Neamț: doi pacienți COVID-19 eligibili ar putea primi plasmă convalescentă

În acest moment, sunt doi bolnavi COVID-19 eligibili pentru care medicii ATI de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț au solicitat plasmă convalescentă.

Este vorba de o femeie și un bărbat, ambii internați în secția ATI. Dr. Anda Antonesei, șefa secției ATI declară: „Noi acum avem doi pacienți COVID eligibili pentru care ieri am solicitat plasmă convalescentă. Astăzi, doamna doctor Marin mi-a spus că au venit niște rezultate. Doar că pentru plasmă de altă grupă sanguină decât a pacienților. Dacă săptămâna viitoare la Centrul de Transfuzie vor veni analize bune și plasma corespunde, poate vom putea administra și altor pacienții pe care îi vom avea în ATI”. 

Plasma imună se administrează în anumite condiții: „Acești doi pacienți care acum se încadrează în criteriile de administrare a tratamentului sunt oameni cu vârste de 60-70 de ani. Mai întâi, trebuie să obținem consimțământul informat al familiilor sau reprezentanților legali. În principiu, familiile sunt de acord. Am vorbit cu ei, oamenii sună frecvent să ne întrebe care e starea de sănătate a pacienților și chiar ne-au întrebat de plasmă. Dar, abia în momentul când vom avea plasma, rudele trebuie să vină să semneze formularele, iar atunci le vor fi prezentate toate aspectele: că este un tratament experimental – se știe foarte bine că nu s-a stabilit nici o schemă de tratament pentru COVID, că poate avea efecte adverse – o reacție alergică, un șoc anafilactic, ca la orice tratament, și așa mai departe. Un prim criteriu de eligibilitate din protocolul de administrare a acestui tratament este consimțământul informat pentru acest studiu. Sunt și alte criterii de administrare în protocolul transmis de la Ministerul Sănătății: de pildă, la pacienții cu insuficiență respiratorie severă și care se agravează rapid în 24-48 de ore, la cei care sunt intubați dar nu mai mult de 10 zile. Nu sunt eligibili bolnavii cu afecțiuni în stadii terminale”, adaugă medicul șef al secției ATI Piatra-Neamț.

(C.I.)

reclama psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.