Sprijin pentru IMM-uri oferit de Guvern * Bugete suplimentate la Sănătate şi Afaceri Interne

Premierul Ludovic Orban a anunţat astăzi, 19 martie, că Guvernul României a adoptat o serie de măsuri pentru sprijinirea economiei în această perioadă dificilă. Deciziile au fost adoptate în cadrul şedinţei de guvern de ieri, dar care s-a terminat în această dimineaţă, la ora 3:00.

“Am decis, prin ordonanţă de urgență, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare; majorarea plafonului am putut să o facem, în primă fază, cu 5 miliarde. Suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde, dacă e necesar și, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată în proporție de sută la sută. De asemenea, garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion și garanția va fi de 80% pentru creditele de peste un milion. De asemenea, am stabilit împreună cu ministrul finanțelor să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii prin intermediul rambursării TVA, tocmai pentru a putea permite companiilor care își desfășoară activitatea să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcționare. De asemenea, am stabilit ca, la rectificarea bugetară, să asigurăm creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale”, a declarat premierul României.

De asemenea, au fost suplimentate bugetele ministerelor Sănătăţii şi Afacerilor Interne, pentru a “îmbunătăți mijloacele de luptă contra coronavirus”. “Am adoptat o hotărâre de guvern prin care am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu o sumă de 42 de milioane pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul direcțiilor de sănătate publică. De asemenea, am reglementat norme metodologice privind funcționarea și decontarea cheltuielilor pentru aceste centre de carantină. De asemenea, în cadrul ședinței de ieri și de astăzi am luat decizia de a suplimenta bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu o sumă de 100 de milioane, pentru a putea susține activitatea Ministerului Afacerilor Interne și pentru a putea asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, fie că este vorba de Poliție, Poliție de Frontieră, Departament pentru Situații de Urgență sau Jandarmerie. De asemenea, am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, compania statului român care se află în subordinea Ministerului Sănătății, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare pentru susținerea activității la nivelul Ministerului Sănătății, la nivelul direcțiilor de sănătate publică, la nivelul spitalelor și la nivelul diferitelor structuri care au nevoie de tot ceea ce este necesar în organizarea activității”, a mai spus Ludovic Orban. Declaraţia integrală a premierului:

(M.N.)

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.