Ultimul deces survenit la o pacientă cu coronavirus a declanșat o anchetă epidemiologică la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Pe lângă contaminarea cu noul virus, s-a dovedit că femeia era suprainfectată cu piocianic, potrivit celor publicate astăzi, 27 mai, de Institutul Național de Sănătate Publică: „Deces 1217- Femeie, 71 ani, județ Neamț. Data confirmare: 14.05.2020. Data deces: 25.05.2020. Comorbidități: DZ tip II, obezitate, bigeminism ventricular, sepsis cu punct de plecare pulmonar cu pseudomonas aeruginosa”.
Din datele pe care le avem până acum, reiese că femeia a fost adusă cu ambulanța joi, 14 mai, consultată în UPU și internată direct în secția ATI, unde a fost intubată și unde a murit după 12 zile. În acest interval, pacienta a fost spitalizată mai întâi la terapie intensivă, ca suspect covid, apoi după confirmare a fost mutată în compartimentul special amenajat la etajul III al pavilionului nou. Ancheta epidemiologică tocmai a fost demarată acum, de noua conducere a spitalului județean: „Pacienta a fost adusă cu ambulanța de la Urecheni, cu insuficiență respiratorie acută, consultată în UPU și imediat internată în secția ATI, sectorul suspecți covid. Starea pacientei a impus rapid intubarea și i s-au recoltat probe biologice traheo-bronșice. Rezultatul a confirmat infectarea cu coronavirus și a fost transferată în sectorul covid ATI, cel anume destinat, din fostul compartiment Neurochirurgie. Pacienta a fost intubată până în ziua decesului. Este primul pacient la care s-a raportat infecția cu pseudomona aeruginoasa. Facem o anchetă epidemiologică pentru a stabili sursa de infectare”, a declarat dr. Silviu Verzea, managerul spitalului județean. Ancheta se face acum, în condițiile în care spitalul care tratează pacienți covid nu are medic epidemiolog . Între timp, în secția ATI au mai fost internați pacienți, iar cercetarea va trebui să stabilească când anume s-a infectat pacienta cu piocianic. Ultima situație oficială comunicată pe subiectul infecțiilor intraspitalicești a fost dată publicității la începutul lunii aprilie, de prefectul George Lazăr. Acesta a comunicat rezultatele unui control pe care l-a dispus la spitalul județean. Direcția de Sănătate Publică Neamț a raportat, atunci, prezența piocianicului în bucătăria spitalului, dovedind aceasta cu documentele instituției. Spitalul, prin propriul medic epidemiolog de la acea vreme, a constatat prezența piocianicului, în urma analizării probelor prelevate în luna martie, iar concluzia a fost însușită de DSP Neamț. Pe cale de consecință, s-a dat termen 5 zile pentru remediere și o amendă de 1.600 lei . Între timp, controlul din luna aprilie nu a mai fost urmat de alte verificări: „Nu au mai fost derulate controale la spitalul județean, de la cel din luna aprilie”, a confirmat Radu Firăstrău, directorul DSP Neamț.
Ancheta pe care acum o face spitalul județean trebuie să răspundă la câteva întrebări importante, printre care dacă și cât de des s-a făcut dezinfecție, dacă biocidele sunt suficiente și corespund calitativ, dacă se respectă circuitele.
(C.I.)