Prefectul George Lazăr aduce noi acuze : ”Ionel Arsene plătește 70.000 de euro pe un pat de spital modular în loc de 13.000 euro.”

pietricica turism

Într-o postare pe contul său de socializare, prefectul George Lazăr continuă seria de acuze la adresa lui Ionel Arsene. Tema este aceeași, ipoteticul spital modular care ar trebui să se construiască la Iași, în urma unei asocieri între județele Iași, Bacău și Neamț. Prefectul face calcule și mai prezintă o ofertă.

”Asta înseamnă 57.000 de euro plătiți în plus de dl. Arsene pe un pat într-un spital modular și vă rog să faceți un calcul ce înseamnă 57.000 înmulțit cu 250 de paturi? Înseamnă milioane de euro plătiți în plus dl. Arsene, din banii noștri, ai nemțenilor. Pentru că bugetul Consiliului Județean nu este al Dvs, ci este al nemțenilor. Nu gândiți bugetul CJ ca fiind buzunarul propriu, gândiți că acești bani pe care Dvs îi manageriați, sunt ai județului, sunt bani publici. Vă somez să încetați această cheltuire discreționară și iresponsabilă a banilor publici, pentru că nu este înspre binele Dvs și nici a domnilor consilieri care votează.

Domnul Președinte Ionel Arsene face cu 17,6 milioane euro un spital modular la Iași cu 250 de paturi, cu toate că i-am prezentat public oferta primită de Instituția Prefectului de 10,2 milioane euro pentru un spital modular cu 256 de paturi, acesta și-a continuat demersul fără a ține cont de o cheltuire responsabilă a banilor publici și a dat curs proiectului inițial.

Ce este mai grav este faptul că domnul Ionel Arsene avea cunoștință de o nouă ofertă din data de 31 martie 2020 primită pe e-mail la Consiliul Județean, de la un producător român de spitale modulare, ofertă mult mai avantajoasă din punct de vedere financiar.

În baza ofertei primite în data de 31 martie 2020, Ionel Arsene ar fi trebuit să facă un calcul corect și ar fi putut aprecia că un modul poate deservi până la 8 pacienți, cu toate costurile aferente, inclusiv transport, construcție, racordare utilități, toate cele necesare ca spitalul modular să fie funcțional (echipamente medicale, paturi și alte componente medicale) ar fi costat cu TVA inclus aproximativ 78.000 euro.

De aici, la un calcul simplu, dacă un modul ar deservi, să spunem 6 pacienți si nu 8, costul per pat ar fi de 13.000 euro. Rezultă astfel că un spital modular cu 250 de paturi conform ofertei producătorului român ar costa 3.250.000 euro, și nu 17.600.000 euro așa cum a hotărât domnul Ionel Arsene.

Domnul Arsene a aprobat finanțarea a 3,6 mil. euro partea de contribuție a județului Neamț pentru edificarea spitalului de la Iași în sumă de 17,6 milioane euro. Dacă l-ar fi interesat de nemțeni ar fi putut realiza cu doar 3,2 mil. euro un spital modular tot cu 250 de paturi de care să beneficieze exclusiv cetățenii acestui județ.

Cu suma de 17,6 mil. euro s-ar putea ridica un spital modular care să aibă o capacitate de 1300 de locuri pentru pacienți, și nu doar 250 de locuri cum este proiectul domnului Ionel Arsene. După cum pot observa, pe domnul președinte al Consiliului Județean Neamț nu îl mai interesează nemțenii și nu îl mai interesează cum cheltuie banii publici, făcând-o în mod discreționar, aruncând sume colosale, de ordinul milioanelor de euro când ar fi putut face lucruri mult mai practice pentru Spitalul Județean Neamț. Acesta este doar un exemplu, despre cum este obișnuit să cheltuie banii publici dl. Ionel Arsene.

În plus, am identificat locații în Piatra Neamț pentru realizarea unui spital modular, de acum 2 săptămâni, atât la Stadionul Municipal Ceahlăul, cât și la Sala Polivalentă Piatra Neamț, unde am efectuat vizite alături de primarul Dragoș Chitic și de domnul deputat Mugur Cozmanciuc.

E păcat că domnul președinte Ionel Arsene cheltuie milioane de euro în mod nejustificat, realizând achiziții la suprapreț, urcându-se pe această emoție colectivă și pe această stare de criză publică. Mai bine ar fi investit aceste sume de bani în sistemul medical nemțean și ar fi asigurat un management de calitate la spitalul județean.”

Neamt @ 06.04.2020

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.