Raul Papalicef răspunde petiționarilor online: ”Nu luați Covid de la urs, îmbolnăviți comunitățile montane și aruncați salvamontiștii în linia întâi!”

În multitudinea de petiții online, care circulă de două, trei zile pe internet, unele prin care se solicită redeschiderea traseelor montane au cel mai mare succes, în sensul că au adunat peste 5.000 de semnături în doar câteva ore de la inițierea lor. Foarte vizibile sunt petițiile inițiate de ghidul montan profesionist Andrei Badea și de Vasile Șipoș, care susține că-i lipsește viața de iubitor de munte, el practicând ascensiuni de 44 de ani.
Dorim permiterea practicării de turism montan fără restricții de circulație, în grup limitat, cu distanța corespunzătoare între membri, în perioada imediat următoare”, se arată în petiția lui Andrei Badea. Ghidul montan a precizat că prin turism nu înțelege mersul la grătar în pădure, ci drumeții, cățărare, alpinism, via ferrata, ciclism, speologie, toate în grupuri de până la 6 persoane și cu măsuri de dezinfectare a mâinilor și echipamentului.
La rândul lui, Vasile Șipoș a declarat pentru DC News: ”Am inițiat o petiție despre redeschiderea traseelor montane pentru că eu cred că este mult mai eficient și potrivit pentru sănătate să mergem la munte decât să stăm închiși doar în casă și să mâncăm. Sistemul nostru imunitar se întărește cu aerul de la munte. Mai mult, psihicul omului se îmbunătățește. Nu văd impedimentul să nu se redeschidă turismul montan. Da, să se pună condiția purtării măștilor, cum se preconizează după data de 15 mai, până la intrarea pe traseul montan. Am o experiență de peste 44 de ani în cutreierarea munților, am ieșit de-a lungul timpului cu peste 2000 de persoane din toată țara. Am văzut 25 de masive montane și pot să vă spun că aerul montan face bine omului atât din punct de vedere fizic, cât și psihic! Nu văd un pericol în a exista un risc de contaminare. Nu luăm Covid-19 de la ursul din pădure și să îl dăm mai departe”.

Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț consideră că atitudinea inițiatorilor de petiții este egoistă: ”Nu luăm coronavirus de la urs, dar luăm de la unul, altul cu care ne întâlnim pe munte. Eu am cumpărat măști virusologice, superioare măștilor ffp 2 și 3, le-am adus din Anglia, dar de abia respiri prin ele. Ca să faci efort cu o mască din asta pe față este peste putința umană. Intervenția noastră nu știu cât o să se poată face cu mască. În altă ordine de idei, comunitățile locale din zonele montane sunt cele mai protejate de virus în momentul de față. Acești iubitori de munte când vin intră în stațiile peco, intră în magazinele sătești, infestează tot. Ca acest domn Șipoș sunt câteva mii, care or să năvălească pe munte, or să se calce în picioare, și din cei care or să vină, o să înceapă să apară cazuri, e inevitabil. Și automat, sunt aruncați salvatorii montani din toată țara în linia întâi, fără posibilitatea de a se proteja. Nu poți face transportul unui accidentat cu echipament de protecție. Îl iei, îl pui pe targă. Îi curge sânge, scuipă, vomită, toate hainele lui sunt infestate, tu pui mâna acolo, automat transpiri, duci mâna la față, ochii-ți lăcrimează de efort, te ustură, despre ce vorbim? Când cari un om de 70-80 kg, nu mai spun peste sută, îți trece os prin os, depui efort, cum să stai cu masca pe nas? Oamenii ăștia nu se gândesc decât la gura lor de aer, nu se gândesc la bătrânii de la munte care or să moară pe capete, dacă-i îmbolnăvesc amatorii de turism montan. Și nu se gândesc nici la ei înșiși, pentru că dacă suferă o fractură sau un traumatism trebuie duși la spital. Și în mai toate spitalele este Covid. La asta s-au gândit?”

C.M.

11 comments

 • Baba Novac

  mai 5, 2020 at 9:01 pm

  O sugetie mi se permite?
  Andrei Badea si Vasile Sipos sa faca parte din echipa care va fi solicitata cu prima ocazie. La 44 de ani “experienta” in drumetii montane cred ca sunt deja cialificati pentru misiuni.
  App…scrisul mai sus cu traducerea expresiei “44 ani experienta in cutreieratul muntilor”…taraitul rucsacului cu bere sprijinit in bat se numeste mai nou “experienta” ??? 🤔🤔🤔
  Astept replica “experimentatilor” 👍

  Răspuns

 • Raluca

  mai 6, 2020 at 1:24 am

  Dorim sa mergem pe munte pe proprie raspundere cu declaratia, ca nu vom solicita interventia salvamontului in cazul unei accidentari, vom semna ca nu vom intra in nici-un magazin din sate, iar daca vom intalni un om pe traseu ne vom indeparta minim 2 m, e mai mult spatiu decat in supermarket. Ne asumam toate riscurile si nu dorim sa fim salvati decat de atrofierea si moartea psihica dintre patru pereti de beton. Multumim!

  Răspuns

 • Sabin Cornoiu

  mai 6, 2020 at 11:00 am

  o sa vorbesc cu Arafat sa te dam afara, vorbesti numai prostii…chiar daca mergi la vanatoare cu Arsene..asta nu inseamna ca trebuie sa spui o gramada de tampenii!!

  Răspuns

 • Ana-Maria

  mai 6, 2020 at 1:47 pm

  Și Salvamontul prin ce își mai justifica existenta?
  Sa salveze ce?
  Sunt meserii cu risc. Cui ii e teama de foc nu se face pompier.
  Dacă domnului ii este teama, mai bine sa stea acasă în izolare. Tine locul ocupat degeaba.
  Sunt oameni care iubesc meseria asta, și muntele, și oamenii.

  Răspuns

 • Bogdan

  mai 6, 2020 at 2:18 pm

  Subscriu in intregime 🙂

  Răspuns

 • george z

  mai 6, 2020 at 2:26 pm

  Bine spus ! – subscriu si eu !

  Răspuns

 • Sipos Vasile

  mai 6, 2020 at 4:28 pm

  Domnule Baba Novac din pacate eu nu tarai rucsacul cu bere pentru ca nu consum alcool deloc.Ce usor e sa vorbesti in necunostinta de cauza !

  Răspuns

 • Varga Szandor Andrasz

  mai 6, 2020 at 4:37 pm

  Se spune ca nimic nu sperie bugetarul mai mult în viață decât gândul că va trebui sa munceasca.
  Dispariția dosarului cu șină si pisul la muncă pentru leafa grăsuță aferentă face ravagii!
  Așa ca diez stați in casă diez, in puii mei, ca provocați frisoane salvamarilor si salvamontistilor

  Răspuns

 • Radu

  mai 6, 2020 at 4:50 pm

  Este ideal sa nu fie turisti ca sa se jefuiasca paduriile fara sa se vada. Asta e motivul de fapt. Ca sanatatea noastra stand in casa de doua luni oricum nu conteaza. Conteaza ca au intrat oameni bolnavi in tara cu spaga la vama, caci asa s-a ajuns la sute de cazuri noi pe zi. Important e sa lasam autoritatiile sa jefuiasca tara asta in continuare fara sa fie deranjate caci de aceea l-au impuscat pe Ceausescu!

  Răspuns

 • Ovidiu

  mai 6, 2020 at 6:58 pm

  Salvamontistii au ajuns sa se teama si de propria lor umbra….. Stati calmi… Nu va scoate nimeni din competitia de golit cutii de bere…

  Răspuns

 • Mihai

  mai 7, 2020 at 9:46 am

  Arafat sa-l de-a afara pentru ce ? Pai si Ministrul Sanatatii are ,vad aceiasi parere , ca data de 15 e prea devreme pentru relaxare. Este o isterie colectiva care s-ar putea sa ne coste alte saptamani de restrictii.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *