nici aici nu mai sunt copii suficienți, nici măcar pentru o grupă.

Grădinița va fi închisă din această toamnă, dar, din acest an școlar, cei 12 copii de la Boboteni sunt aduși cu microbuzul, în centru, la școală. Avem microbuz, distanța este de numai 4 km. Doamna educatoare a ieșit la pensie și nici copii nu avem pentru a face o grupă. Cheltuielile sunt mari și, atunci, nu mai putem ține unitatea”, a precizat directorul Silviu Florinel Samoilă. În comună, a rămas o singură școală primară, la Buhalnița, unde, conform rețelei școlare, învață 41 de elevi.

La Dragomirești, se desființează ce nu mai funcționează de mult

 

În comuna Dragomirești, de anul viitor nu va mai exista Școala primară din satul Vad. Oficial, unitatea se desființează din toamna 2020. Copiii din clasele primare s-au mutat deja la școala din centru, chiar din acest semestru. Școala Gimnazială ”Preot Gheorghe Săndulescu” Dragomirești a fost renovată și reabilitată, iar la Vad va rămâne doar grădinița, după cum explică directorul Florentina Popa: ”Copiii din clasele I-III de la Școala primară Vad învață, din acest semestru, la școala gimnazială de centru, care a fost renovată. Am mutat copiii aici, la școala din centru, fiindcă a fost renovată, printr-un program finanțat de Ministerul Educației, are centrală termică, are grupuri sanitare, are tot ce-i trebuie. La Vad, din toamnă, rămâne doar grădinița: sunt patru grupe de preșcolari, din care una de pregătitoare. Nu se mai justifica, din punct de vedere al cheltuielilor, să întreținem pentru funcționare două corpuri de clădire la Vad. Iar de la Vad până la școala din Dragomirești sunt doar 600 de metri”. În proiectul de școlarizare pentru 2020-2021, Grădinița cu program normal din Vad a primit aprobare pentru 3 grupe, însumând 47 de copii.

Probleme și la Icușești

Speranțele de modernizare a învățământului în comuna Icușești s-au legat foarte mult, în ultimii ani, de investițiile pe programe guvernamentale în reabilitarea și modernizarea a patru școli din comună. Între acestea, și Școala primară Bătrânești, care va fi desființată, efectiv, la toamnă. Pentru acest an școlar, conform aprobării de la inspectorat, abia s-a reușit organizarea unei clase cu 12 copii, care, oricum, de toamna trecută, învață la școala din Rocna. Odată cu închiderea școlii de la Bătrânești, ies din discuție și proiectele de reabilitare, care au ”înghețat” la faza de licitații neadjudecate: ”Școala de la Bătrânești este închisă, deja, din toamnă. Efectivele de elevi au scăzut drastic și cei 15 copii, cu tot cu cei de grădiniță, au fost mutați din toamna trecută la școala primară de la Rocna. Fără copii, nu pot încadra nici post pentru cadru didactic. Cam aceeași situație este și la Spiridonești, nu știu dacă vor mai fi copii pentru a menține școala peste doi ani. Vom vedea… Nici proiectele de reabilitare a celor patru școli, care erau prin programele guvernamentale, nu mai pot fi implementate toate. Școala de la Rocna va intra în reabilitare, urmează să se finalizeze licitația, dar la Bătrânești nu se mai pune problema, dacă închidem școala. Oricum, proiectele nu au fost câștigate, până acum, fiindcă nu erau actualizate prețurile la manoperă și la materiale și nu s-a înscris nimeni la licitații”, declară Gheorghe Lazăr, directorul Școlii Gimnaziale Icușești. În comună, o altă unitate cu puțini elevi este școala primară din Spiridonești, care, anul acesta, a primit o clasă cu 11 elevi, iar pentru anul școlar viitor are aprobată tot o clasă, cu 13 elevi.

Poiana Teiului: Primăria voia clase, directoarea școlii a zis nu

În comuna Poiana Teiului, se va desființa Școala Gimnazială ”Constantin Romanescu”, din satul Dreptu, arondată Școlii Gimnaziale ”Iustin Pârvu”. Anul acesta, a primit aprobare pentru două clase cu 32 de elevi, pentru următorul an nu s-a mai dat plan de școlarizare. Directorul Mariana Deleanu, de la școala din centru, ne-a declarat că nu poate da informații prin telefon legat de acest subiect. Am încercat să aflăm care este situația de la primarul comunei. Ana Ancuța afirmă că a vrut să discute cu directoarea pentru a găsi soluții, așa încât să nu se pună lacătul pe școala de la Dreptu, dar că, la rândul ei, s-a lovit de un zid: ”Noi am insistat să nu se închidă școala de la Dreptu, dar doamna directoare a luat decizia în consiliul de administrație să se închidă școala, fiindcă nu ar avea sursă de finanțare. Cu toate că n-a venit cu nicio notă de fundamentare, n-a stat la discuții, nici nu ne-a consultat. Așa ia dumneaei decizii, fără să consulte pe nimeni. Reprezentantul primăriei în consiliul de administrație, doamna Mitocariu, s-a opus să fie închisă școala, dar decizia a fost luată de consiliul de administrație al școlii”.

Variațiuni pe aceeași temă: Săbăoani, Ion Creangă, Cândești

O altă unitate sortită închiderii este Școala primară din satul Traian, care ține de Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” Săbăoani. Aici, tot lipsa elevilor e motivul. Directorul Ioana Ciobanu explică: ”Nu pot să fac o clasă cu 10 copii! Anul ăsta sunt două clase, fiindcă am desfăcut o clasă de a III-a, dar, în condițiile în care, de la 2.000 de elevi acum zece ani, am ajuns la 900 de elevi, nici cheltuielile nu se mai justifică! Din toamnă, copiii de la Traian vor veni la școala din Săbăoani, unde, din anul școlar 2018-2019, a trecut și gimnaziul. Este microbuz școlar, sunt 7 km de parcurs. Cele două doamne învățătoare de la Traian n-au rămas fără post, o doamnă a primit post la Săbăoani, la clasa a III-a, și cealaltă doamnă este educatoare, fiindcă are dublă specializare”. Pentru acest an școlar, la Traian s-a primit aprobare pentru 3 clase, cu 39 de elevi. În Săbăoani nu mai există altă structură, așa că, din toamnă, toți copiii vor învăța la școala din centru.

În comuna Ion Creangă se va închide Școala primară din satul Stejaru. Pentru acest an școlar, s-au aprobat două clase, cu 37 de elevi, dar pentru următorul aici nu vor mai învăța copii. Nici Școala primară de la Recea n-are o situație mai strălucită, anul acesta fiind școlarizați 42 de elevi, în două clase.

Cât despre Grădinița cu program normal din Bărcănești, comuna Cândești, lucrurile sunt limpezi: pentru acest an școlar, a fost aprobată o grupă cu 15 de copii, iar pentru anul viitor nu s-a mai prevăzut niciuna. Prof. Paul Culbece, directorul Școlii Gimnaziale Cândești, explică situația de fapt: ”Se va desființa grădinița, fiindcă nu mai avem copii în comună. Populația școlară este în scădere și nu mai putem constitui un post, pentru că știți că trebuie 11-12 copii minim în grupă. Actuala educatoare este suplinitoare calificată și are decizie de angajare până în august 2020. Din toamnă, copiii vor fi aduși fie la Școala primară Vădurele, fie la școala din centru, depinde unde vor dori părinții să-i înscrie. Avem cu ce asigura transportul copiilor, este un microbuz școlar și mai este un microbuz al primăriei, deci nu sunt probleme de transport”. Din toamna 2020, școlile din Cândești se vor reorganiza și, potrivit rețelei școlare, elevii vor fi împărțiți între unitatea de la Vădurele și cea gimnazială din comună.

Ultima structură a Școlii Gimnaziale Moldoveni este Grădinița din Hociungi. Anul acesta, are o grupă cu 25 de copii, dar, din toamnă, își închide porțile. Directorul Claudia Mărieș spune că resursele financiare au contat cel mai mult în propunerea școlii de închidere a grădiniței: ”Deocamdată, ce vă pot spune, fiindcă aștept hotărârea Consiliului Local, este că noi vrem o restrângere a cheltuielilor. Scade numărul de copii și la școala din centru avem spațiu suficient pentru o grupă de grădiniță. Aici a mai funcționat grădiniță, sunt condiții. Oricum, anul acesta tot o grupă de copii, mixtă, avem la Hociungi. În plus, avem microbuz și putem asigura transportul copiilor”.

Cristina IORDACHE

FOTO: Pixabay