Procesul pentru Cheile Bicazului – suspendat pe durata stării de urgență

Procesul pentru (re)stabilirea graniței administrative dintre județele Neamț și Harghita ar fi trebuit să aibă termenul de fond pe 18 martie și să rămână în pronunțare. Situația de criză în care a ajuns România din cauza infecției cu coronavirus a impus, însă, restricții și în privința activității instanțelor. De astăzi, 23 martie 2020, pe portalul instanțelor vor apărea mențiuni despre procesele suspendate, astfel încât justițiabilii să le poată consulta și să știe că nu trebuie să se prezinte în sălile de judecată. Din categoria proceselor care nu au caracter urgent face parte și cel inițiat de Municipiul Gheorgheni, care a revendicat și a și obținut, în primă instanță, Cheile Bicazului.

În temeiul art. 42 alin. 6 din Decretul nr. 195 din data de 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial nr. 212 din data de 16 martie 2020, coroborat cu prevederile Hotărârii nr. 257/17 martie 2020 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, constată suspendarea de plin drept a cauzei pe durata stării de urgenţă instituită prin acesta”, se menționează pe portalul Curții de Apel Ploiești, care urmează să pronunțe hotărârea definitivă.

După încetarea stării de urgență, instanța va stabili un termen pentru concluziile de fond, după care va decide data pronunțării hotărârii. În situația în care rămâne în picioare hotărârea de la Tribunalul Prahova, Cheile Bicazului vor trece în administrarea județului Harghita. Dacă instanța ia în considerare documentele relevante și hărțile administrative și nu o înțelegere între regiile de drumuri, care au stabilit o așa zisă graniță până la care deszăpezesc drumul național, firesc ar fi ca județul Neamț să păstreze Cheile Bicazului.

C.M.