”În România ar trebui să circule legal 5.000 de camioane cu lemn pe zi”, susține șeful Gărzii Forestiere Neamț

În contextul unui curent de opinie, nejustificat din punct de vedere al datelor reale, Vlad Vieru, șeful Gărzii Forestiere Neamț a avut o reacție, tot pe Facebook, acolo unde se manifestă și indignarea cetățenilor, vizavi de modul în care se exploatează pădurile. Cu mențiunea că, în România se exploatează legal 18-19 milioane de metri cubi anual de mult timp, dar până acum aceste date nu au fost publice.

Pentru o mai bună înțelegere din partea celor care nu dețin cunoștințe de specialitate în domeniul silvic (fără a intenționa sa jignesc pe nimeni), dar doresc să se implice în combaterea tăierii ILEGALE a pădurilor din România, în contextul inițiativei de a dezbate problema stopării exploatării LEGALE a pădurilor, am simțit nevoia să-mi exprim unele idei (fără a avea pretenția că acestea reprezintă adevărul absolut)”, a scris Vlad Vieru pe Facebook. ”Problema tăierilor ilegale EXISTĂ!!! (nicidecum la nivelul la care unii din varii motive/interese insistă să o prezinte/promoveze public). Insist să nu uitați această premisă de la care am pornit.

Pentru eradicarea acestui fenomen sunt multe de FĂCUT. Implicarea celor care sunt cu adevărat îngrijorați de impactul negativ al tăierilor ilegale asupra mediului (nu mă refer la cei care cred ca vor rămâne fără oxigen și nici la cei care sunt port drapelul unor interese economice) poate genera asupra autorităților presiunea necesară pentru a le determina să elimine carențele existente la nivel legislativ, administrativ, etc.

Trebuie asigurată dezvoltarea durabilă a pădurilor și deloc de neglijat și în strânsă legătură, dezvoltarea unui sector puternic de industrializare a lemnului (avem nevoie de o industrie care să valorifice o resursă regenerabilă într-un ciclu de producție cât mai lung cu valoare adăugată mare, avem nevoie de locuri de muncă în zona rurală)

A considera că:

– orice mașină transportă material lemnos tăiat ilegal;

– un număr de transporturi efectuate într-o săptămână la nivel național justifică “jaful din păduri”, fără nici cea mai mică probă a ilegalității lor, ci doar prin existența lor;

– orice exploatare forestieră este ilegală (chiar dacă se recoltează stejari de 130 de ani sau dacă se recoltează toți arborii dintr-un arboret);

– autoritățile statului român protejează “mafia lemnului” atunci când prezintă justificări legale în cazurile sesizate,

pot fi considerate opinii raționale, doar dacă le raportăm la nivelul de cunoaștere al fiecăruia, însă din punctul de vedere al silvicultorilor și al celor care lucrează în industria lemnului NU SUNT REZONABILE!!!

Și asta nu pentru că ne câștigăm pâinea din “exploatarea lemnului” ci pentru că :

 1. NU ESTE REZONABIL SĂ CONSIDERI CA TOȚI SILVICULTURII SUNT HOȚI!
 2. NU ESTE REZONABIL SĂ CONSIDERI CA TOATE FIRMELE DE EXPLOATARE ȘI INDUSTRIALIZARE TAIE ILEGAL/TRANSPORTĂ ILEGAL MATERIAL LEMNOS!

Dacă ești de acord cu ce am enunțat anterior atunci ești de acord că NU ESTE REZONABIL să promovăm OPRIREA exploatării LEGALE a pădurilor!

EXISTĂ SOLUȚII!!!

PS: Cum ar fi să nu mai tăiem pomii din livezile îmbătrânite care nu mai au productivitate? NU AR FI REZONABIL!

Cum ar fi să solicitam închiderea spitalelor în care un medic a luat șpagă, un pacient a decedat ca urmare a lipsei dotărilor, măștilor, dezinfectanților, etc? NU AR FI REZONABIL!”.

Șeful Gărzii Forestiere Neamț ne-a declarat că, la volumul de 18 milioane de metri cubi, cât se exploatează anual legal în România este absolut firesc să existe camioane cu material lemnos pe drumuri: ”Numai de la pădure către depozite ar trebui să circule vreo 5.000 de TIR-uri, care transportă lemn, nemaivorbind că după ce ajunge în depozit, lemnul se încarcă și se mai transportă o dată către beneficiar. Niște cifre care până acum nu erau la îndemâna publicului, cu privire la volume și la câte avize se eliberează, acum au fost scoase în față și simpla lor prezentare a devenit echivalentul dezastrului. Iar cetățenii comentează pe Facebook, neavând la dispoziție nicio informație verificabilă sau verificată”.

Indignarea publică vizavi de exploatarea pădurilor pleacă de la premisa greșită că arborii trebuie lăsați în picioare până devin făină, probabil. Un simplu exerciție de imaginație ar releva o imagine deloc plăcută a pădurilor României, dacă nu s-ar mai face lucrările silvice necesare, pe care, de multe ori lumea le confundă exact cu jaful. Despre ce înseamnă de fapt silvicultura, Mesagerul de Neamț a scris un articol amplu, care poate fi recitit aici.

În altă ordine de idei, tăieri ilegale există, dar în niciun caz la nivelul de 20 de milioane de metri cubi, cifra care se rostogolește în spațiul public.

Acel domn care a făcut acest studiu a utilizat niște ecuații de regresie, un sistem complicat și pentru mine, d-apăi pentru cetățeanul de rând. După ce-a prezentat acele date Consiliului Științific al Institutului de Cecetări și Amenajări Silvice – oameni care se pricep și știu să pună întrebări și să interpreteze niște rezultate – au fost avizate toate cifrele referitoare la inventarul fondului forestier, în afară de această cifră despre tăierile ilegale”, a mai precizat Vlad Vieru. ”Ce mi-aș dori eu de la cetățeni este să nu se lamenteze pe Facebook, pentru că asta fac, ci să se ducă la autorități să depună sesizări, dacă au informații despre tăieri ilegale”.

Un  interviu amplu cu Vlad Vieru poate fi recitit aici.

C.M.

10 comments

 • Silviu

  aprilie 7, 2020 at 2:12 pm

  In mare parte dl. Vlad Vieru are dreptate.
  Insa, l-as invita sa mai colinde zonele despadurite, adica rase complet, in mare parte ilegal.
  L-as invita pe domnia sa sa mearga in ariile protejate, de unde se exploateaza ILEGAL lemn.
  L-as invita pe domnia sa sa mearga noaptea pe la orele 2 – 5 pe drumurile pe unde se transporta lemnul (ex.Tarcau, Tazlau) si sa numere mesinile incarcate cu lemn (de ce or fi carand lemnul la acele ore?) si apoi sa ne asigure pe noi, astia care spunem ca nu mai avem oxigen, ori ca din cauza despaduririlor avem acele fenomene dezastruase (ex. inundatii), ca totul este roz, bine si ca suntem prosti si neinformati.
  In rest, sanatate !

  Răspuns

 • Vlad

  aprilie 7, 2020 at 3:17 pm

  Exact ce am dorit sa evit promovați dumneavoastră. Nu regăsiți în ideile enunțate de mine cuvântul ” prosti”. Aveți la cunoștință despre tăieri ilegale în arii protejate? Va solicit sa depuneți o sesizare în acest sens. Eu între orele 2 și 5 noapte dorm cum o fac marea majoritate a oamenilor. Dacă dv nu dormiți la aceste ore și urmăriți mașinile care circula, vă recomand să utilizați aplicația Inspectorul Pădurilor, aplicație pe care o descărcați gratuit de pe google play, introduceți nr. mijlocului de transport și constatați dacă transportul este legal sau nu. În situația în care transportul nu este declarat, apelați serviciul 112. Nu numărul mașinilor încărcate cu lemn este important ci proveniența legala a materialului lemnos transportat. Garda Forestiera Judeteana Neamț dispune de trei echipaje de control pentru întreaga suprafață a județului. Dacă aveți pretenția sa fim între orele 2 și 5 noaptea la muncă, va spun ca NU SUNTEȚI REZONABIL. Intenția mea nu a fost sa va asigur ca situația este “roz”, intenția mea a fost sa determin altfel de reacții din partea cetățenilor.
  Ați depus o sesizare despre tăierea ilegală sau transportul ilegal de materiale lemnoase? Nu. Va mulțumiți sa numărați mașinile care trec pe drum și sa le considerați ilegale. Vom ști dacă s-a produs cu o ilegalitate? Nu, dar ne multumim sa credem ca da, iar dacă ea s-a produs cu adevărat va rămâne nepedepsită! Oare de ce?
  În județul Neamț sunt suprafețe de pădure în proprietate privată care au fost tăiate ilegal (marea majoritate în perioada 1995-2005), nu am ascuns asta, dar nu a venit nici un proprietar sa reclame ca cineva a tăiat ilegal arbori de pe proprietatea sa. În Statele în care domnește legea, cetățenii se implica, iar autoritățile aplică.
  Multă sănătate va doresc și eu.

  Răspuns

 • Varga Szandor Andrasz

  aprilie 7, 2020 at 9:11 pm

  Gândire de bugetar găunos .Vi-ti fi fiind sogor cu Atilla drujba lui Mniezo Verestoy .
  Daca trăia nea nicu bagai cu roaba la canal.
  Taie sogore totul, sa vina munții pa voi !
  Ti se pare că ai prea mult codru?

  Răspuns

 • Ion

  aprilie 8, 2020 at 7:22 am

  Bai baieti, voi astia de va ocupati de silvicultura, garda forestiera, garda de mediu, firme de exploatare, etc, daca printr-o minune as primi vreo putere sa va leg as face-o fara sa clipesc si v-as planta de vii la radacina fiecarui copac taiat sa va manance ursii, mistretii si restul animalelor salbatice. In goana voastra dupa bani ati uitat de umanitate, ati uitat ca copii si nepotii vostri vor trebui sa respire prin bancnotele de euro si nu normal, ati devenit niste sclavi ai banilor cu care nu veti face nimic in mormant. Sper sa putreziti mai rapid decat putrezeste o cioata lasata de voi in padure! Glontul sau puscaria e prea putin pentru voi!

  Răspuns

 • Varga Szandor Andrasz

  aprilie 8, 2020 at 3:21 pm

  Exact . Hoții sint ei si protejații lor . Milioane de hectare furate in 30 de ani .
  (…) asta a plantat vreun copac în m scarboasa i existența pe pământ ?
  Cum plantam noi, cu școala, cu liceul, cu tot satul ?

  Răspuns

 • Vlad

  aprilie 8, 2020 at 4:17 pm

  Nu ar fi bine să impuscam și polițiștii, pe cei din justiție, pe cei din sănătate, patronii (sunt mulți care fac evaziune la un nivel mai mic sau mai mare)? …tu unde lucrezi? Decât sa mă legi de copac, vino la sediul Gărzii și depune o sesizare despre ce ilegalități știi ca sunt în jud Neamț(am văzut ca mai sus cineva ma acuza de ce se întâmplă în Covasna și Harghita), după care dacă consideri ca nu ne-am făcut treaba corect poți depune plângere împotriva noastră.
  Sunt de ceva vreme în meseria asta și probabil sunt și aspecte care îmi pot fi reproșate, dar atitudinea dv nu este rezonabilă, mai ales pentru inginerii tineri care s-au angajat în sistem sau pentru zecile de firme din zona rurala, unele rezistând cu greu în perioada actuala.

  Răspuns

 • Dalmatianu

  aprilie 8, 2020 at 5:31 pm

  Vedeți acuma cu criza covit 19 cum circulă remorcile intro veselie ….pana mai daunazi nu era chiar așa. Or fi avand declarația pe proprie răspundere! ? Ce mai tura vura silvic , poliție, procuratura mâna în mână cu hoții de lemne….o remorcă legal una cu pădurarul și cu …știință (înțelegere).

  Răspuns

 • John

  aprilie 8, 2020 at 6:51 pm

  Subscriu la toate mesajele de blamare a “pădurarilor” , toți de la cei din fundul pădurii la cei sediile regionale sau centrale au participat activ sau inactiv la distrugerea pădurilor din România, fie că au luat “dreptu” pentru pădurea furată fie că s-au făcut că nu văd de frică tot vinovați sunt.
  Mai bine tăcea și încerca să facă ceva care să combată furtul și tăierile ilegale, dar și cele așa zis legale dar care sunt in mod evident împotriva oricărui reguli elementare de management al pădurilor, indiferent de proprietar.

  Răspuns

 • Vlad

  aprilie 9, 2020 at 12:26 am

  “Mai bine tăcea și încerca să facă ceva care să combată furtul și tăierile ilegale”. Afirmați ca nu facem nimic pentru a combate furtul și tăierile ilegale. FALS! Vă aștept la sediul GF și vă voi prezenta cele mai importante acțiuni ale noastre. În acest moment, în societate s-au creat doua tabere: cei buni și cei răi. În prima categorie întra simpli cetateni, care iau de bun ceea ce li se pune pe tava (nu este singurul caz de după revoluție) fara a putea verifica veridicitatea si calitatea informatiei pe care o primesc, iar în a doua sunt silviculturii și cei care exploateaza/industrializeaza lemnul. Ce se întâmplă devine din ce în ce mai grav: acuzații cu moartea! Din acest motiv am considerat ca trebuie sa vorbesc, sa comunic, sa asigur o transparenta care sa satisfacă nevoia de informare cu privire la ce înseamnă silvicultura. Dacă noi tăcem și voi vorbiți între voi, nu se va rezolva nimic. Dacă comunicam, putem lămuri aspecte de genul legalității camioanelor de la miez de noapte sau al milioanelor de hectare furate(apropo sunt 6,5 mil ha de toate).
  PS: în liceu aveam doua săptămâni de practica la plantat sau lucrări în pepiniera, iar în vacanta de vara mergeam o lună zilier la ocol. Deci și noi plantam cum plantați și voi(asta înseamnă că aveți viata la fel de scârboasă ca a mea?)
  Anunț totodată că de duminica, doua săptămâni nu am sa mai răspund decât celor care doresc sa comunice, nu și celor care doresc doar sa epateze prin jicniri.

  Răspuns

 • [email protected]

  aprilie 9, 2020 at 11:17 am

  Asta cu ” Dacă aveți pretenția sa fim între orele 2 și 5 noaptea la muncă, va spun ca NU SUNTEȚI REZONABIL.” suna exact că scuza celor de la ISU când au zis că nu au controlat clubul Colectiv pentru că ăla funcționa numai noaptea iar ei terminau programul la ora 16.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *