Toate unitățile sanitare din județ au trecut în coordonarea Ministerului Sănătății, care poate inclusiv numi sau demite directori! Este valabilă numirea dr. Apostoae la SJU Neamț?

Starea de urgență sub care se află România duce la măsuri extreme. Una dintre ele, o Ordonanță de urgență privind întărirea capacității administrative a sistemului sanitar, publicată în Monitorul Oficial pe 3 aprilie 2020, are un impact major asupra activității întregului sistem sanitar, dar în special al spitalelor, aflate, în marea lor majoritate, în subordinea autorităților locale. De exemplu, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în subordinea Consiliului Județean, cel din Roman, în subordinea Consiliului Local, etc.

În ordonanță, la punctul 1 scrie foarte clar că ” …Ministerul Sănătății coordonează organizarea și funcționare tuturor unităților sanitare din subordinea administrației publice locale și exercită inclusiv atribuția de numire, eliberare sau suspendare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități”.

Ordonanța a fost publicată pe 3 aprilie în Monitorul oficial și din acel moment produce efecte.

Tot pe 3 aprilie președintele Consiliului Județean Neamț semna, alături de secretarul județului, dispoziția 167 prin care îl numea director pe dr. Florin Apostoae. Evident că apare întrebarea dacă dispoziția președintelui CJ Neamț este dată înainte de apariția Ordonanței de urgență ( așa cum se pare că stau lucrurile) sau după. Dacă este dată înainte, atunci ordinul este valabil, dacă nu, pot apărea consecințe, prima dintre ele fiind anularea sa.

Indiferent de cum stau lucrurile, având în vedere fricțiunile tot mai vizibile dintre Instituția Prefectului și președintele CJ Neamț, de acum înainte este oricând posibilă, la prima greșeală, o demitere a managerului venit de la Târgu Neamț și numirea altcuiva pe perioada de valabilitate a ordonanței. Ceea ce ar știrbi mult din autoritatea Consiliului Județean, care s-ar vedea în situația de a asista pasiv la orice schimbare de management.

Valentin Bălănescu

Textul Ordonanței

MOF_281_2020

Ordinul de numire pentru Florin Apostoae

reclama psd

4 COMENTARII

  1. Na, ca s-o stricat jucaria lui Arsene, D.WC , Vasiliu si ibovnicelor pripasite la CJ! Urmeaza injumatatirea salariilor bugetofagilor si a pensiilor putorilor si intram in normal.

  2. Cine mai are încredere în Arsene și sculele lui de la Spitalul Judetean? Și-a adus manager după chipul și asemănarea lui, mâine-poimâine condamnat pentru corupție, tocmai că e rost de bani în perioada asta, că se fac Achizitii fără licitație. Deciziile lui și ale scârbelor mâna cărora a dat spitalul ne-au adus în halul în care suntem!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.