Sloganul ”să sprijinim întreprinzătorii locali”, varianta Piatra-Neamţ. 12 firme importante au solicitat realizarea unui sens giratoriu, cererea trenează din mai 2019

Vocabularul unui politician (nemțean) cuprinde o serie de expresii pe care le scoate pe nerăsuflate în campanii electorale, în comunicate de presă sau la diverse emisiuni. De fiecare dată când are ocazia, declară ritos că are soluții și sprijină, fără rezerve, ”mediul de afaceri”, ”întreprinzătorii locali”, cei care ”reprezintă motorul dezvoltării locale”. De la aceste declarații, care apar aproape zilnic, evident, fără ca ele să fie detaliate sau exemplificate practic, până la crunta realitate, distanța este la fel de lungă precum cea dintre declarațiile oficiale futile privind Autostrada Unirii și singurul metru de autostradă al lui Mandachi. Piatra Neamț nu face excepție de la regulă, chiar dacă, de foarte mulți ani, are primari care se revendică de la o rădăcină liberală, direct interesată în sprijinirea antreprenorilor . De exemplu, Dragoș Chitic, declara de curând că ”…Principala preocupare a administrației pietrene a fost creșterea calității vieții și a gradului de confort pentru fiecare cetățean al orașului. Am căutat, în permanenţă, să dezvoltăm orașul, să îmbunătățim calitatea serviciilor publice și să menținem un dialog eficient cu cetățenii. Pentru noi este foarte important ca fiecare  pietrean să se simtă respectat, să simtă că are un partener de nădejde în Primăria Piatra Neamț”.

Nu putem cuantifica în ce măsură o asemenea declarație are acoperire în fapte (cu excepția câtorva firme abonate la contracte cu Primăria), dar în cazul pe care vi-l prezentăm se pare că lucrurile arată că nu.

O platformă industrială lăsată în uitare

12 societăți comerciale importante, cu o contribuție directă la capitolul impozite locale în Piatra Neamț de peste 1.500.000 lei (noi!), cu o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de dolari, cu un număr semnificativ de angajați, care toate își desfășoară activitatea pe singura platformă industrială a orașului, consideră că zona a (cam) fost uitată de cei care administrează orașul. O listă (restrânsă de noi la minim) de probleme le dă dreptate. Drumul de la intersecția dintre bulevardul General Nicolae Dăscălescu spre interiorul platformei iese în evidență prin petice, investitorii se plâng de lipsa unor curse regulate de autobuze sau microbuze, care să rezolve o problemă spinoasă pentru angajatori. Cu tot ceea ce înseamnă infrastructură adecvată.

Ca exemplu de ”neimplicare activă” a Primăriei, ne-au prezentat o situație care, pentru toate societățile din zonă, crează probleme serioase când vine vorba despre aprovizionare, acces și siguranța salariaților. Culmea, problema este de ani buni în atenția Poliției Rutiere, deoarece locul este cunoscut prin ambuteiajele create și prin numărul mare de accidente care au avut loc de-a lungul timpului. Este vorba despre intersecția mai sus amintită. Societățile comerciale din zonă (vezi lista de semnături) cereau Primăriei, în mai 2019, rezolvarea unei probleme foarte importante pentru ele, care, evident ținea chiar de competențele acesteia. Este vorba despre realizarea unui sens giratoriu la intersecția bulevardului General Nicolae Dăscălescu cu str. Dumbravei, unde, știe tot șoferul, apar blocaje în trafic, accidentele sunt dese, cu victime și pagube materiale importante. Ca să nu mai vorbim despre faptul că un accident al unui angajat aflat în drum spre locul de muncă este considerat accident de traseu. Pentru un tir de marfă este o adevărată aventură să poată ieși dinspre platformă și să facă dreapta spre Bacău, mai ales la ore de vârf, când poate aștepta minute bune.

Luând în calcul aceste argumente, necesitatea de a construi un sens giratoriu în intersecție pare mult mai bine demonstrată decât în cazul altora construite chiar în zone aglomerate din oraș, în care autobuzele abia se pot încadra.

După discuții cu mai mulți polițiști de la rutieră, concluzia vine firesc, un sens giratoriu în respectiva locație este necesar și ar rezolva mai multe probleme, cele de viteză, de acces, de disciplină în trafic și, de ce nu, de supraveghere a acestuia.

Drumul unei cereri în neantul administrației publice

„Către,

Primăria Piatra Neamț

În atenția Domnului Primar Dragoș Chitic

Vă solicităm, prin prezenta cerere, înființarea de urgență a unui sens giratoriu la intersecția Bulevardului Gen. Nicolae Dăscălescu cu str. Dumbravei pentru fluidizarea și creșterea siguranței circulației, de natură să deservească în mod eficient toți participanții la traficul din această zonă.

În situația actuală se înregistrează dese blocaje de trafic, precum și durate mari de așteptare la intrarea și ieșirea din intersecție. De asemenea, aceste aspecte ar putea crea în mod iminent condițiile unor evenimente rutiere nedorite, în care ar putea fi implicați chiar și unii dintre angajații noștri.

Prin amenajarea intersecției cu sens giratoriu se vor evita blocajele în intersecție, în special virajul la stânga (fiind o problemă delicată în cazul intersecțiilor fără sens giratoriu) și se va asigura efectuarea unor manevre de circulație în condiții de maximă siguranță și legalitate pentru angajații companiilor din Zona Industrială Ceahlăul, ca o completare a măsurilor de Securitate și Sănătate în muncă pe parcursul drumului către și de la locul de muncă al acestora. Din punct de vedere al Sănătății și Securității în Muncă, accidentul de muncă este inclusiv accidentul de traseu, conform art. 30, alin. 1, lit. g din Legea 319/2006, din acest considerent trebuie luate măsuri de preîntâmpinare.

Din punct de vedere al siguranței rutiere, prin crearea acestui sens giratoriu viteza de circulație va scădea semnificativ în zonă, fapt care va contribui la scăderea numărului de accidente, așa cum, din păcate, s-au întâmplat în trecut.

Având în vedere că această zonă este singura platformă industrială din Piatra Neamț unde își desfășoară activitatea multe firme care au un număr foarte mare de persoane angajate și care contribuie cu sume substanțiale la bugetul local, prin plata de taxe și impozite, considerăm că este imperios necesar înființarea acestui sens giratoriu.

Vă mulțumim”.

Dată: 21.05.2019

Am cerut date despre stadiul în care se află respectiva cerere. De la Serviciul Comunicare al Primăriei, dl. Gabriel Muraru ne-a declarat că există un plan (destul de vag) cu privire la respectiva intersecție, dar că sunt probleme care țin de relocarea unor stâlpi, pe lângă acestă problemă mai intervenind și aceea a fondurilor.

Viceprimarul Bogdan Gavrilescu, cel care semnează în ultimul timp proiectele de hotărâre pentru Consiliul Local știe sigur că trebuie sens giratoriu, știe sigur că s-a discutat problema, dar mai știe la fel de sigur că în bugetul votat pentru anul acesta nu este prinsă o asemenea lucrare. La întrebarea de ce, răspunsul a venit cu trimitere la faptul că el a deschis discuția, dar nu a fost auzit, la faptul că e perioadă de austeritate la buget și că, poate, la rectificarea următoare, dacă ea va fi pozitivă…

Societatea Publiserv, care, prin tradiție și contract, execută asemenea lucrări, a… executat sensul giratoriu de la gară, care a costat aproape 200.000 lei!

De ce trebuie realizată respectiva lucrare?

În primul rând, pentru că este chiar necesară, toată lumea recunoaște acest lucru, mult mai necesară decât sensuri giratorii făcute doar pentru ca anumiți potentați local să poată ajunge mai ușor acasă.

În al doilea rând, pentru că ar fi un gest de minim respect pentru niște investitori care îndestulează bugetul local anual cu sume cu care se pot construi 6-7 asemenea lucrări. Reamintim, vorbim despre impozite cumulate de peste 1,5 milioane lei noi, dar și despre salarii la foarte mulți salariați, care trăiesc în Piatra Neamț și împrejurimi, care consumă pe raza orașului și crează profit care ajunge tot în bugetul Primăriei, din impozitele altor societăți comerciale și din TVA.

În al treilea rând, pentru a demonstra că ”sprijinirea investitorilor locali” nu este doar o vorbă goală, așa cum se vede ea din afara fenomenului, o simplă licență politicianistă.

Valentin BĂLĂNESCU

N.R.: Evident că mai există și soluția ca firmele să plătească ele lucrarea, dacă Primăria ar accepta să fie scăzută valoarea din impozitul datorat. În mod sigur, lucrurile ar merge rapid, lucrarea s-ar face de calitate și la un preț mult mai scăzut. Are vreun consilier local curajul să ceară așa ceva? Iar executivul să fie de acord cu acest să-i spunem parteneriat public-privat din care toată lumea ar avea de câștigat, un fel de ”smart win-win”?

3 comments

 • Ovidiu

  iunie 21, 2020 at 4:11 pm

  Păi credeți că degeaba nu aveți autostradă ???!!!

  Răspuns

 • Celentano

  iunie 21, 2020 at 11:31 pm

  Și totuși, acest incompetent de primar și totodata, nesimțit, și-a făcut la el acasă, nu departe de zona pe care o indicați in articol, tot pe str. G ral N Dăscălescu, un sens giratoriu, pentru ca cei care vin pe artera principala , respectiv drumul Bacau-P Neamt, sa le dea prioritate celor care vin dinspre oraș și virează stânga pentru a intra pe o strada cu sens unic, ce duce către locuinta acestui inaugurator de wc-URI și drumuri care duc nicăieri , de pe dealuri. Așa a înțeles el ca se face fluidizarea traficului in P Neamt.

  Răspuns

 • Cetatean european

  iunie 24, 2020 at 1:28 am

  Nu cunosc situatia, deci nu ma pronunt. Vreau sa semnalez doar o inadvertenta in textul articolului:
  dintr-o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de dolari, care ar fi undeva intre 280 si 300 milioane lei noi, nu se pot plati impozite locale în Piatra Neamț de peste 1.500.000.000 lei (noi!).

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *