Dilema lui Arsene: Cu Mocanu sau fără Mocanu la Spitalul Județean?

pietricica turism

Conștient că orice greșeală managerială de tip Suceava l-ar putea costa cel puțin cariera politică, Ionel Arsene are de făcut o alegere rapidă în acest moment în privința conducerii Spiatlului Județean de Urgență Piatra Neamț,  dacă îl păstrează pe Toader Mocanu în funcție sau pune un specialist care să se descurce în noua situație și care să vorbească aceeași limbă cu medicii.

Toader Mocanu a avut probabil cea mai neinspirată zi din viață în care a acceptat să fie manager la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, chiar în momentul izbucnirii crizei. Fără să cunoască în amănunt problemele, oamenii, fără experiență la acest nivel, Mocanu a încercat să se descurce onorabil, folosind pe post de scut directorul medical, dar se pare că nu este suficient. Iar desemnare Spitalului Județean într-unul de tratare COVID 19 schimbă total perspectiva. Ca să nu mai vorbim că prin ordonanță militară, dacă un manager nu se aliniază la cerințele momentului poate fi demis imediat de prefect.

Iar în ultimele zile între prefectul George Lazăr și Toader Mocanu au avut loc mai multe discuții care s-au finalizat cu acordarea de termene precise pentru ca activitatea spitalului să se adapteze la noile realități. Pentru Ionel Arsene demiterea lui Mocanu ar fi o catastrofă de imagine, cu cât chiar el este convins că trebuie să facă o schimbare. Și, la fel de probabil, chiar Toader Mocanu și-o dorește.

De aceea, pe această logică, în zilele următoare, vom avea aproape sigur o schimbare la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Făcută de Arsene, ca să nu-l demită prefectul pe Mocanu.

Rămâne de văzut cine va fi acela/aceea care va accepta o asemenea misiune, aproape sinucigașă, dar onorantă.

Actualul director medical, dr. Gabriela Bercea avea înainte de criză demisia scrisă și este greu de crezut că va accepta postul, chiar dacă probabil s-ar descurca mai bine decât predecesorul. Eternul interimar dr. Alexandru Juncu, demisionar și el, nu mai poate fi o variantă, mai ales că acum Dan Vasile Constantin nu se mai poate implica direct în decizii, e totuși vreme de criză profundă.

Alte soluții în spital sunt greu de găsit, mai ales că toată lumea se gândește acum la alte lucruri decât la promovare profesională. Evident că s-ar găsi ceva rezervă de cadre în activul PSD din spital, dar Arsene s-a fript de atâtea ori încât probabil nu ia în calcul o asemenea mișcare.

O soluție de moment ar putea fi dr. Cătălin Herghelegiu, epidemiolog, detașat recent la spital. L-ar recomanda tocmai specialitatea pe care o are, dar nu se știe exact dacă din punct de vedere managerial ar face față în aceste condiții. Nici numele lui Radu Nastasă, care a dovedit că se pricepe cât timp a fost într-o echipă de conducere ar putea fi o variantă, dar există o incompatibilitate la nivel de principii de lucru între el și președintele CJ Neamț.

Nu poate fi exclusă nici varianta unui import de tipul Codruț Munteanu, dar este greu de crezut că cineva se mai înhamă alături de Ionel Arsene la conducerea spitalului.

O soluție probabilă și la îndemână pentru Arsene, care să-i ofere și încrederea că poate colabora pe termen mai lung ar putea fi Florin Apostoae, managerul spitalului din Târgu Neamț. Acesta s-a descurcat foarte bine pe perioada crizei, nimeni nu a avut nimic să-i reproșeze, a ieșit bine și la ”inspecțiile” DSP-ului și Prefecturii, este un foarte bun specialist pe medicina de urgență și are cunoștințe de management. Logic, ar trebui să fie prima variantă a lui Arsene.

Valentin Bălănescu

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.