Ghid pentru un retail sustenabil: alternative la pungile de plastic pentru afacerea ta

pietricica turism

Pungile de plastic de unica folosinta au fost, de multe ori, tinta interdictiilor statului, dat fiind impactul din ce in ce mai mare al acestora asupra planetei noastre. 

Plasticul se decompune in microplastice, care, odata ajunse in sol, contamineaza mediul si sursele alimentare ale oamenilor si ale animalelor. Acest proces dureaza ani de zile. Spre exemplu, pungile au nevoie de 10 pana la 1000 de ani. 

Cum legislatia romaneasca prevede interzicerea pungilor de plastic subtiri si foarte subtiri, cu maner si perceperea unei ecotaxe pentru celelalte tipuri, operatorii economici, cum sunt magazinele sau restaurantele, care ofera clientilor astfel de produse, se vad nevoiti sa gaseasca alternative. 

Alegerea celei mai bune optiuni trebuie sa aiba la baza obiective clare cu privire la protejarea mediului, bugetul si modul in care clientii vor utiliza punga respectiva. 

Iata o lista cu cele mai bune solutii pentru afacerea ta: 

  • Pungi de hartie 

Acestea sunt mai prietenoase cu mediul si sunt disponibile pe diferite modele, cu maner sau fara. Sunt reutilizabile si reciclabile, putand fi refolosite de cateva ori.

Au insa si cateva dezavantaje. Pentru productia acestora, sunt utilizati mai multi combustibili fosili decat pentru cea a pungilor de plastic obisnuite. In plus, daca se uda, isi pierd rezistenta. Pentru a evita ruperea, utilizatorii pot folosi “o dubla punga”, ceea ce implica cresterea cantitatii de pungi de hartie necesare si, implicit, a deseurilor ajunse in mediu.

  • Pungi compostabile

Fabricate din materiale regenerabile, precum celuloza, acestea sunt 100% biodegradabile si compostabile. Procesul de descompunere afecteaza extrem de putin mediul inconjurator.

In ceea ce priveste rezistenta si aspectul, pungile compostabile sunt asemanatoare celor obisnuite de plastic. 

Un aspect foarte important este depozitarea. Pentru o perioada optima de valabilitate, acestea trebuie tinute in locuri reci, intunecate si uscate. Daca nu sunt depozitate corespunzator, ar putea sa isi piarda proprietatile de rezistenta. 

Daca va este teama ca va trebui sa faceti compromisuri cu privire la logo-ul firmei, nu este cazul. Puteti apela la un producator de pungi biodegradabile personalizate pentru afacerea dumneavostra. Mesajele pot fi imprimate cu pana la 6 culori. 

  • Pungi din bumbac 

Acestea pot fi confectionate din bumbac traditional, organic sau reciclat. Cel traditional se obtine din cultura regenerabila, dar este tratat, de obicei, cu substante chimice si pesticide. In schimb, cel organic este cultivat fara pesticide, impactul negativ asupra mediului fiind astfel redus. Bumbacul reciclat este recuperat din primele doua. 

Un avantaj al pungilor de bumbac este ca acestea sunt gandite sa fie utilizate de sute de ori, iar majoritatea sunt usor de curatat, putand fi spalate la masina, cu apa rece. 

Insa, un aspect negativ este procesul de productie, care consuma mai multa energie decat cel al pungilor de plastic. Astfel, confectionarea lor are un oarecare impact asupra mediului.

Prin urmare, prin adoptarea uneia dintre aceste alternative, veti observa ca nu este deloc dificila conformarea la exigentele legislative, iar clientii vor aprecia, cu siguranta, faptul ca afacerea dumneavostra este una care contribuie la protejarea planetei. 

Sursa foto: rawpixel.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.