Bătălia pe nisipul de la Corni aruncată în curtea Prefecturii Neamț

Intrarea în Corni, marcată de tricolorul în vânt și dâmburi în drum

Prelungirea unui contract care era, practic, expirat la data ședinței de consiliu local, a fost subiect de discuții contradictorii între consilierii locali din Bodești, dar și subiectul unei contestații, înaintate Prefecturii Neamț, cu solicitarea de a anula hotărârea respectivă. Concret, pe ordinea de zi a ședinței din 30 aprilie 2020 a Consiliului Local Bodești s-a aflat ”prelungirea Contractului de concesiune cu numărul 1856 din 24.04.2012 având ca obiect concesionarea suprafeței de 60.750 m.p. teren proprietate publică a comunei Bodești, în scopul exploatării carierei de nisip”. Cum contractul respectiv era expirat de puțin timp, consilierii au avut opinii de la ”și buletinele expirate se fac după stare de urgență”, până la discuții mai aplicate pe subiect. Unii au susținut că ar fi legal să se organizeze o altă licitație, mai ales că și redevența de 2512 euro pe an ar trebui actualizată, iar alții că ”omul” cu societatea ar trebui lăsat să-și desfășoare în continuare activitatea, pentru că este de bună credință, nu are datorii și, mai mult, are utilaje de care uneori poate beneficia și primăria, la nevoie. Cu precizarea că redevența plus taxele și impozitele locale înseamnă pentru firma respectivă 34.000 de lei pe an. Au existat și opinii echilibrate de tipul ”Am fost destul de îngăduitori cu această societate, puteam să-i luăm o taxă de drum, însă una e să fii îngăduitor unde nu te arde legea și alta e să fii unde încalci legea. Iar redevența este mică, atât era acum 8 ani, câte mașini de nisip vinde el ca să o plătească? Dacă organizăm o altă licitație, putem aduce bani mai mulți la bugetul local”. Au mai existat și mirări referitoare la ”scăparea” administratorului SC General Sorts, Florin Antoci, care nu s-a gândit să adreseze cererea de prelungire mai devreme cu o lună, două, precum și vizavi de faptul că la data încheierii contractului inițial administratorul firmei era Mihai Cozma, nu Florin Antoci, dar ”s-o fi schimbat între timp” – au conchis consilierii. În cele din urmă, hotărârea de prelungire a contractului a fost adoptată cu 8 voturi pentru versus 4 voturi împotrivă. A fost și o abținere.

După ce-au analizat hotărârea, consilierii locali care s-au opus adoptării ei, s-au adresat Prefecturii Neamț, cerând anularea HCL nr. 28 din 30.04.2020 și suspendarea acesteia până la soluționarea definitivă a contestației. În motivarea contestației, consilierii au precizat: ”În conformitate cu prevederile cap III alin 1 din Contractul de concesiune nr. 1856 din 24.04.2012, terenul a fost concesionat pe o perioadă de 8 ani, cu drept de preemțiune pentru o perioadă egală cu cea a contractului, astfel că la primăria comunei Bodești a fost înregistrată cererea cu nr. 1864 din 02.04.2020 a SC General Sorts SRL, prin care se solicită prelungirea contractului de concesiune pe o perioadă de 8 ani, în baza dreptului de preemțiune. Contractul de concesiune nr. 1856 din 24.04.2012 a fost încheiat în data de 27.04.2012, iar conform prevederilor cap. VIII art. 5 alin 1, lit a din contract, acesta încetează la expirarea duratei stabilite în contractul de concesiune. Conform celor de mai sus se deduce faptul că, în lipsa unor acte adiționale care să aducă modificări prevederilor existente, acest contract a încetat la data de 26.04.2020”.

Consilierii care au întocmit contestația mai susțin că ar fi fost simplu de respectat legea, dacă cererea administratorului a fost adresată primăriei pe 2 aprilie, pentru că pe 7 aprilie a avut loc o altă ședință de consiliu local, iar prelungirea contractului ar fi putut fi pusă atunci pe ordinea de zi. Și nu doar expirarea contractului este considerată o problemă, ci și faptul că la documentația atașată proiectului de hotărâre pentru prelungirea contractului nu a existat măcar caietul de sarcini din 2012 și un raport de actualizare a redevenței mai ales că ”în perioada 2018-2019 între concedent și concesionar au existat litigii ce s-au derulat în instanță cu privire la neplata la timp a redevenței și a taxelor contractuale”.

Așa stând lucrurile, Prefectura Neamț este chemată acum să facă ordine în contractul de concesiune a carierei de nisip de la Corni și să decidă dacă firma care a exploatat-o timp de 8 ani, rămâne titulară de contract până în 2028.

Cristina MIRCEA

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *