Direcția Silvică Neamț răspunde acuzelor lui Ionel Arsene, președintelui CJ Neamț

COMUNICAT

În ultima perioadă au apărut în social-media și pe unele rețele de socializare atacuri directe și bine țintite asupra activității silvicultorilor și a modului în care este gospodărită și exploatată pădurea din județul Neamț.

O astfel de postare a fost publicată pe contul personal de Facebook al președintelui Consiliului Județean Neamț în care este denunțat ”jaful din pădurile Neamțului”. În acest caz avem de-a face cu o postare de tip fake-news și vom oferi argumente care să sprijine această afirmație:

 • drumul de pe care sunt făcute fotografiile cu material lemnos depozitat este un drum forestier de la Ocolul Silvic Roznov;
 • lemnul depozitat pe marginea acelui drum este exploatat de Ocolul Silvic Roznov cu formația proprie de exploatare;
 • exploatarea din acea zonă se face în deplină legalitate și are toate avizele, aprobările și autorizațiile necesare; buștenii pentru cherestea, rezultați în urma sortării sunt valorificați în condițiile legii prin licitații la societăți comerciale, iar lemnul de foc (cca. 750 mc!) vândut deja la populația din zonă;
 • cele trei avize de însoțire a materialului lemnos prezentate ca dovezi ale așa-zisului jaf sunt din lunile august și noiembrie 2019 și reprezintă mișcări ale materialului lemnos între județele Suceava, Covasna și Brașov, unul singur implică un transport efectuat de la o societate din Neamț către Rădăuți; prin urmare,  cele trei avize de expediție reprezintă semne ale unei activități economice normale și nu au nimic în comun cu ”jaful din pădurile Neamțului!”.

Credem că nu pot fi stigmatizați cei aproape 1000 de oameni care își desfășoară activitatea în mod curent în cadrul Direcției Silvice Neamț cu rezultate foarte bune, doar la adăpostul unor titluri bombastice, care sună bine și care se încadrează în contextul actual al atacurilor repetate ale unor așa-zis influenceri asupra slujitorilor pădurii.

Echipa managerială a Direcției Silvice Neamț, cu sprijinul conducerii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe, va întreprinde toate eforturile necesare pentru asigurarea integrității și gestionării durabile a pădurilor județului Neamț.

Ținem să facem precizarea că pădurile județului Neamț constituie o resursă regenerabilă foarte importantă, iar exploatarea lor sustenabilă, păstrarea și transmiterea lor generațiilor viitoare reprezintă de fapt, activitatea curentă a instituției noastre.

Solicităm domnului președintelui al Consiliului Județean Neamț să prezinte scuze oficiale pentru jignirea celor 1000 de angajați ai Direcției Silvice Neamț, mai ales în această perioadă când, noi, silvicultorii, suntem angrenați în problemele curente legate de împădurirea a peste 270 ha, asigurarea pazei și integrității fondului forestier, inventarierea și punerea în valoare a celor peste 100.000 mc arbori doborâți existenți în pădurile județului, exploatarea,  împreună cu firmele de profil, a unui volum de 740.000 mc, lemn care va ajunge pe piață și va genera plus valoare la bugetul de stat.

Director,

Ovidius Mărcuțianu

Postarea care a dus la reacția celor de la Direcția Silvică se poate găsi pe contul de Facebook al lui Ionel Arsene.

 

4 comments

 • Cetatean european

  aprilie 16, 2020 at 6:51 pm

  Are dreptate dl Arsene! In cei aproape 20 de ani in care pesedistii, direct sau prin interpusi, s-au ocupat de guvernarea Romanii, padurile au fost protejate la sange.
  Abia de cand PNL a preluat puterea, in toamna anului trecut, a inceput adevaratul jaf in padurile Romaniei. Rusine!

  Răspuns

 • Onelian dalmatio

  aprilie 17, 2020 at 7:44 am

  Jaf afost în orice guvernare…..de aici din aerul planetei sau alimentat toți politicienii noștri scumpi și dragi”care au furat cot la cot cu șmecherii, cu poliție, procuratura (justiție), intro veselie nebună îmbogățindușă toți pe bunurile natiuni pe care leau jefuit fără milă. Rușine, rușine sa va fie nesimțiților,și nesatuilor…….., sperăm că veți răspunde când va exploda națiunea.

  Răspuns

 • Bengescu Emanoil

  aprilie 17, 2020 at 10:18 am

  Dar oare sef peste paduri nu a fost omul lui Arsene ? De ce nu.l intreaba pe el ce s.a intamplat ca tot îi tinea palma.

  Răspuns

 • Nicu

  aprilie 17, 2020 at 7:44 pm

  Hotul striga”Hotiii”..

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *