Matriță pentru bijuterii recuperată de la un vlogger, amendă de 25.000 de lei

pietricica turism

O matriță pentru tipar de bijuterii, o piesă extrem de valoroasă, a fost recuperată de polițiști de la un cunoscut vlogger din comuna Români, care a primit și o amendă generoasă, de 25.000 de lei, pentru deținere neautorizată de detector de metale. A doua sancțiune i-a fost aplicată pentru nepredarea bunului descoperit, în termenul legal de 72 de ore.

Matrița era folosită la confecționarea tiparelor pentru turnarea bijuteriilor, prin tehnica ”cerii pierdute”. Pe matriță se presa lut sau ipsos, care forma tiparul piesei ce urma să fie turnată. Cu ajutorul negativului se obținea prototipul piesei din ceară, care se acoperea cu lut, lăsând două canalete, unul pentru turnarea metalului lichefiat și celălalt pentru evacuarea cerii topite. După răcire, tiparul din lut se spărgea și rămânea bijuteria.

În perioada 27-31 mai, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale împreună cu cei de la Secțiile de Poliție Rurală Români și Ion Creangă au acționat pe linia protejării patrimoniului arheologic și combaterii braconajului arheologic pe raza județului Neamț”, se arată în comunicatul IPJ Neamț. ”Astfel, în urma unor controale efectuate, polițiștii au descoperit două detectoare de metale, deținute fără autorizație, pe care le-au ridicat, în vederea confiscării. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, dintre care una în valoare de 25.000 de lei, conform O.G. nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național”.

Matrița, care a fost datată sec. II – IV d. Hr. se află, în prezent, în custodia Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmând să fie predat unei instituții specializate.

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au identificat 3 persoane care au făcut detecții în perioada stării de urgență, încălcând restricțiile impuse prin ordonanțele militare. Toți detectoriștii au fost amendați și au pierdut, astfel, dreptul de recompensă pentru 7 bunuri arheologice descoperite și predate, printre care se numără și o sabie din Epoca Bronzului.

C.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.