Probleme mari la Păstrăveni: 16 cazuri de coronavirus confirmate în centrul de recuperare și reabilitare

În acest moment, sunt cel puțin 16 cazuri de coronavirus la persoanele cu handicap din Centrul de recuperare și reabilitare de la Păstrăveni. O tânără, de 36 de ani, rezidentă în acest centru, a fost internată în spital și confirmată cu coronavirus pe 2 mai, iar pe 4 mai a murit. O altă tânără este internată în spital, tot din 2 mai, confirmată infectată și cu stare bună.

Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț declară că din sutele de probe prelevate și trimise la laboratoare, au venit doar o parte din rezultate, între care și unele negative: ”În ce privește situația de la Centrul de recuperare Păstrăveni, avem rezultate pentru câțiva din rezidenți, aceștia sunt izolați într-un singur pavilion. Sunt câteva rezultate pozitive și la angajați. Testările sunt în curs, am trimis la prelucrare sute de probe, iar rezultatele pe care le avem până astăzi sunt parțiale. Nu putem avea o imagine clară până nu avem toate rezultatele. Medicii epidemiologi din cadrul direcției se concentrează pe o soluție, iar în acest moment rezidenții pozitivi sunt izolați în pavilioanele din centru, pentru a preveni răspândirea la celelalte persoane sănătoase. Sunt cazuri asimptomatice și unii cu forme ușoare. Situația a fost adusă la cunoștința Ministerului Sănătății, împreună cu care evaluăm găsirea celei mai bune soluții”.

George Lazăr, prefect de Neamț, confirmă situația gravă de aici și dă asigurări că se caută soluții: ” De aceea, DSP-ul trebuie să consilieze oamenii din aceste centre în privința comportamentului de prevenire. În centrele acestea avem persoane cu sănătatea în pioneze: bătrâni, copii, tineri cu probleme medicale. La Păstrăveni avem tineri și persoane de peste 18 ani cu dizabilități și cum facem să-i internăm? Fiindcă sunt mulți pozitivi, sunt cu dizabilități, cu sechele grave și cu handicap. E greu să-i internăm în spital, trebuie să pui un singur om într-un salon, e greu să fie mai mulți în salon. Fiecare trebuie permanent monitorizat, trebuie să ai om care să stea toată ziua după acel om cu handicap. Se caută soluții la centrul de la Păstrăveni, astăzi, să vedem cum vom face cu persoanele pozitive, care sunt în număr mare”.

Trebuie precizat că peste 100 de angajați care deservesc centrul lucrează într-o singură tură și posibilitatea ca unul dintre ei să fi adus virusul este mai mult decât probabilă. Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, instituția care coordonează cele 12 centre rezidențiale pentru adulți și copii, declară că va formula un punct de vedere după ce va primi oficial toate datele anchetei epidemiologice în curs.

(C.I.)

 

 

alegeri locale psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.