Victoria Marin, directoarea Centrului de transfuzie: ”Dacă primesc o adresă care să mă oblige să fac plasmă de convalescent, bine, dacă nu, eu nu pot să accept acest aparat”

După apariția știrii despre refuzul echipamentului de recoltare a plasmei de convalescent pentru tratarea bolnavilor de Covid aflați în stare critică, știre care poate fi recitită aici , am fost contactați de dr. Victoria Marin, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Piatra-Neamț, care și-a explicat, pe larg, decizia, declarându-se din capul locului mâhnită de reacția oamenilor care au comentat știrea.

-În primul rând nu mă simt bine, dacă nu pot vorbi prea mult să știți că am luat niște pastile. În momentul în care am văzut articolul și după aceea comentariile de pe facebook, efectiv mi-a crescut tensiunea și dacă ajung la spital este numai din cauza asta. Nu v-am răspuns la telefon, pentru că nu am putut efectiv să vorbesc la telefon, poate am avut și eu alte probleme, treburi în laborator sau alte activități și după aceea efectiv am uitat, am văzut și mesajul dumneavoastră, dar m-am luat cu una, cu alta, am vorbit cu o colegă de-a mea de la Bacău, legat tot de această poveste.

– Dar nu este nicio problemă, putem reveni cu opinia dumneavoastră.

– Vă dau și eu un drept la replică, chiar dacă numai prin telefon, că nimeni n-o să poată să-mi șteargă pata după atâția ani de muncă. Dumneavoastră dacă erați în locul meu și v-ar fi venit dimineață un aparat ce făceați? În primul rând să știți că eram la serviciu, am ajuns într-adevăr poate cu jumătate de oră mai târziu că am și eu un părinte de 90 de ani și am trecut dimineață pe la el, poate am și eu dreptul ăsta fără să mă justific la nimeni, dar la 8 jumătate eram la centru. Doamna contabil șef a fost întâmpinată de niște persoane, care erau cu o mașină mai mare, fără să o întrebe măcar cine este, și i-au spus că au de lăsat un aparat. Cum adică? Deci pe mine, timp de 3 săptămâni, de când este această poveste pe internet, în ziare și pe la televizor nu m-a sunat nimeni ca să mă întrebe ce părere am. Nici dumneavoastră nu m-ați sunat.

– Dar eu nici nu știam unde urmează să fie instalat.

– Nu m-a sunat nimeni de la Prefectură, nu m-a sunat nimeni de la Consiliul Județean, nu m-a sunat nimeni de la DSP, nu m-a sunat nimeni de la Spitalul Județean. Cum pot eu să primesc un aparat cu care m-am trezit azi dimineață? Dumneavoastră dacă erați în locul meu cum făceați? Eu reprezint o instituție sanitară de stat, sunt subordonată unui institut și Ministerului Sănătății, nu sunt de capul meu, nu pot să accept niște aparate, echipamente medicale, indiferent ce-or fi fără să am un acord, o aprobare și aici fac o paranteză – de unde mi-ați pus în gură că am refuzat din cauza unui ordin?

– Nu v-am pus în gură nimic, dl. Hozoc a declarat că i-ați spus că ați primit ordin.

– Dumneavoastră ar trebui să vedeți cu ce se ocupă acest individ, ce studii are, ce face, că de doi ani de zile terfelește rețeaua de transfuzie. El spune că doamna director de la institut a acceptat cu brațele deschise, nu-i adevărat, ea a fost chemată la minister, dar eu nu vreau să vorbesc în numele dumneaei, și a acceptat ministerul acele aparate. Dar eu trebuia să fiu întrebată înainte nu astăzi și să fiu pusă în fața faptului împlinit. Deci colegei mele de la Bacău i s-a arătat și un contract încheiat între Consiliul Județean și firma acestui domn Hozoc, culmea, administrată de Manuela Hozoc. Deci Ministerul Sănătății a încheiat un protocol cu firma acestui domn pentru 3 aparate de afereză, dar fac o paranteză rețeaua de transfuzii are peste 55 de aparate de afereză, un lucru pe care nu știu dacă-l știa presa, deci nu este nicio noutate. Sunt centre care au în dotare nu doar un aparat, ci chiar două sau trei. La centrul din Piatra-Neamț noi nu am făcut această activitate niciodată. Este o activitate care presupune să ai o locație specială, să ai personal, respectiv un medic și un asistent, pentru că nu este ca la donarea simplă care durează 10 minute. Toate procedurile, numai ca să pui kit-ul în aparat durează 15-20 de minute, după aia până faci documentele, până faci interviul cu donatorul, până completezi toate actele, până îl introduci în sistemul informatic, pe urmă 45 de minute durează numai recoltarea de când s-a introdus acul în venă, deci cu totul cam două ore la un singur pacient. La Piatra-Neamț nu s-a făcut niciodată afereză și dacă eram întrebată puteam să spun frumos să meargă cu aceste aparate în alte centre care au deja această activitate, au personalul respectiv, știu despre ce este vorba și nu mai este necesară instruirea. Dar n-am fost întrebată. Iar dl. Hozoc, în afară de cele 3 aparate, fără să-l roage nimeni, ca mi se pare normal să existe o cerere pentru sponsorizare, a mai adus încă 14-15 și vrea să le introducă în rețeaua de transfuzie. Dar de ce prin Consiliul Județean și nu tot prin Ministerul Sănătății? Dacă de la Consiliul Județean s-a luat această hotărâre fără să mă întrebe nimeni, nici nu știu ce să mai spun. Cum vedeți dumneavoastră lucrul ăsta?

– Din afară se vede ca un ajutor pentru niște oameni bolnavi, care au nevoie de acea plasmă.

– Dar să vă mai spun ceva, că noi suntem foarte bine informați cei din rețeaua de transfuzie: acest tratament este ca și celelalte un tratament experimental, da?

– Care a dat rezultate în țările în care a fost aplicat.

– Dumneavoastră aveți vreo dovadă scrisă, palpabilă, care să apară într-o revistă științifică?

– Eu am văzut știri despre oameni din Statele Unite și din Europa care s-au vindecat după ce li s-a administrat plasmă. Și era vorba despre oameni în stare critică, intubați și internați la reanimare, timp de 18 zile de exemplu.

– Dar sunteți de acord că știri apar foarte multe și se spune peste tot să luăm de bune doar dovezile științifice? Ați auzit dumneavoastră epidemiologi, virusologi, pe dl. dr. Cercel vorbind despre această terapie? Sau pe dl. doctor de la Timișoara?

– Dar în România e abia la început, este mult prea devreme pentru studii științifice.

– Bun, fac abstacție de asta, este un experiment, trebuie să încerci în condițiile în care nu se știe nimic despre acest virus, dar asta nu înseamnă că cine participă la acest studiu clinic trebuie să fie prins cu arcanul, să-i fie impus ceva. Poate eu nu pot, nu că nu vreau. Poate sunt conștientă la vârsta pe care-o am și la experiența pe care-o am că nu pot susține această activitate. Plus că este nevoie de consimțământul pacientului.

– Doamna doctor deocamdată în spitalele din România se administrează Plaquenil și Kaletra fără să-i întrebe nimeni pe oameni dacă sunt de acord să le ia, acesta este tratamentul.

– Terapia cu medicamente este una și terapia cu sânge este altceva, pentru că prin sânge se pot transmite boli, așa cât este el de testat. Iar noi trebuie să avertizăm pacientul că această terapie poate să nu-l ajute cu nimic și e doar un studiu clinic.

–Revenind la povestea concretă, sunteți supărată că nu ați fost anunțată și ați fost luată prin surprindere.

– Da, acest domn Hozoc nu m-a sunat niciodată. Singurul telefon primit acum vreo 3 săptămâni a fost de la doamna directoare de la institut care era revoltată, pentru că se auzise pe internet că va fi adus un aparat la spitalul județean, pentru că dl Hozoc este din Piatra Neamț. Deci vă dați seama. Eu în niciun caz nu pot să accept un aparat care este prevăzut într-un contract încheiat între Consiliul Județean și firma respectivă. Pe de altă parte, nu se știe dacă cei cărora ar trebui să le recoltez plasma sunt vindecați cu adevărat și mai este ceva: plasma pe care o recoltăm nu merge în transfuzie decât în urma carantinării 6 luni. Noi trebuie să ținem la minus 30 de grade acest component din sânge și dacă mai vine donatorul a doua oară și testele lui sunt valide, abia atunci eu pot să dau plasma în transfuzie și se numește plasmă securizată. Nu e atât de simplu. Eu, dacă recoltez plasmă de convalescent, trebuie să trimit niște probe la institut periodic, la câteva zile, la o săptămână. Cu ce le trimit? Pe urmă aștept rezultatele și neputând ține plasma în carantină 6 luni, trebuie lucrate probele pe PCR, aparatul acela de testare moleculară, ca să fim siguri că nu dăm pacienților alte belele, HIV, sifilis. De ce nu se fac lucrurile astea în câteva centre în jurul Bucureștiului, ca să fie mai ușor?

– Deci dumneavoastră spuneți că nu aveți nici condiții, nici personal…

– Eu ar trebui să pun acel aparat în sala obișnuită de recoltare și să amestec donatorii convalescenți Covid cu donatorii ceilalți. Dar nu este corect, este o activitate separată, cu evidențe separate, îmi trebuie un congelator special ca să stochez plasma respectivă. Este o activitate care presupune și muncă în plus, și personal în plus și un circuit separat. În plus scrie în contract, așa știu de la colega mea de la Bacău, că suntem obligați să recoltăm 100 de unități de plasmă. Este exclus, nici măcar Bucureștiul n-a reușit decât de la 3 pacienți să recolteze și culmea, cadre medicale. Aș avea nevoie de un echipament de centrifugă, de procesare sânge, nu de un aparat de afereză.

– Domnul Hozoc a spus că a donat aceste aparate Ministerului Sănătății pentru un an de zile, pentru a le folosi să ajute bolnavii aflați în stare critică. Le avea deja în depozit și s-a gândit că poate acorda un sprijin în condițiile epidemiei.

– Eu nu contest buna lui intenție, dar nu poate să forțeze nota, trebuia să se limiteze la centrele care au mai recoltat sânge pe acest tip de aparate. Sunt vreo 20 de centre care recoltează și plasmă prin afereză, și concentrat trombocitar prin afereză. Supărarea mea este că nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord, al doilea aspect este că dacă aș fi fost contactată se punea problema cum mă pot organiza ca să respect cadrul legal. Am fost acuzată în articol că am primit ordin, Ferească Dumnezeu – nu am primit niciun ordin. Iar oamenii care au venit cu aparatul nu aveau nicio hârtie, doamna contabilă i-a întrebat cine știe despre acest aparat și ei au răspuns că știe dna dr. Marcoci, care este directorul spitalului. Între timp au sunat-o pe dna Marcoci s-au lămurit că este un contract, dacă este, cu Consiliul Județean, care are spitalul în custodie.

– Și știți ce se va întâmpla cu echipamentul până la urmă? Va fi instalat la spital?

– Din câte am înțeles că și aici e o chestie insuficient de clară. Doamna dr Marcoci a spus că urmează să-mi aducă la cunoștință că există această sponsorizare și eu să-mi expun părerea dacă se poate sau nu utiliza. Exact în termenii aceștia a vorbit, am martori.

– Și dumneavoastră ce părere vă exprimați? Cea pe care mi-ați expus-o sau puteți încerca să utilizați aparatul?

– Eu nu vrea să încerc ceva care, nu știu cum să zic, n-ar ține de capacitățile instituției. Pornesc de la faptul că n-am mai făcut afereză, n-am personal suficient, n-am locație de sine stătătoare, n-am personal care să stea acolo lângă scaunul respectiv, n-am cum să trimit probele la București. Nu știu dacă ne putem juca așa de-a făcutul unei terapii. Doar dacă primesc o adresă de la Institut sau de la Ministerul Sănătății, care să mă oblige scris, negru pe alb, să fac plasmă de convalescent, bine, dacă nu, eu nu pot să accept acest aparat ca după aia să dau cu subsemnatul, pentru că nu pot să respect termenii din contract. Eu nu am văzut contractul dar poate Dumnezeu m-a ajutat să fiu informată. Cum să recoltez minim 100 de unități? De unde să iau 100 de donatori? Eu ce spun acum spun cu riscul ca peste două, trei zile să fiu demisă. În momentul în care ești împotriva curentului, așa se întâmplă, istoria a demonstrat. Dar nu mă deranjează că-mi pierd funcția. Dar dacă după atâția ani de activitate, în care n-am avut nicio reclamație și nicio problemă, asta trebuie să mi se întâmple legat de această intenție a dlui Hozoc, care vine așa de undeva și vrea să facă un bine pacienților, asta este. Să nu credeți că aceste aparate nu pot funcționa foarte bine și în cadrul unui spital. Și nu vreau să fiu răutăcioasă. La Fundeni există punct de recoltare sânge, deci se poate și în spital, se poate crea un spațiu separat, un circuit și cred că ar fi mai ok, în plus pacienții sunt acolo. De ce oare nu vor spitalele? Așa cum poate fi la mine instruit personalul, poate fi și în spital dacă se vrea într-adevăr. Ar fi mai sigur pentru toată lumea.

A consemnat Cristina MIRCEA

13 COMENTARII

 1. Mda. Pe doamna o caută demiterea pe acasă dar ea e la tatăl ei în timpul programului, că doar e director ce plm (plapuma mea)… 🙁 Mai avem o vizionară ca asta, tânără pensionară de vreo 80 de anișori, mare epidemiolog (și singura) la Spitalul Județean, plătită cu peste 20.000 ron pe lună de spital, bașca pensia! Tovarășa Apetroaiei Doina. Și ne mirăm că avem probleme și că deciziile sunt întâmpiante cu o inerție care frizează idioțenia cât timp astfel de oameni sunt pe funcții? Depășiți de evenimente și vremuri!
  Nu-i nimic, aduce Cozmanciuciu pe tânărul Bodo, zis Cosițe Argintii, să vezi ce fibră rezistentă va avea tifonul de la spital! Și pe Roca, cel care a moștenit via-spermatozoid, ovul & placentă talentul de hangiu al tatălui, ca să vezi ce comod se va dormi (pe veci) la spital! Și mai vine și Șerbănel Textilistul Strătilă, cel care demonstrează că așchia poate să sară pe alt continent decât trunchiul din care provine! Ăsta care, pe vremea când era șeful comisiei pentru sănătate din Senat (legătura textile-sănătate nefiind inventată acum de Cozmanciuciu), nu știa decât de reforme-n gol și reduceri de paturi. Pe de altă parte, râd eu dat trebuie să recunosc că nu există variantă mai proastă decât DVC&Co așa că, domnule Cozmanciuciu, și un ficus dacă propui, tot ai dreptate că va fi mai inteligent, mai priceput și mai bine-intenționat!

 2. Ne mai mirăm că suntem cu zeci de ani in urma altor țări ?Cu asemenea oameni în funcții de conducere așa vom rămâne și pe viitor.D-na se teme că va munci foarte mult,de ce să muncească ea ,lasă să muncească alții de la alte centre.D -na a fost profund lovită în orgoliul propriu.Nu a sunat o nimeni sa o întrebe dacă este de acord !🙊 Parca viața unui om ar conta !! Madam,multe dintre antiviralele folosite acum experimental au foarte multe efecte adverse pecând tratamentul cu plasma macar nu face rău dacă nu face bine.Spuneti că plasma trebuie testată sa nu conțină alti viruși periculoși dar sângele nu l testați ?
  Sau așa se explică cazurile în care unii pacienți s au pricopsit și cu viruși in urma unor transfuzii.D na cu acest drept la replică nu v ați salvat ci mai mult v ați îngropat.Daca aveți demnitate și puțină decenta nu așteptați să fiți demisă,dați va demisia.Cu aceasta mentalitate nu aveți ce căuta acolo.

 3. Această relicva comunista se opune muncii caborive erou bugetar.
  Are dexteritate doar la băgat cardul in Atm vand ridică leafa nesimțita .
  Ca si cei care își dădeau demisia prin Deva

 4. Este de neacceptat ce spune persoana care momentan mai este director.O persoana responsabila,gaseste solutii,nu scuze!Aparatul vine cu o carte tehnica.cu instructiuni de folosire,compania donatoare va pregati personalul,ce este asa greu?Daca e manager,inseamna ca e capabila sa-si organizeze institutia.Dar un birou caldut si o leafa buna trebuie pastrate fara implicare.De când lucreaza persoana la Transfuzii?Ea trebuie imediat demisa.

 5. Este exact modelul de functionar de care trebuie sa scapam. De foarte multi ani intr-un scaun comod, cu salariu corespunzator, invocand proceduri si legislatie care o protejeaza impotriva muncii excesive, lipsita de empatie fie ca aceasta procedura ar fi putut salva chiar si viata unui singur om, iar cel mai grav mi se pare tocmai aceasta atitudine de vataf prin care ne spune ca va incerca sa slaveze viata unui om doar daca este obligata in scris. Asemenea oameni nu au ce cauta in fruntea institutiilor. Asemenea specimene nu cauta decat argumente prin care sa nu faca nimic, sa nu iasa din zona de confort. Si ne spune cu aceeasi nonsalanta ca, in timpul programului platit de noi, a fost plecata si ea putin la parinti. Cucoana, esti o rusine a sistemului medical. Ai spus ca te-au adus in pragul unei internari comentariile, de aceea voi repeta: esti cel mai rusinos exemplu al sistemului medical. Aproape ca esti mai josnica decat spagarii din sistem. Daca ai o urma de decenta, pleaca din fruntea centrului si lasa oameni tineri, capabili si dornici sa rezolve problemele sistemului nu sa le conserve. Demisia, cucoana. Observi ca nu folosesc cuvinte jignitoare ci doar incerc sa te conving ca toata zbaterea acelor oameni minunati care au donat aparatul si au facut cateva mii de kilometri in cateva zile au vrut sa salveze vieti. Dar tu, cea care sper sa devii foarte curand istorie in sistem iesind pe usa din dos, tii nasul pe sus si ne explici ca nimeni nu te suna pe tine personal, somitatea centrelor de transfuzie, fara de care Universul si-ar inceta existenta. Trebuia sa pui tu mana pe telefon si sa incerci sa rezolvi problema, sa ceri personal care sa deserveasca aparatul, sa gasesti o incapere in tot acel bloc pe care sa o sterilizezi, sau macar sa simulezi ca vrei sa vii in sprijinul oamenilor aflati in suferinta. Rusine, rusine, rusine!

 6. O Doamne,am ajuns a cata oara, ca viata unui om sa depinda de cheful de a munci a unei bugetare.Nu pot sa.i spun doctor. E o oarecare bugetara. Dar pentru ce ai functie de conducere cucoana? Ce face un bun manager?? Cauta solutii,se documenteaza,face munca de cercetare, isi pune echipa la treaba,da trimite personal la instruire ,treb.sa fii in pas cu tehnologia….dar dumitale nu.ti pasa….daca la sf.lunii iei un purcoi de bani…Ne meritam soarta …oare? De ce ne pleaca doctorii din tara? Ca sta cate una,obtuza ,cate 30 de ani in functie. Si nu e singurul caz.Madam,omul acesta a dat aparatele gratis in toata tara si mai mult la Neamt,ca n.a uitat de unde a plecat…si…te priveste ce studii are el? N.ai inteles??? Nu el recolteaza….
  doar ti.a adus un aparat…Deci gratis…nu aveai de unde sa iei o spaga… si na, ca ti.a ranit orgoliul.. nu.ti pasa de cei care ar putea fi salvati dar nu ai chef….Rusine….si celor care te mai tin inca pe functie… Hai,apuca.te de treaba.Normal era sa spui ca.ti trimiti oamenii la alte centre care fac asta,sa invete,sa aratam lumii ca si la Neamt se misca lucruri,sa ai bucuria ca ai salvat o viata!! Da de unde….Sunt doctori buni,tineri,cu initiativa omorata de asemenea specimene…sefi. Cat despre Donatorul de aparate….cinste lui!!!

 7. rautatea comentariilor spune mult despre abjectia regnului omenesc chiar daca directoarea aia nu are ce cauta nici rautatea nu are ce cauta in comentarii: se impune schimbarea persoanei dar trebuie sa o si strangem de gat? sa ii dam in cap cu mentalitatea ei invechita?

 8. As completa discutia pe fond opinand despre complicitatea clasei politice actuale, atat in ansamblul ei, cat si in raport cu (non)deciziie care ne afecteaza pe toti. Am (re)citit schimbul de “amabilitati” postate in spatiul public, ca intre niste “barbati” adevarati. Intre (aproape) inexistentele postari ale sefului PNL care-l vizeaza pe seful CJ, ultima mi se pare de un penibil rar. Tradeaza teama, inferioritate, complicitate, nepricepere, impostura. Bazandu-se, probabil, pe increderea in propriile “capacitati” de a fi persuasiv, domnindu-l, rugandu-l, facand apel la Bunul Dumnezeu, cerandu-i sa inteleaga ca nu-l cearta si ii raspunde la telefon chiar daca-i indestuleaza frigiderul, nu a reusit decat sa-si devoaleze limitele si temerile (de a nu fi probat ca fiind un permanent si bun complice al conducerii PSD). Aproape ca la fiecare fraza ar fi trebuit sa apara “iarta-ma ca indraznesc, domnule presedinte”. Un mesaj (auto)umilitor si graitor pentru noi, nepriceputii, care suntem victimele deciziilor acestor grupari politice. In schimb, licentiatul in rele, seful PSD, beneficiaza de o consiliere buna uneori (pentru ca nici macar nu-l suspectez de inteligenta), raspunsul fiind unul graitor in acest sens. Il ia la per tu pe liderul liberal, devoaland relatia apropiata dintre ei, il desconsidera pe cel care a fost singurul liberal curajos care a sarit la gatul lui Arsene, Lazar, numindu-l drept cel care sta sub el si, aproape in orice fraza, il ameninta voalat pe Cozmanciuc, cu lucruri pe care Mugurasul nu si-ar dori niciodata sa fie facute publice (inclusiv fotografii sau alte inregistrari ale unor discutii care i-ar ingropa cariera politica, de genul complicitatilor pe sub masa in timp ce poporul liberal lupta cu ciuma rosie, probabil). Totul in timp ce descurcaretul Tapu posteaza adrese de e-mail pentru intreprinzatorii care vor sa supravietuiasca, fara sa-l faca pe Arsene sa vorbeasca despre afacerile lui, pregatindu-si in paralel suma asiguratoare pentru un nou mandat, Leoreanu are stiinta jocului si mai ales a momentului cand e bine sa taci, iar Lazar pare un kamikaze care va sfarsi rau (politic), in ciuda promisiunilor ferme pe care le-a primit. Pentru Lazar va fi prea tarziu cand isi va da seama ca a fost folosit, iar actualii parteneri vor fi invocat la acel moment decizii de la nivel central. Chiticul pare un individ care nu face decat sa adune inaintea sfarsitului…lumii, indiferent de pretul pe care simte ca-l va plati, devenind adeptul agonisirii de capital din orice, fara sa deranjeze elefantii politici locali nici macar prin postari politice. A ramas fidel dispenserelor, bucatilor de strazi asfaltate, mesajelor saptamanale despre masurile pe care le ia in pandemie (aceleasi in fiecare luna), acum empatizand cu copiii care nu au tablete, pregatind probabil o incredintare mondotermica si nefacand nici macar o aluzie la cel care a initiat propunerea. Ba chiar se inspira de la seful opozitiei cand posteaza fotografii cu masini de turnat asfalt. E de notorietate ca promovarile facute de liberali respecta intocmai reteta psd-ista, principalele conditii fiind garantia ca-s incompetenti, ca nu au nicio legatura cu domeniul, ca nu vor deranja afacerile celorlalti. Cam acestia sunt actorii politicii locale, care distrug sistematic acest judet. Si uite asa, din pacate, in scurt timp, pnl-istii vor redeveni acel partidulet anost, care va reveni pentru ani multi in opozitie, din cauza nesabuintei, complicitatii, lipsei de viziune, dorintei de imbogatire prin orice metoda si a golaniei politice pe care o practica. In finalul postarii, Arsene il lasa in offside pe Cozmanciuc, aratandu-i ca l-a avut model pe Pinalty care stia absolut tot ce se intampla in opozitia psd-ista de la acea vreme.
  Tu ce parerea ai, “Dorin”?

 9. Abject e modul in care se comporta un bugetar plătit din bani publici .
  Avea eminentul chirurg Petrilă o vorba pentru cei care nu făceau treabă ca oamenii pe secție .
  La colectiv cu voi ! In sensul de CAP . Avea mare dreptate dl doctor .Multi in spitalul asta sunt buni doar la colectiv ,cu sapa in mână .

 10. Un dinozaur care a tinut pe loc sistemul 30 de ani. Nu implicare, nu raspundere, nu zbatere, nu empatie pentru cei bolnavi. E si ea unul dintre,,eroii” acestor zile. Pun pariu ca o sa se bucure si ea de cei 500 euro, si recunoasterea ,,meritelor” in batalia cu teribilul virus.Ne mai miram ca suntem unde suntem !!!

 11. Madam și-a început pledoaria prin a se victimiza și a ne acuza (pe noi și pe reporteri) că dacă ajunge ea la spital sau este demisă este numai vina noastră. Pe urmă…se știa de pe la inceputul lunii aprilie că o să se aducă astfel de aparate, iar articole științifice care vorbesc despre această metodă de tratament sunt (da trebuie sa i le dea cineva sub nas, traduse si eventual gata citite). In plus, scria cineva aici că medici tineri nu sunt, să vină sa lucreze și să fie instruiți in utilizarea aparatului….ohooo sunt gârlă, dar nu au loc de relicvele astea care si-au înșurubat fundul în scaun.
  Pe scurt…pe doamna (rămân diplomat) o doare in dos de viețile oamenilor și de progresul medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.