DSP Neamț: ”Este posibil să fi fost surse multiple de contaminare la Păstrăveni”

În focarul COVID-19, cu aproape 200 de persoane confirmate infectate, ancheta epidemiologică este încă în desfășurare la Centrul de recuperare a persoanelor cu handicap Păstrăveni. Astăzi, 10 mai, la nouă zile de la primul caz confirmat, Direcția de Sănătate Publică Neamț nu are încă suficiente date care să indice clar cine a declanșat focarul. Primul caz a fost al medicului de familie Bogdan Mahu, din Piatra-Neamț, care este angajat al centrului de la Păstrăveni. Așa cum era de presupus, ancheta este amplă, fiindcă medicul are cabinet propriu și face gărzi în centrele de permanență din Piatra Neamț.

„Ancheta epidemiologică este în curs și, în acest moment, în afară de primul medic care a fost confirmat pozitiv, mai este un medic pozitiv în urma rezultatelor primite de la laborator, zilele acestea. Este o anchetă extrem de dificilă, începută de la primul caz confirmat. S-au recoltat 903 probe, în total, din cente, iar dintre acestea, aproape 400 de teste sunt numai pentru Centrul Păstrăveni. Astăzi ne-au venit și restul rezultatelor de la laborator. Ieri am decis împreună cu medicii infecțioși modalitatea de gestionare a focarului și s-au dispus măsuri suplimentare. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, la acest moment”, a declarat Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț.

Până acum, declarațiile doctorului Bogdan Mahu privind contacții pe care i-a avut la cabinetul său și la centrele de permanență înainte de a intra, pe 11 aprilie, în prima tură de carantină la muncă, în centrul Păstrăveni, au dus la extinderea anchetei epidemiologice. Ancheta DSP îl vizează și pe al doilea medic confirmat de la Păstrăveni, dar ține cont și de faptul că dr. Mahu (primul caz) a fost confirmat pozitiv și apoi confirmat negativ și externat în decurs de o săptămână.

„Până în acest moment, din ancheta epidemiologică aflată încă în curs nu reiese cine a fost pacientul 0 la Păstrăveni. Transmiterea coronavirusului este comunitară de mult timp, în centru sunt foarte mulți angajați pozitiv. Este posibil să fi fost surse multiple de contaminare, încă nu ne putem pronunța”, a precizat dr. Cătălin Herghelegiu, din cadrul DSP Neamț.

De la primul caz confirmat și internat pe 1 mai, au mai fost internate în spital și confirmate două tinere rezidente din centrul de la Păstrăveni, pe 1 și pe 2 mai. Una dintre femei, în vârstă de 36 de ani, a decedat pe 4 mai .

Între timp, în urma testării în masă, jumătate din beneficiarii centrului Păstrăveni (cel puțin 100) sunt pozitivi, iar majoritatea angajaților dintr-o tură (ce numără peste 90 de persoane) sunt pozitivi. Aflarea sursei de infectare este importantă nu doar în centrul de la Păstrăveni, ci în toate centrele cu oameni deja grav bolnavi, câtă vreme specialiștii declară că după 15 mai vigilența sanitară rămâne valabilă.

C.I.

One comment

 • Ion

  mai 10, 2020 at 6:39 pm

  în centru sunt foarte mulți angajați pozitiv
  cel puțin 100
  ce numără peste 90 de persoane
  cifre exacte nu aproximari sunt oameni acolo: nu foarte multi, aproape, peste
  urmeaza Neamțul Suceava 2 ? Nu mai e mult!
  dom Ferastru, Arsene, Lazar ?

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *