Lista integrală a prizonierilor de război şi a civililor deportaţi, care au murit în Rusia

pietricica turism

Ambasada României la Moscova a anunţat, la jumătatea acestei săptămâni (15 aprilie), că a fost finalizat procesul elaborării Listei nominale integrale a 20.718 prizonieri de război (militari) şi internaţi (civili deportaţi) români, care au decedat, între 1941-1956, în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice şi au fost înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse.

“Scoaterea la lumină şi aducerea la cunoştinţa urmaşilor şi opiniei publice din România a datelor de identificare ale foştilor prizonieri de război şi deportaţi români care nu s-au mai întors niciodată din Rusia reprezină o PREMIERĂ pentru istoriografia românească. Totodată, rezultatul final al cercetărilor arhivistice ale Ambasadei României la Moscova în problematica prizonierilor de război şi victimelor române ale celui de al Doilea Război Mondial are o simbolistică aparte, dat fiind contextul marcării, în anul 2020, a 75 de ani de la încheierea celei de a doua conflagraţii mondiale”, precizează sursa citată.

Lista nominală, întocmită în ordine alfabetică:

lista prizonieri de razboi si deportati civil rusia
(M. CONSTANTINESCU; FOTO: HISTORIA)

1 COMENTARIU

  1. Felicitari Ambasadei si tuturor celor implicati in aceasta actiune!Totusi, lista respectiva nu este nici pe departe integrala, probabil doar atat s-a putut gasi in arhive.In lagarele din Uniunea Sovietica au fost peste 230.000 de militari romani prizonieri , dintre care se estimeaza ca nu s-au mai intors circa 70.000..Aceasta este dimensiunea dezastrului lasat in urma de cel de-al doilea Razboi mondial…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.