ÎPS Pimen a murit. Cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod a avut legături speciale cu zona Neamț

pietricica turism
Foto Suceava News Online

Înaltul Preasfințitul Pimen, arhiepicopul Sucevei și Rădăuților, a încetat din viață, după o cumplită luptă cu noul coronavirus.

Ierarhul în vârstă de 90 de ani era intubat și ventilat mecanic din seara zilei de 1 mai, după ce a suferit complicaţii pulmonare. Internat la Institutul ”Matei Balș” din București, ÎPS Pimen a beneficiat de tratamentul cu plasmă și de alte tratamente experimentale.

Județul Neamț a marcat devenirea sa, el a învățat o perioadă la Seminarul monahal din Mănăstirea Neamţ. În 1951 a devenit călugăr, cu numele Pimen.

Înainte de a ajunge stareţ al Mănăstirii Putna, a activat în Neamț ca preot duhovnic la mănăstirea Văratec și ca preot la mănăstirea Durău, .

A fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei laşilor, cu titlul de Sucevea­nul. În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în ianuarie 1991, a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi instalat la Suceava pe 3 martie 1991.

El a redeschis mai multe lăcaşuri care fuseseră închise în perioada comunistă, printre care Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului.

IPS Pimen este cel care a iniţiat procedurile de retrocedare către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fondului forestier care aparţinuse înainte de cel de-al doilea război mondial Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Cernăuţi. (M.N..)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.