Eficiență versus haos, VIVID în oglindă cu Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț

Într-o perioadă în care eficiența, profesionalismul și pragmatismul ar trebui să stea deasupra oricăror altor lucruri, la Spitalul Județean de Urgență stăruie o stare de incertitudine și, cel puțin din exterior, de haos. Pe de o parte, medici, asistenți, alte categorii de personal se plâng pe rețele de socializare și în media că există lipsuri la nivelul elementar de siguranță ( măști, combinezoane, botoșei, dezinfectanți, etc), iar pe de altă parte vin informații că există stocuri multe în magazie, care ar trebui să acopere măcar necesarul curent. Trecând peste cazurile de furt ( da, sunt și asemenea cazuri), sau de risipă, faptul că există lipsuri este vizibil cu ochiul liber  și nu vorbim aici de aparatură sofisticat.

Situația o recunoaște implicit spitalul, care are contractele de sponsorizare la vedere. În acest moment nimeni nu a făcut public care este situația stocurilor, care este necesarul, care este consumul, pentru ca și cei care vor să ajute spitalul să știe spre ce anume să direcționeze ajutorul. Asta pentru a liniști opinia publică, dar și pentru a ajuta pe cei care la rândul lor vor să ajute.

În paralel, organizații civice s-au mobilizat și ajută. Există o stare de emulație, există liste așteptare pentru voluntari, oameni de afaceri chiar se implică ( bani, logistică, relații pentru a obține materiale cât mai repede, inclusiv în străinătate), dar există și multă organizare. Pentru că este vorba , până la urmă, să ajuți eficient, să comunici eficient și,  să arăți exact ce ai făcut și ce vrei să mai faci.

De exemplu, ieri, sâmbătă, 28 martie, la finalul zilei, situația activităților celor de la Comunitatea VIVID Piatra Neamț era ilustrată foarte clar. Ce s-a făcut în ziua respectivă ( nu vorbim aici de acțiunile de acțiunile de voluntariat), care este situația stocurilor și care este necesarul pentru care s-a vorbit cu furnizorii. Limpede, eficient și transparent. Pentru că aici nu există un aparat birocratic anchilozat și depășit. În spatele acestor imagini este foarte multă muncă, entuziasm și dorință de a ajuta.

Chiar n-o fi existând vreun politruc angajat doar ca să ia o leafă la spital, să-i meargă vechimea, care să poată folosi un calculator ( se poate și cu un creion și o riglă să facă un tabel, dacă nu s-a depășit nivelul) și care să publice pe site-ul spitalului măcar nevoile curente? Iar o situație  a stocurilor, știm că cerem prea mult, ar fi utilă ca să fie folosiți banii donatorilor cât mai eficient. Plus că, repetăm, ar dispărea atunci orice discuție cu privire la ce este și ce nu este în spital. Mai ales dacă s-ar spune și situația aprovizionării pe secții, să știe și personalul cum stau lucrurile exact. La vreme de criză, informația este importantă iar în acest caz este vorba despre starea de confort psihic și siguranță a celor care lucrează cu bolnavi.

Pentru asta, ca soluție rapidă,  poate fi inițiată o celulă (de criză) condusă de Dan Vasile Constantin, omul nelipsit din conducerea spitalului în ultimii ani, care știe exact ce s-a cheltuit, unde, pentru ce, cine s-a angajat, cum și de ce. Până la urmă, în felul acesta, ar avea prilejul să chiar facă un lucru util pentru spital. Și pentru Consiliul Județean, unde ocupă postul de consilier al președintelui (și) pe probleme de sănătate.

Valentin Bălănescu

2 comments

 • Vasile

  martie 29, 2020 at 12:11 pm

  Cine sa faca situatia stocurilor, DVC? El nu stie decat sa numere, cu scrisu e mai greu. Da Fundatia (…) nu (…) nici un leustean, vreo scobitoare , vreun botosel, acolo? Sau (…) stie si ea numai sa numere?

  Răspuns

 • Apetrei

  martie 29, 2020 at 8:23 pm

  Cred că e o gluma proasta cu dotarea și mai ales cu nevoile de echipamente de protecție pentru medici. Trăim într-o lume nebună plină cu nesimțiți și prosti

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *