Big Brother de Piatra Neamț

Am primit la redacție un text care poate fi intitulat ”Avatarurile unui cetățean care vrea să plătească online impozitul la Piatra Neamț”. Un om, benefiarul unei răbdări de fier și cu umorul la purtător, a scris un text care ar merita să-i fie servit primarului Dragoș Chitic la cafea, mâine dimineață.

Punctul de plecare : „Contul meu organizeaza toate imformatiile tale intr-un singur loc, ușor de găsit și folosit. Utilizatorii pot edita și vizualiza profilurile, comunitatea, apartenența la organizații, grupuri de utilizatori și edita setările lor.”(www.primariapn.ro/group/portal/plati-online, cu greșeli cu tot!)

Cum e la alții: DIGI24 ORADEA Orădenii îşi vor putea verifica şi plăti online factura de întreținere, stire din 14.02.2019

DIGI24 ORADEA. Bonificația de 8% și posibilitatea de a câștiga o zi gratuită la aquapark aproape că au dublat plățile online a taxelor în Oradea! Știre din 4.02.2019.

Știrile de mai sus sunt învechite și dintr-o altă țară. În continuare, vă prezentăm actualitatea nemțeană!

Deci, mi-a venit rândul la „plata online” a păcatelor (impozitelor) bunicii mele la www.primariapn.ro/group/portal/plati-online.

Precizez că sunt un cetățean cu abilități digitale medii. Adică, știu să fac un cont de yahoo, de gmail, știu să fac o plată online, știu să schimb o parolă. Dar pentru www.primariapn.ro aceste abilități nu sunt suficiente!

Am dorit să plătesc impozitul pe locuință al bunicii în termen pentru a beneficia de mult râvnita reducere de 10%. O avere pentru o pensionară cu 800 de lei pensie.

Deci, de-abia am făcut cont și intrat, mă întâmpină mesajul că nu pot plăti deoarece am deja plăți în procesare?! Care plăți, că de-abia am făcut contul..? Sau, cetățenii plătesc non-stop și ei nu știu?!

Apoi, alt mesaj îmi spune că „cnp nu a fost definit”. Am dat click la CNP și…căsuța de introdus CNP nu există!!! Ok, încerc la detalii și….nu am unde introduce cnp.

Am încercat să introduc adresa și:

 • Pot alege orice țară de pe glob! Este și Românica pe acolo. Apoi m-am debusolat:
 • Există o rubrică denumită IAȘI!!! Ce trebuie completat acolo? Poate „Ia Și tu….”

Ok, îmi zic! Nu dispera, oameni mai deștepți au făcut asta! Pot să-mi bag și eu CNP-ul undeva? Sau, unde trebuie să-mi bag cnp-ul pentru a vedea datoriile pe care le are bunica (personal, cred că Primăria PNT are să-i plătească contravaluarea a 20 de impozite pentru pierderea asta de timp și de bani!)

Și, descopăr locul unde cetățeanul își poate introduce url-ul de la blogul propriu sau de la „personal”!

Apoi, mai jos, dau de 6 (șase)!!!!!!! câmpuri unde poți băga (urât cuvânt) adrese de instant Messenger.

Apoi, dau de meniul unde pot introduce adresele personale ale rețelelor de socializare.(numai 3, dar site-ul primăriei așteaptă un update major pentru celelalte rețele de socializare/dating apărute. Oare, cât va costa?)

Urmează, inevitabil, locul unde îmi pot introduce pager-ul!!

Există mult mai multe rubrici, dar mai amintesc doar de una care are legătura cu SMS. Am numit-o „zona crespusculară”.

Întrebări frecvente:

 1. Cât a costat platforma de plăți și cine a făcut-o? Așa, ca să știm și noi cetățenii cui să ne adresăm când dorim să primim manualul de utilizare;
 2. Am încercat și pe ghișeul.ro, dar bunica de 85 de ani nu are card, ea primește pensia de la poștaș, deci nu îi pot plăti impozitul online!
 3. Site-ul de plăți al primăriei PNT respectă vre-o normă a GDPR-ului? Că amenzile sunt de sute de milioane. Pe care le plătim tot noi cetățenii pietreni!

Concluzii

 1. Primăria PNT nu poate/nu vrea/nu știe a primi plăți online;
 2. Primăria PNT vrea musai să plătim la ghișeu (ne)respectând distanțarea;
 3. Primăria PNT poate și dorește să comunice cu cetățenii pe Facebook, pe site-ul personal al cetățeanului, pe 6 tipuri de instant messenger, dar și pe pager și pe TTY sau pe fax-ul personal; după posibilitățile fiecăruia! Și să le aibă pe toate, ale fiecărui cetățean, într-un singur loc! Big Brothher de Piatra Neamț….
 4. Acceptăm și varianta „angajații primăriei PNT au între 25 și 65 de ani, și fiecare își cunoaște messengerul generației sale”; în acest caz recomand mIRC -ul, cel care a fost „tata messengerelor”! Poate un curs de digitalizarea i-ar ajuta?
 5. Cel puțin secțiunea „plăți” de pe site-ul primariapn.ro arată ca o lucrare pentru obținerea atestatului profesional de la liceul de informatică, dar a care a picat!
 6. Și ce este cel mai important, conexiunea la acel site nu este sigură, conform google. Adică, poate „expune informațiile clienților, parolele și numerele cardurilor”.

 1. Și mai important, n-am reușit să fac plata, am pierdut reducerea și 2 ore din viață+primit ceartă cu dobândă de la bunica!

1 COMENTARIU

 1. Va multumesc ca, in sfarsit, cineva a semnalat aceasta problema.
  Pot sa va spun ca exista situatii in care nu se poate plati nici de pe ghiseul.ro (coproprietari). Vina pentru acest ultim aspect apartine tot Primariei Piatra Neamt si nu portalului de plati. De exemplu la Cluj se poate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.