Apa Serv a dat în judecată Consiliul local Roman, dar furnizează apă romașcanilor

Rezilierea contractului cu Apa Serv, votată într-o ședință a Consiliului local Roman, în luna februarie 2020, a devenit obiectul unei acțiuni în instanță, deschise de furnizorul de apă, care solicită ”anularea în parte a hotărârii nr. 31/13.02.2020”. Hotărârea respectivă are 3 articole importante, al patrulea referindu-se la comunicarea deciziei: ”Art. 1 Se aprobă inițierea procedurilor de rezililiere din culpa operatorului a Contractului de Delegare a Gestiunii Serviciilor Publice nr.28/2009, aprobat prin H.C.L. nr. 106 din 06.08.2008 privind aprobarea concesionării directe a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare şi a bunurilor aferente acestora către Compania Judeţeană Apa Serv S.A. Neamţ și de înlocuire a operatorului;

Art. 2 Se dă un mandat Primarului Municipiului Roman, personal și prin serviciile din Aparatul de specialitate al primarului de a emite notificarea de încetare a contractului prevăzut la art.1 din culpa operatorului, de a efectua toate demersurile în vederea predării serviciului și a patrimoniului.

Art. 3 Se aprobă retragerea Municipiului Roman din ADI AQUA NEAMȚ, notificarea acestei retrageri în vederea modificării statutului și actului constitutiv”.

Discuțiile de la acel moment aveau ca obiectiv retragerea Municipiului Roman din ADI AQUA NEAMȚ și înscrierea ca membru al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ARSACIS Iași, urmată de încheierea unui contract cu Apavital. Hotărârea de consiliu local a fost luată după repetate probleme în alimentarea cu apă a orașului.

Apa Serv avea varianta să cumpere apă de la Apavital, nu să lase orașul fără apă. Am cerut, din luna ianuarie, conducerii Apa Serv să-mi spună ce măsuri ferme se pot aplica pentru restabilirea programului de furnizare a apei și nu am primit niciun răspuns. Suntem conștienți că schimbarea operatorului va genera niște costuri, în primul rând va trebui să achităm partea noastră de cofinanțare la investiții, dar avem și libertatea să solicităm despăgubiri pentru că nu și-au respectat obligațiile, vom vedea în ce termeni se va produce rezilierea. Îmbucurător este că de la conducerea Apavital am primit asigurări că se vor face investiții la Roman”, declara, la vremea respectivă, Lucian Ovidiu Micu, primarul de Roman.

Tot la vremea respectivă, Vlad Angheluță, care era director la Apa Serv declara: ”Contractul nu este încheiat cu noi, ci cu ADI Aqua Neamț, iar rezilierea presupune niște penalități foarte mari. Și nici nu se poate rezilia peste noapte un astfel de contract. Apoi, la Roman a fost o problemă îndelungată cu o captare întreagă, iar 70% din conducte au durata de viață expirată și, din acest motiv, pierderile din rețea sunt de 54%. Responsabilitatea de întreținere a rețelei de distribuție a apei este a proprietarului. Nu s-a ocupat nimeni de asta. Și acum trăiește cineva cu impresia că va veni Apavital și va face minuni? Nu se va întâmpla asta!”.

După aproape 3 luni de la adoptarea hotărârii de consiliul local, primarul de Roman ne-a declarat că așteaptă decizia instanței, procesul neavând încă stabilit primul termen, iar actualul director al Apa Serv a declarat că procesul va dura probabil cel puțin doi ani.

E mult de discutat, eu am considerat că este vorba despre o chestiune politică, dar puțin mă interesează ce vor dumnealor din punct de vedere politic”, ne-a declarat Ioan Păcală. ”Însă sunt proiecte europene de investiții la mijloc, cu condiții foarte clare, ca să subliniez un aspect, iar al doilea aspect este Stația de epurare, care este de interes județean nu are cum să se ducă la Roman, ea deservește și localitățile Codun și Săbăoani. Eu știu că trebuie să furnizez apă la populație, să nu se mai oprească apa niciodată și să beneficieze toți de serviciile companiei Apa Serv. Ce va decide instanța vom vedea”.

C.M.

One comment

  • E. Vasilescu

    mai 4, 2020 at 5:18 pm

    Neprihanitul si APOLITICUL Pacala. !! El a ajuns de atatea ori
    pe lt.Dragghescu din spuma marii. Nu Arsene l-a dus la Roman si l-a bagat in canal sa dea drumul la vana ca sa rezolve politic problema apei ? Ca tehnic era rezolvata, dar avea un blind politic vana respectiva. Acum el nu stie ce chestiuni politice, ingerasul !

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *